Sosyal Medya

Döviz

AB, 800 milyar Euro’luk tahvil ihracı planıyla kalkışa hazırlanıyor

Yatırımcılar, Avrupa’nın borçlanma maliyetleri yükselirken, Avrupa Merkez Bankası’nın €1,85tn  acil tahvil alım programını ne zaman sona ereceği konusunda spekülasyon yapıyor.…

AB, 800 milyar Euro’luk tahvil ihracı planıyla kalkışa hazırlanıyor

Yatırımcılar, Avrupa’nın borçlanma maliyetleri yükselirken, Avrupa Merkez Bankası’nın €1,85tn  acil tahvil alım programını ne zaman sona ereceği konusunda spekülasyon yapıyor.

AB, Avrupa Komisyonu’nun bugüne kadarki en büyük borçlanma programına başlarken giderek dalgalı tahvil piyasalarına girmeye hazırlanıyor.

Komisyondaki borç yöneticileri, 800 milyar Euro’luk “NextGenerationEU” kurtarma fonunu destekleyen ilk tahvilin satışı öncesinde bu hafta bankalar ve yatırımcılarla çağrılarda bulundu. Söz konusu Fon geçen yaz bölgenin salgın tepkisini üye ülkeler tarafından ortaklaşa desteklenen borçlarla finanse etmeyi kabul edişinin ürünü.

Bankacılar anlaşmanın önümüzdeki hafta fiyatlanarak 10 yıllık yeni tahvilden 10 milyar Euro’dan fazla para toplanmasını bekliyorlar.

Satış, AB’nin kendisinin Avrupa’nın en büyük tahvil ihraççılarından birine dönüşmesindeki en son kilometre taşı ve Brüksel’in yılsonundan önce kurtarma fonu için 80 milyar Euro toplamayı hedeflediği Eylül ayından itibaren düzenli tahvil ihraçlarının başlangıcı.

Piyasaların artan enflasyon ve yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın €1,85tn acil tahvil alım programını ne zaman sona ereceği konusunda spekülasyon yaptığı bir zamanda geliyor.

“Bu süreç faizlerin yükseldiği bir ortamda başlıyor ve bu da geçen yıla göre farklı bir dünya,” diyor ING kıdemli faiz oranları stratejisti Antoine Bouvet. “Kimsenin AB’nin bu borcu satma yeteneğinden şüphe duymadığını düşünüyorum, ancak bunu yapmak için biraz daha fazla ödeme yapacak.”

Brüksel’in borçlanma maliyetleri, AB’nin salgın sırasında işleri desteklemek için 100 milyar Euro’luk daha küçük bir planı olan Sure programını finanse eden ilk tahvilde rekor kıran taleple karşılandığı Ekim ayından bu yana yükseldi. O zamandan bu yana, 10 yıllık AB tahvillerinin getirisi 0,3 puan artarak sıfırın hemen üzerine çıktı ve Avro Bölgesi borç piyasalarında da benzer hareketler oluştu.

Avrupa Komisyonu, “AB’nin yüksek kredi notu sayesinde, Komisyon avantajlı koşullarda borç alabilecektir” dedi. “Komisyon daha sonra, kurtarma harcamalarını finanse etmek için kredi verirken faydayı doğrudan AB Üye Devletlerine veya borçlanmalarda düşük faizli ödemeler şeklinde Birlik bütçesine aktaracaktır.”

AMB’nin Perşembe günkü son politika toplantısında aylık net tahvil alımlarına 80 milyar Euro ile devam edeceği netleşti. Yine de, ekonomiler salgından toparlanırken, satın alma hızında bir azalma konusunun yılın ilerleyen aylarında geri dönmesi muhtemel.

Piyasalar geçen ay, destekteki azalma spekülasyonlarının tahvil fiyatlarını vurması ve getirileri bir yılın en yüksek seviyesine itilmesi sonrasında bunun neye benzeyebileceğine dair bir tat aldı. Bu dönemde, en son AB borç satışı yatırımcılardan önceki sorunlara göre daha zayıf talep gördü. Verim, AMB patronu Christine Lagarde’ın azaltmayı tartışmak için “çok erken” olduğunu söylemesinin ardından geriledi.

Brüksel tahvil piyasalarında yerleşik bir güç olma yolunda şimdiden adımlar attı. Sure’ün piyasaya sürülmesinden önce, sadece 50bn € ödenmemiş tahvillere sahipti, Almanya’nın 1,5tn €, İtalya’nın  2,2tn € gibi büyük ulusal borç yığınları yanında bu rakam çok küçük.  Ancak Ekim ayından bu yana komisyon, yedi ihalede Sure altında 90 milyar Euro borç topladı.

AB’nin yılın ikinci yarısında çıkarmayı planladığı 80 milyar Euro’luk NextGenerationEU borcu, onu bu dönemde avro bölgesindeki en büyük net borçlu yapacak. Komisyon, şimdi ile 2026 sonu arasında topladığı borcu 800bn € ‘ya kadar yükseltmeyi hedefliyor; üye ülkelere hibe için yaklaşık 407bn € ve krediler için 386bn €. Borçlanma hacimleri yılda ortalama 150 milyar € olacak. Tahvillerin yaklaşık yüzde 30’unun sürdürülebilir finansı desteklemek için yeşil tahvil olarak tahsis edilmesi bekleniyor.

Komisyon, borçlanma hazırlıklarının yanı sıra son haftalarda üye ülkelerin AB fonları için yaptıkları sunumlarda görünen yatırım ve reformlar belirledikleri ayrıntılı toparlanma ve dayanıklılık planları üzerinde çalıştıkları. Bunların daha sonra üye ülkeler tarafından imzalanması gerekir.

Tahvil alım satım platformu Tradeweb’in rakamlarına göre, AB tahvillerinin ikincil piyasada ticareti geçen yazdan bu yana 10 kata kadar artarak, Avrupa Yatırım Bankası veya Avrupa İstikrar Mekanizması gibi diğer küresel organların borcuna daha çok benzeyen İtalya veya Fransa’ya rakip olacak bir pazara dönüştü.

Commerzbank faiz stratejisi başkanı Michael Leister’a göre, AB’nin tahvilleri son dönemdeki fiyat düşüşünden avro bölgesi borçlarının çoğundan daha yavaş toparlandı ve bu da yaklaşan ihraç yağmurunun fiyatlar üzerinde ağırlıkta olduğunun bir işareti. Leister, AMB politikasının patikası üzerindeki belirsizliğin yatırımcılara yeni borç satışlarında ekstra verim talep etme konusunda “daha fazla pazarlık gücü” vereceğini de sözlerine ekledi.

Newton Yatırım Yönetimi sabit getiri başkanı Paul Brain, “Özellikle Almanya üzerinde iyi bir prim sunuyorlarsa[ yeni AB tahvillerini] satın alacağız.” dedi. “Ancak piyasanın, sadece kurtarma fonu aracılığıyla değil, bireysel hükümetlerden de ortak ihraçları sindirmek için çok fazla ihracı var.”

AB, üç A kredi notu sayesinde, Avro bölgesinin nihai pazar cenneti olan Almanya hariç, üye ülkelerin büyük çoğunluğundan daha düşük finansman maliyetlerine sahip olmaya devam ediyor.

Ancak Leister, AB’nin fon maliyetinde üye ülkelere göre herhangi bir değişikliğin önemli olabileceğini söyledi. Uzun vadeli fonlama maliyetleri AB’ninkinin biraz üzerinde olan Fransa ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu devletler, aradaki farkın daralması halinde kurtarma fonundan kredi almaya daha az eğilimli olabilir.

Bu arada İspanya gibi ülkeler, kendi borçlanma primlerinin AB’ninkinden daha hızlı yükselmesi halinde kredi almaya daha meyilli olabilir. Durum böyle olduğu için yedi AB üye ülkesi program kapsamında kredi talebinde bulundu, ancak komisyon Ağustos 2023’e kadar kredi taleplerine açık kalacak.

Leister, “Bu göreceli maliyete dayanıyor ve fiyatlar her yerde bu kadar düşük olduğunda küçük bir pazar hareketi bile dengeleri oldukça fazla değiştiriyor.” dedi.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler