Sosyal Medya

Döviz

ABD verileri çok kuvvetli, dikkatler bu akşam Fed’de…

ABD’de Ekim ayına ilişkin ISM hizmet endeksi 66,7 ile beklenti 62 nin çok üzerinde gerçekleşti ve 24 yılın zirvesine çıktı. …

ABD verileri çok kuvvetli, dikkatler bu akşam Fed’de…

ABD’de Ekim ayına ilişkin ISM hizmet endeksi 66,7 ile beklenti 62 nin çok üzerinde gerçekleşti ve 24 yılın zirvesine çıktı.  Hizmet sektörüne ilişkin kuvvet, güçlü iç talep ve güçlü iş aktivitesinden kaynaklanmakta. Önceki ay endeks 61,9 olarak kaydedilmişti.

Veriler koronavirüs vakalarındaki azalmayla ekonominin son çeyreğe toparlanmayla başladığına işaret.

ISM Hizmet Sektörü Anket Komitesi Yöneticisi Anthony Nieves talepte yavaşlama olmadığını, ancak tedarik zincirindeki sıkıntılar ve hammadde sıkıntılarının kapasiteyi sınırladığını ve genel iş koşullarını olumsuz etkilediğini hatırlattı.

Markit hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi de (PMI) ülkede hizmet sektöründeki ivmenin devam ettiğine işaret etti. Buna göre endeks Ekim’de 58,7 oldu. Eylül ayında endeks 58,2 olmuştu.

ABD’de ADP özel sektör istihdamı Ekim’de 571 binle tahminlerin üzerinde arttı

ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody’s Analytics’in raporuna göre, ABD’de özel sektör istihdamı Ekim’de 571 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi 400 bin artıştı.

Eylül ayı verisi de 568 binden 523 bine güncellendi.

Küçük ölçekli firmalar 115 bin, orta ölçekli firmalar 114 bin, büyük ölçekli firmalar ise 342 bin kişiye istihdam sağladı. Özel sektör istihdamı tahminlerin üzerinde gerçekleşse de hala pandemi öncesi seviyelerin altında seyrediyor.

ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi önemli ve orada da güçlü bir sıçrama ile 408 bin artması bekleniyor.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi tüm sektörlerde istihdamın arttığını, delta varyantı vakalarındaki azalmanın istihdam piyasasını canlandırdığını belirtti. Zandi, pandemi kontrol altına alındıkça gelecek aylarda da istihdam artışının süreceğini öngördü.

Gidişat, pandemi öncesi istihdam yakalanmasa da Fed’in tahvil alım programını azaltmaya başlaması ile uyumlu.  Yüksek seyreden enflasyon ise Fed faiz artışı beklentilerini temmuz 2022’ye çekmiş durumda. Fed’den bu gece tapering ilanı beklenirken dikkatler faiz artışı konusundaki detaylarda olacak.  Bankanın şimdilik tapering bitişi ile faiz artışlarının arasında doğrudan bağ olmayacağı mesajını yenilemesi beklenmekte. 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler