Sosyal Medya

Döviz

Yabancılar hızla çıkıyor, yerleşikler dövizde kar realizasyonu yaptı

Hisse senetleri piyasasında risk alma iştahı artarken ABD tahvil faizlerinde yükselişin devam ettiğini görüyoruz. ABD’de tahvil fiyatlarından hesaplanan 10-yıllık başabaş…

Yabancılar hızla çıkıyor, yerleşikler dövizde kar realizasyonu yaptı

Hisse senetleri piyasasında risk alma iştahı artarken ABD tahvil faizlerinde yükselişin devam ettiğini görüyoruz. ABD’de tahvil fiyatlarından hesaplanan 10-yıllık başabaş enflasyon dün 3 baz puan artarak %2.48’e yükseldi. Başabaş enflasyon Eylül başından bu yana 13 baz puan yükseldi. ABD 10-yıllık tahvil faizi dün 5 baz puan yükselerek %1.57’ye çıktı. Euro/dolar paritesi ABD tahvil faizlerinde yükselişe rağmen dün önemli bir değişim göstermedi ve günü 1.1550 civarında bitirdi. Ons altın fiyatı ise yükselen ABD tahvil faizleri nedeniyle geriledi (1763 dolar  1756 dolar).

Küresel risk alma iştahı Çin piyasalarının da tatilden döndüğü bu sabah ABD’de borçlanmanın limitinin geçici de olsa artırılmasıyla görece güçlü seyretmeye devam ediyor. S&P 500 vadeli endeks kontratı yatay seyrederken Asya hisse senedi piyasaları genel olarak yükseliyor.

TCMB ve BDDK verileri yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının geçen hafta azalmaya devam ettiğini, yurtdışı yerleşiklerin ise faiz indiriminden sonraki hafta Türkiye piyasalarından çıkmayı sürdürdüğünü gösteriyor. Yaptığımız hesaplamalar 24 Eylül ile biten haftada carry trade pozisyonunu 2 milyar dolar civarında azaltan yabancı yatırımcıların geçen hafta bu piyasadan 1 milyar dolar çıkış yaptığını gösteriyor. Bu piyasadan çıkış son dört haftada 4.2 milyar dolar civarına ulaşırken kalan net pozisyon tutarının 9.3 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Yabancı yatırımcılar geçen hafta hisse ve tahvil piyasasından ise sırasıyla 93 ve 201 milyon dolar çıkış yaptı.

Diğer yandan, yurtdışı yatırımcı çıkış yaparken döviz arzı tarafında geçen hafta bireyler ve şirketlerin döviz mevduatları sırasıyla 205 milyon dolar ve 1.115 milyar dolar azaldı. Kamu bankaları ve özel bankaların net döviz pozisyonu ise sırasıyla 40 ve 220 milyon dolar düştü. Merkez Bankası’nın swaplar düşülmüş net rezervinin geçen hafta 0.7 milyar dolar artarak -50.2 milyar dolara yükseldiğini hesaplıyoruz. Bu rakama kamunun TCMB’deki 15 milyar dolarlık döviz mevduatının dahil olmadığını belirtelim. 15 milyar dolar da dahil edilince swaplar düşülmüş net rezerv rakamı -35 milyar dolar civarında. Diğer yandan, Merkez Bankası brüt döviz ve altın rezervleri toplamda geçen hafta 0.3 milyar dolar düşerek 121.7 milyar dolara geriledi.

Dün gerçekleştirilen TCMB yatırımcı toplantısında verilen mesajlar Merkez Bankası’nın enflasyonda yükselişi geçici gördüğünü gösteriyor. Banka arz yönlü şoklara faizlerle etkide bulunamayacağını belirtiyor. Toplantıda faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği konusunda mesaj verilmedi. Fakat enflasyonda yükselişin geçici görülmesi ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon ile enflasyon beklentilerine odaklanması Ekim toplantısında faiz indirimlerine devam edebileceğine işaret ediyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak şimdilik Ekim toplantısında 50 baz puan faiz indirimi bekliyoruz.

TCMB’nin yatırımcı toplantısı dün Türkiye piyasaları üzerinde önemli bir etkide bulunmadı. Türkiye hisse senedi piyasaları dün küresel hisse senedi piyasalarında risk alma iştahında artıştan faydalandı. Bankacılık ve sanayi endeksi sırasıyla %1.5 ve %2.2 yükselirken BİST 100 endeksi günü %1.8 yükselerek 1397 puanda bitirdi. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i 11 baz puan düşerek 429 baz puana geriledi. Bununla birlikte, 1-aylık dolar/TL opsiyon oynaklığı 30 baz puan civarında düşerek %15.05’e geriledi. 10-yıllık tahvil faizi günü 9 baz puan düşerek %18.78’de tamamlarken CDS’te düşüş Eurobond fiyatlarına olumlu yansıdı.

 

 

Kaynak:  İbrahim Aksoy, HSBC Portföy Ekonomisti

 

 

Atilla Yeşilada:  Ayı tuzağından kaçış yok

 

Beste Naz Süllü: Kurumsal Yatırımcılar ve Fon Yöneticiler Yeniden Bitcoin’e İlgi Duymaya Başladı…

 

JPMorgan: Artan tahvil riskiyle beraber hisse senetlerinin düşeceğini öngörüyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler