Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD:  Altyapı harcamaları  paketi bugün yasalaşıyor

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Demokratlar, merkezci ve ilerici kanatlar arasındaki anlaşmazlığın aşılmasıyla 1.2 trilyon dolarlık altyapı paketini meclisten geçirdi. Daha…

ABD:  Altyapı harcamaları  paketi bugün yasalaşıyor

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Demokratlar, merkezci ve ilerici kanatlar arasındaki anlaşmazlığın aşılmasıyla 1.2 trilyon dolarlık altyapı paketini meclisten geçirdi. Daha önce Senato’da zaten onaylanan paket, Başkan Joe Biden’ın imzasının ardından yasalaşacak. Biden paketin Kongre’den geçmesini “ileriye doğru tarihi önemde bir adım” olarak niteledi ve “Nihayet, altyapı haftası” ifadesini kullandı.

 

Biden seçildiğinden bu yana çok geniş kapsamlı bir altyapı, sosyal ve beşeri yatırım harcama planı için bastırdı. Planın ilk büyüklüğü $3.5-4 trilyon arasındaydı. Ancak, Demokratların kendi içinde anlaşmazlıkları yüzünden paket bu haftaya kadar taslak aşamasında kaldı. Çin’in geleceğe yaptığı dev yatırımlar göz önüne alınırsa, 10 yılda $1.2 trilyon harcama çok yetersiz kalıyor.

Siyasi düzlemde ise Biden sonunda seçmenine sunacağı bir ödül kazandı. Demokratlar Biden’ın başkan seçilmesinden bu yana anketlerde sürekli oy kaybettikleri gibi, Virginia valiliğini de Cumhuriyetçilere kaptırdılar. Paketin yasalaşması, 2022 Kasım ara-seçimleri öncesi Demokratların toparlanması için ilk fırsat.

Ekonomi açısında,  ek harcamalar GSYH büyümesine bir ölçüde katkıda bulunacak, fakat trendi yükseltmeye yetmez.

Otoyollar, geniş bant internet hizmeti ve diğer birçok altyapı alanına büyük miktarda yatırım yapılmasını içeren paket, Temsilciler Meclisi’nde 206’ya karşı 228 oyla kabul edildi. Bu gelişme, iç politika gündeminin ve kampanya vaatlerinin ağırlıklı bir kısmını oluşturan harcama tasarılarının Kongre’den geçirilmesi için aylardır çaba sergileyen Başkan Biden ve Demokratlar için önemli bir zafer niteliğinde.

 

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre, Biden yönetimi şimdi bu pakete, Amerika’nın yolları, demiryolları ve diğer ulaştırma altyapısına ilişkin olarak ülke tarihindeki en kökten yenilemeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Biden, paketin istihdam yaratacağı ve Amerika’nın rekabet gücünü arttıracağı sözünü vermişti.

 

Demokratlar’ın Kongre’den geçirtmeyi hedeflediği, Biden’ın en önemli iç politika ajandasının ikinci parçasıysa, sosyal güvencelerin geniş çapta genişletilmesi ve iklim değişikliğe mücadeleye ilişkin düzenlemeler içeren 1,75 trilyon dolarlık tasarı. “Ülkenin Daha İyi İnşası” adı verilen tasarı, ABD’deki sosyal güvencelerin 1960’dan bu yana en kapsamlı genişlemeden geçmesini öngörüyor ancak Cumhuriyetçiler’in yanı sıra Demokrat Parti’nin kendi içinde de tasarı konusunda tam bir birlik sağlanabilmiş değil.

 

YORUM:  ABD tarım-dışı istihdam patladı, piyasa hala Fed faiz artırımına inanmıyor

 

Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde, yeniden rekor kırdı

 

Arda Ural anlattı:  Pandemi sonrası küresel ekonomi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler