Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Alman sanayi siparişleri ekimde çöktü

Yaz boyunca tempolu şekilde artan Alman sanayi siparişleri ekim ayında sert bir şekilde düştü ki bu da Alman sanayi sektörü…

Alman sanayi siparişleri ekimde çöktü

Yaz boyunca tempolu şekilde artan Alman sanayi siparişleri ekim ayında sert bir şekilde düştü ki bu da Alman sanayi sektörü orta vadeli görünüm açısından için iyi değil.

Alman sanayi siparişleri ekim ayında aylık %6,9 düşüşü eylül ayındaki %1,8’lik aylık yükselişin ardından geldi.  Yıl boyunca sanayi siparişleri %1 azaldı. İstatistik dairesine göre, ağırlıklı olarak imalat sektöründeki toplu siparişlerin etkisiyle yurt içi siparişler aylık %3,4 artarken, dış siparişler aylık %13,1 düştü.

Her halükârda, bugünün sanayi sipariş verileri Alman endüstrisi için beklenmedik bir olumsuzluk. Küresel ekonomi 2020/21 kış kilitlenmesinden çıktığında, Alman sanayi siparişleri benzeri görülmemiş seviyelere sıçradı ve ayda ortalama %2’den fazla büyüdü. Ancak yaz sonunda siparişler çöktü ve Temmuz ve Ekim ayları arasında %12’den fazla düştü. Yaz boyunca keskin çöküş giderek endüstride iz bırakır hale dönüşmekte. Bu durum belki de devam eden tedarik zinciri sorunlarının ve şirketlerin yeni siparişleri geciktirmesinin veya daha da kötüsü, teslimat sürelerinin zaten uzun olduğunu bilerek siparişleri iptal etmesinin bir yansıması.

Şimdilik, sipariş defterleri hala dolu ve tedarik zincirlerindeki her gelişme sanayi tarafında derhal artışa yol açacak durumda.  Bununla birlikte, endüstriyel siparişlerin yaz aylarındaki çöküşü, sanayi üretimi için orta vadeli görünüm için iyiye işaret değil.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler