Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD İstihbaratı Rusya’nın Potansiyel Ukrayna İşgali Planlarını Gösterdi

ABD istihbaratı Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye karar vermesi halinde, birden fazla yerden hızlı ve geniş çaplı bir…

ABD İstihbaratı Rusya’nın Potansiyel Ukrayna İşgali Planlarını Gösterdi

ABD istihbaratı Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye karar vermesi halinde, birden fazla yerden hızlı ve geniş çaplı bir askeri harekat için Rus birlikleri ve topçularının biriktiğini gösteren haritaları Avrupalı müttefiklerle paylaştı.

Bu istihbarat, ABD’nin Putin’in olası niyetleri hakkındaki endişelerini ve Avrupalı liderlerin doğrudan Rusya devlet başkanıyla görüşmesi, onu herhangi bir saldırıdan caydıracak diplomatik çabaları desteklemesi için son bir hafta içinde bazı NATO üyelerine iletildi. ABD’li kaynaklara göre Rus birliklerinin tekrar sınıra yakın bir yerde yığılmasıyla Putin gelecek yılın başlarında bir Ukrayna işgali düşünmekte.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov geçen Cuma Türkiye’yi Ukrayna’ya SİHA satmaması için uyarıda bulmuştu.

Bilgiler, halkın engebeli arazi ve donma koşullarında bir operasyon olarak tanımladığı şekilde, askerlerin Kırım, Rusya sınırı ve Belarus üzerinden Ukrayna’ya geçeceği, yaklaşık 100 tabur taktik grubunun -potansiyel olarak 100 bin civarında asker- geniş toprakları kapsayan ve potansiyel olarak uzun süreli bir işgale hazır olduğu bir senaryoyu ortaya koyuyor.

Kaynaklara göre taktik grupların sayısının yaklaşık yarısının zaten söz konusu bölgelere kaydırıldığı ve herhangi bir istilanın hava desteğiyle destekleneceğini söylüyor.

Kaynaklar, Moskova’nın Sovyet sonrası zamanlarda görülmemiş bir ölçekte on binlerce yedek asker çağırdığını söyledi. Yetkililer, yedeklerin herhangi bir çatışmadaki rolünün, taktik taburların önünü açmasından sonra daha sonraki bir safhada bölgeyi güvence altına almak olacağını açıkladılar. Rusya, yedek asker çağrılarını kamuoyuna açıklamadı.

ABD’nin Kiev’i hedef alan dezenformasyondaki artış hakkında da bilgi paylaştığını ve Moskova’nın Ukrayna’nın içinde istikrarsızlaşmak için ajanlar topladığını söyledi.

Ruble pazartesi günü dolar karşısında yaklaşık %1 düşerek gerilimin yeni yaptırımları tetikleyebileceği korkusuyla Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Putin geçen hafta herhangi bir işgal niyetini reddetti, ancak eylemlerinin Rusya’nın Ukrayna üzerindeki “kırmızı çizgilerini” yeterince ciddiye almamakla suçladığı ABD ve müttefiklerinin dikkatini çektiğine kanıt olarak uyarıyı da memnuniyetle karşıladı.

Amerika ve diğerleri bir savaşın kesin olduğunu söylemiyorlar, hatta Putin’in bir savaş konusunda ciddi olduğundan emin de değiller. ABD istihbaratının kaynağına göre Putin’in ne yapacağına henüz karar vermemiş olma olasılığı var. Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Rusya’nın niyetleri üzerine konuşamam. Ne olduklarını bilmiyoruz” dedi.

Üst düzey bir yetkili, ABD’nin Biden yönetimindeki zararlı Rus eylemlerini ele almak için bir dizi araç kullanmaya istekli olduğunu gösterdiğini ve bunu yapmaya devam edeceğini söyledi. Beyaz Saray başka bir yorum yapmadı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler