Sosyal Medya

Borsa

Biden’ın sermaye kazançlarını vergilendirme planı varlık piyasalarını sarsacak

Başkan Joe Biden, kapsamlı bir yeni sosyal harcama programını finanse etmek için ülkenin zenginlerine fayda sağlayan yatırım gelirlerine yönelik tercihli…

Biden’ın sermaye kazançlarını vergilendirme planı varlık piyasalarını sarsacak

Başkan Joe Biden, kapsamlı bir yeni sosyal harcama programını finanse etmek için ülkenin zenginlerine fayda sağlayan yatırım gelirlerine yönelik tercihli ABD vergi muamelesine son vermek istiyor. Ancak bunu yapmak için Kongre’deki büyük bir siyasi engeli aşması gerekecek.

Beyaz Saray, teklife aşina olan kişilere göre, 1 milyon dolar veya daha fazla kazananlar için sermaye kazancı vergi oranının neredeyse iki katına ; % 39,6’ya çıkarmayı önermeyi planlıyor. Bu oran çok fazla sayıda Amerikalıyı etkilemez.  2018 verilerine göre Amerikalı vergi mükelleflerinin sadece % 0,32’si 1 milyon dolardan fazla düzeltilmiş brüt gelir ve getirilerinde sermaye kazancı veya kayıpları bildirdi.

Son bir yıl içinde artan hisse senedi ve emlak fiyatları, Biden ekibinin en iyi durumdakilerden daha yüksek vergi alma konusundaki seçim vaatlerini gerçekleştirmek konusunda güçlendirdi. Biden’ın umudu planın Kongre’den geçecek kadar popüler hale gelmesi. Cumhuriyetçilerin muhalefette birleşme olasılığı yüksek ve Biden ekibinin Senato’da tek bir Demokrat oyu kaybedecek alanı yokken; Meclis’te de sadece birkaç fire verebilecek marjı var.

Hisse senetleri Perşembe günü bu haberle bir aydan uzun bir sürede en fazla düşerken, S&P 500 Endeksi %0,9 düşüşle kapandı, ancak Asya’da Cuma günü erken saatlerde işlem gören vadeli işlemler bir miktar dengelenme izlendi.

Biden Vergi Planı değerlemesi şişkin şirketleri ve teknoloji hisselerini tehdit ediyor

Paul Krugman Bloomberg TV’de yaptığı açıklamada, ” Sermaye kazançları vergilerindeki gerçekten büyük bir artış hisse senedi piyasasını sadece %1 düşürüyorsa bunda problem yok. Fakat, Biden’ın iddialı bir gündemi var ve bunların ödenmesine yardımcı olmak için, bazı başka önemli vergi artışları hikayenin bir parçası olacak” dedi.

Biden, varlıklı bireyler için sermaye kazançlarını ve gelir vergisi oranlarını eşitleme konusunda kampanya başlatarak, birçoğunun orta sınıf işçilerden daha düşük oranlarda vergi ödemesinin adil olmadığını söyledi.

Yeni marjinal %39,6’luk oranın mevcut %20’lik taban orandan bir artış olacağı vurgulanmakta. Planın henüz kamuoyuna açıklanmaması nedeniyle anonimlik şartıyla konuşan yetkililer, Obamacare’i finanse eden yatırım gelirlerine uygulanan %3,8’lik verginin yerinde tutulacağını da sözlerine eklediler.

GOP milletvekilleri Perşembe günü, altyapı planlarının ödenmesine yardımcı olmak için daha önce kabul edilen ancak kullanılmayan pandemi yardım fonlarının kullanılması yönünde çağrıda bulundular. Grup, otoyol finansmanına giden harçların elektrikli araçlara daha yüksek vergiler getirecek şekilde yenilenmesi dışında vergi artışlarına karşı olduklarının altını çizdi.

Biden, 28 Nisan’da Kongre’ye yapacağı ortak konuşmada Amerikan Aileleri Planı’nı detaylandıracak. Bu, ebeveynlere küçük çocuklar için ayda 300 dolar veya altı ve daha büyük yaşta çocukları olanlara 250 dolar kadar verecek genişletilmiş bir çocuk kredisinin geçici olarak uzatılması da dâhil olmak üzere çocuklar ve eğitim için yeni bir harcama dalgası içerecek.

Biden’ın yüksek gelirlilerin ücret ve sermaye kazançları geliri için vergi oranlarını yükseltme önerisi, özel sermaye ve hedge fon yöneticileri tarafından yatırım kârının kesilmesinde uygulanan olumlu vergi muamelesini büyük ölçüde durduracak.

Plan, 1 milyon dolardan fazla kazanan fon yöneticileri için vergi avantajlarını etkili bir şekilde sona erdirecek, çünkü kazançlarına daha düşük sermaye kazanç oranları ödeyemeyecekler. Biden vergi hükmünü tamamen yürürlükten kaldırmadığı sürece, 1 milyon dolardan az kazananlar vergi indirimini talep edebilir.

Urban-Brookings Vergi Politikası Merkezi’nin Biden’ın kampanya platformuna dayanarak yaptığı tahmine göre, sermaye kazancı artışı on yıl içinde 370 milyar dolar toplayacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler