Sosyal Medya

Döviz

ABD’li tüketiciler Fed’in aksine beklenen enflasyon artışının kalıcı olacağını düşünüyor

ABD’li tüketiciler, ekonominin koronavirüs salgınının neden olduğu krizden toparlanması ile konut fiyatlarının ve diğer maliyetlerin yakın vadede artmasını bekliyor. Ancak…

ABD’li tüketiciler Fed’in aksine beklenen enflasyon artışının kalıcı olacağını düşünüyor

ABD’li tüketiciler, ekonominin koronavirüs salgınının neden olduğu krizden toparlanması ile konut fiyatlarının ve diğer maliyetlerin yakın vadede artmasını bekliyor. Ancak New York Federal Rezerv Bankası tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir ankete göre enflasyon artışının sürmesini beklemiyorlar.

Nisan ayında ankete katılan tüketiciler, enflasyonun bir sonraki yıl %3,4 ile Eylül 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasını bekliyor. Bu ivmenin kalıcı olacağını düşünmeseler de gelecek üç yıldaki enflasyon beklentileri değişmeyerek %3,1’de.

Aralarında Fed Başkanı Powell’ın da bulunduğu Fed yetkilileri, arz darboğazları çözüldükçe ve geçen yıl salgının başlangıcındaki sert fiyat düşüşleriyle ilgili çarpıklıklar enflasyon hesaplamalarından çıktıkça yakın vadeli fiyatlama baskılarının azalmasını beklediklerini söylüyor.

Düşük faiz oranları ve konut talebinin devam etmesi beklenirken fiyat artışı beklentileri yükselmekte.

Kira maliyeti beklentileri art arda beş aydır yükseliyor ve önümüzdeki yıl %9,5 oranında artarak serinin en yükseğine ulaşması bekleniyor.

Benzin fiyat artışlarındaki beklenti ise % 9,9’dan Nisan ayında %9,2’ye gerileyerek mütevazı bir rahatlamaya işaret etmekte.

Anket, yaklaşık 1.300 haneden oluşan dönüşümlü bir panele dayanıyor.

Tüketiciler gelecekteki kazanç ve harcamalara ilişkin beklentilerini de düşürdü. Gelir artışı beklentileri yaş grupları ve eğitim düzeyleri genelinde Nisan ayında %2,4’e geriledi. Harcama büyüme beklentileri, Mart ayındaki altı yıllık yüksek seviye olan %4,7’den Nisan ayında bir miktar düşerek %4,6’ya geriledi.

Yarın açıklanacak ABD TÜFE enflasyonu dikkatle bekleniyor.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler