Sosyal Medya

Döviz

Yeni varyant petrolü çelmeledi, dolar/TL 12.50’ye fırladı

Cuma akşamı Türkiye piyasaları kapanışa hazırlanırken, Güney Afrika’dan yayılan yeni ve çok tehlikeli bir Covid-19 varyantı da riskli varlıkları hasta…

Yeni varyant petrolü çelmeledi, dolar/TL 12.50’ye fırladı

Cuma akşamı Türkiye piyasaları kapanışa hazırlanırken, Güney Afrika’dan yayılan yeni ve çok tehlikeli bir Covid-19 varyantı da riskli varlıkları hasta etti.  Dünya Sağlık Örgütü bu akşam acil gündemle  toplanacak TSİ 18:15’te ham petrol ABD’de %5 düşüyor.  Dow Jones30 seans açılışından bu yana 900 puan safra attı. Dolar/TL’de baş döndürecek bir oynaklık var, parite 12.40-12.60 arasında oynuyor.

 

Varyantın pandemiden toparlanan dünya ekonomisinde yeni kapanma/kapatmalara neden olacağı başlıca kaygı, fakat henüz Sağlık Bakanlıkları bu konuda net bir uyarı yayınlamadı. Bazı kaynaklar pandemi dönemi mali desteklerini kesmenin mümkün olamayacağını ifade etti.  Vadeli işlemler pazarında Fed’in ilk faiz artırımı Temmuz değil, Eylül 2022’de fiyatlanıyor. Alevlenen enflasyon ve yeni varyantın ekonomiye vermesi olası zarar arasında kalan Fed başta Merkez Bankalarının politika hataları yapması en korkutucu senaryo. Bu varyantın insan canı ve ekonomik faaliyete verebileceği zararı hesaplamak için çok erken, fakat en kötü senaryoda küresel salgının patlak verdiği  günlerde olduğu gibi mali sarsıntı yaşanabilir.

 

Stoxx600  Avrupa hisse endeksi haftayı %2.5 civarında kayıpla kapatmaya hazırlanırken, Brent ve WTI sırasıyla %5 ve %5.5 geriliyor. DJ30 ve S&P500 sırasıyla %2.6 ve %1.9 değer yitirirken, korku endeksi VIX %43 yükselişle 26-27 bandında.

 

Gelişmekte Olan Ülkeler faslında, henüz Latin Amerika mali varlıklarının seyri hakkında veri yok, fakat Avrupa kapanışı itibarıyla MSCI GOP Hisse Endeksi %2 gerilerken GOÜ (Gelişmekte Olan Ülkeler) FX dolara karşı son 2.5 ayın en kötü performansını gösterdi. AB tarafından bir kez daha yaptırımlarla tehdit edilen Rus rublesi, yeni varyantın sıfır noktası Güney Afrika’nın randı ve  TL en çok değer yitiren GOÜ para birimleri arasında başta.

Resmi açıklama yapılmasa da, TCMB ve kamu bankalarının  dolar/TL’de  12.00 direncini savunmaya çalıştığı düşüncesindeyiz. Fakat, global piyasalardan esen sert rüzgar doları yine harlattı. Ek olarak, Erdoğan İzmir’de Alsancak ile 96 tesisin toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında ekonomiye de değinerek faizlerin düşeceğini, ekonomi programından geri dönmeyeceklerini söyledi.

Son olarak da mahkemenin insan hakları savunucu Osman Kavalı’nın tutukluluğunun devamı yönünde aldığı karar da Avrupa’da yaratacağı tepki hesaplanarak para birimimizin değer kaybını körüklüyor olabilir.

 

 

FT: TL’deki düşüş gelişmekte olan piyasaların karşı karşıya olduğu riskleri hatırlatıyor

 

JPMorgan: Türk bankacılık sisteminde fon sorunu görünmüyor

 

Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi hatırladı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler