Sosyal Medya

Döviz

UniCredit:  TCMB faiz indirmese de TL değer yitirir

Investing.com yazarı Deniz Engin’e göre, Kasım 2020’de rekor tazeleyen kur, Hazine ve Maliye Bakanının istifa etmesi ile TCMB Başkanının görevden…

UniCredit:  TCMB faiz indirmese de TL değer yitirir

Investing.com yazarı Deniz Engin’e göre, Kasım 2020’de rekor tazeleyen kur, Hazine ve Maliye Bakanının istifa etmesi ile TCMB Başkanının görevden alınması ve sıkı para politikasına geçilmesiyle 3 aylık bir düşüş dönemi yaşadı. Şubat ayında yurt içinde sıkı para politikası uygulanmaya devam ederken küresel piyasalarda ABD enflasyonun fiyatlanması ve tahvil faizindeki artışla para birimlerindeki hareketlilik arttı. Şubat ayında 6,90 seviyesi altını test eden kur, tekrar 7,50 seviyesine yükseldi.

 

Mart ayında küresel tarafta tahvil hareketliliği artarken TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasıyla kur 8,45’i aştı. Nisan ayında kısa süreli 8,0 seviyesine gerileyen kur yeniden 8,50’ye yükseldi. Mayıs’ta 8,50 aşılarak rekor tazelendi. Haziran’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için TCMB Başkanıyla görüştüğünü söylemesiyle kur 8,80’ni aştı ve tarihi zirve yaptı.

 

Temmuz ayında küresel piyasalarda oynaklık zayıftı, endekslerde hareketlilik olmasına karşın döviz ve emtia tarafında düşüşler oldu. Son olarak FOMC toplantısında Fed’in güvercin açıklamalar yapması dolar göstergesini bir ayın en düşüğüne indirdi.

 

TL tarafında ise merkez bankası faizi 4. ayda da sabit tuttu ve yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. Siyasi kanatta ekonomiye dair açıklamaların da olmadığı ayda kur %3,4 geriledi (ay içi en yüksek seviye 8,7450- en düşük seviye bugün görülen 8,3915). 5 aylık yükselişinin ardından Temmuz ayını düşüşle kapatmaya hazırlanan dolar kurunun sene başı getirisi ise %13.

 

Peki, TL’nin bu  güçlü performansı ilerleyen aylarda devam eder mi?  UniCredit bu soruya şöyle cevap veriyor:

Foreks’e göre, uluslararası yatırım kuruluşu Unicredit tarafından hazırlanan raporda Türkiye’de artan enflasyon nedeniyle TCMB faiz indirimini ertelese bile TL’de değer kaybı olabileceği öne sürüldü.

 

Kuruluş tarafından hazırlanan raporda Türkiye’de Salı günü açıklanacak  verilerin muhtemelen Temmuz ayında enflasyonun yüksek seyrinin devamını  göstereceğini belirtti.

Değerlendirmede “Temmuz ayında enflasyonun yüksek kalması TCMB’yi  parasal gevşetmenin başlatılmasını yıl sonuna erteleme konusunda  cesaretlendirebilir. Ancak yüksek enflasyon reel faizi eritmeye  devam edecek. Bu durumun da TL’ye yansıması mümkün” yorumu yaptı.

UniCredit bu ortamda TL’de yükseliş girişimlerini satın almayacağını  ifade etti.

Deutsche Bank stratejistleri Anna Friedemann ve Oliver Harvey de 27 Temmuz2da yayınladıkları notta TL’yi açığa satmayı önerdiler. Uzmanlara göre, TL’nin güçlü performans mevsimi geride kalmak üzere. Ek olarak dolarizasyon trendi de bir türlü durulmuyor. Deutsche, UniCredit gibi yükselen enflasyonun TL’nin reel değerini aşındıracağı görüşünde.

 

Son olarak da Ağustos geçmişte Gelişmekte olan Ülkeler FX için kötü bir ay olarak tarihe geçti.

FÖŞ’e göre ise, TL’nin değer kazancı cari fazladan kaynaklanıp en erken Eylül sonuna kadar devam edebilir.  Ek olarak, spot piyasalarda yabancı alımları görmesek de, swap pazarında zayıf da olsa girişler var. Bankacılara göre son haftada bu piyasada $400 milyon giriş yapıldı.

 

FÖŞ-Artunç Kocabalkan Piyasa Yorumu:  Altın Seviye

 

Haziran’da dış açık  $2,853 milyar oldu

 

Dolarizasyon tam gaz, yabancı Türkiye’ye taze para sokmuyor

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler