Sosyal Medya

Döviz

AB’den Tahvillere Rakip 1 Trilyon Dolarlık Borç Planı

Avrupa Birliği, koronavirüs salgınından çıkışı finanse etmek için beş yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık borç toplama planını açıklamaya hazırlanıyor.…

AB’den Tahvillere Rakip 1 Trilyon Dolarlık Borç Planı

Avrupa Birliği, koronavirüs salgınından çıkışı finanse etmek için beş yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık borç toplama planını açıklamaya hazırlanıyor.

Bloomberg tarafından görülen planın taslağına göre, blok ilk borcu Haziran ayında “NextGenerationEU” teşviki kapsamında ihraç etmeyi hedefliyor ve Eylül ayına kadar birincil banka aracılarından oluşan bir ağ üzerinden tahvil ve banknot satmaya başlamak için “son teknoloji” bir platform kullanacak. 806 milyar avronun (962 milyar dolar) neredeyse üçte biri, yaz başlarında yayınlanacak kurallar çerçevesinde “yeşil tahvil” cinsinden olacak.

Belgede, “Komisyonun 2026 sonuna kadar yılda 150-200 milyar Avro’ya kadar finansman operasyonları yürütmesi gerekecektir.” ifadesi yer aldı. Haziran 2021’e kadar da Komisyon fonları harekete geçirmeye hazır olacak.

Belgede, AB’nin tahvil piyasalarına ilk anlamlı girişi vurgulanıyor çünkü rakamsal olarak söz konusu tutar örneğin İspanya’nın bu on yıldaki tahvillerinin toplamına yaklaşıyor. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda ABD tahvillerinin güvenli liman karakterine meydan okuyarak AB içindeki entegrasyona ve ortak para birimine bir destek sağlamanın da temelini atıyor.

Belgeye göre, tahviller üç ila 30 yıl arasında değişen vadelerde ihraç edilip düzenli olarak satılırken, kısa vadeli banknotlar da olacak. En azından programın ilk aşamasında, para toplamanın hızlı bir yolu olarak ikincisine vurgu yapılmakta.

Yatırımcıların istekli olması bekleniyor. Blok geçen yıl istihdam programının finansmanına bağlı sosyal tahviller satmaya başladı ve bu satışlar küresel talep rekorları kırdı. AB ilk defa açık artırma yoluyla borç vermeye ve bankalar aracılığıyla sendikasyon yapmaya başlayacak. Belgeye göre, yeni platform zaten “büyük ihraççılardan” biri tarafından kullanılan ulusal bir merkez bankası tarafından sağlanacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler