Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

“ABD Hazine’si borcunu daha rahat ödesin diye Fed faizleri düşük tutmayacak”

Fed’in en yeni üyesi, merkez bankasının, hükümetin devasa ve büyüyen borcunu ucuza finanse etmesine yardımcı olmak için faiz oranlarını düşük…

“ABD Hazine’si borcunu daha rahat ödesin diye Fed faizleri düşük tutmayacak”

Fed’in en yeni üyesi, merkez bankasının, hükümetin devasa ve büyüyen borcunu ucuza finanse etmesine yardımcı olmak için faiz oranlarını düşük tutmaya yönelik siyasi baskıların kurbanı olmayacağını söyledi.

Fed üyesi Waller Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’ne yaptığı konuşmada, “Açık finansmanı ve borç ödeme sorunları politika kararlarımızda hiçbir rol oynamıyor ve asla oynamayacak” dedi.

Geçen Aralık ayında kurula katılan Waller, kamuoyuna yaptığı ilk konuşmasında, Fed’in istikrarlı enflasyon ve düşük işsizlik sağlama yasal yükümlülüğü ekseninde tercihler yapacağını ekledi.

Waller, “Kongrenin zorunlu kıldığı bu hedefler her zaman kararlarımızı yönlendirir” dedi. “Partizan politika tercihleri veya Hazine’nin borç finansmanı ihtiyaçları bu kararda hiçbir rol oynamayacak.” Fed Başkanı Jerome Powell da geçtiğimiz günlerde aynı görüşü yinelemişti.

Waller, ilk kamuoyu konuşmasında Fed bağımsızlığını vurgulamayı seçtiğini, çünkü merkez bankasının ABD Hazinesine ikinci keman rolü üsteleneceğine  dair “bir anlatı ortaya çıktığını” söyledi. Hem Başkan Biden hem de Trump yönetimindeki Hazine, Kongre tarafından onaylanan teşvik harcamalarına 5,8 trilyon dolarlık bir destek sağlamak için muazzam miktarda borç sattı.

Fed, pandemi sırasında faiz oranlarını düşük tutmak ve ekonomik toparlanmaya yardımcı olmak için yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık Hazine tahvili satın aldı. Genel olarak, Fed şu anda ABD kamu borcunda 7 trilyon dolarla bir rekora sahip.

Fed ve Hazine arasındaki yakın işbirliği o zamanlarda da ABD borç seviyelerinin ekonominin bir yüzdesi olarak şu anki kadar yüksek olduğu İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Şimdi ile o zaman arasındaki fark, Hazine’nin savaş sırasında faiz oranlarını kendi kontrolü altına alması ve ancak şiddetli bir enflasyon dalgasının ardından altı yıl sonra kontrolü yeniden Fed’e geri vermesi.

Waller, faiz oranları üzerindeki siyasi kontrolün çoğu zaman kötü kullanıma yol açtığını söyledi.

“Hükümetler büyük borçlar aldığında, bu borcu ödemenin faiz maliyeti önemli olacaktır” dedi. Faiz oranları daha düşük olsaydı, faiz ödemeleri için ayrılan para başka amaçlar için kullanılabilirdi. Bu nedenle, mali otoritenin faiz oranlarını düşük tutmak için güçlü bir nedeni var. ”

Waller, kriz zamanlarında Fed ve Hazine’nin yakın işbirliği yapmasının hayati önem taşıdığını, ancak kriz sona erdiğinde, hükümetin borçlanma maliyetlerini artırsa bile, tomurcuklanan enflasyonu bastırmak için gerekirse bağımsız bir Fed’in faiz oranlarını yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Bunu yalnızca bağımsız bir Fed yapabilir, dedi.

“Federal Rezerv’in bağımsızlığı, ülkenin çıkarınadır.  Bu herkes tarafından değerlendirilmeli ve korunmalıdır” diye ekledi.

Market Watch

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler