Sosyal Medya

Döviz

Toronto Dominion Securities: Doların kaderi pandemiye bağlı

Akşam saatlerinde dolar/TL 8.14-8.15 aralığında seyrederken, global geri planda ABD doları (2 haftalık dip) ve tahvil faizlerinin (10 yıllık getiri…

Toronto Dominion Securities:  Doların kaderi pandemiye bağlı

Akşam saatlerinde dolar/TL 8.14-8.15 aralığında seyrederken, global geri planda ABD doları (2 haftalık dip) ve tahvil faizlerinin (10 yıllık getiri  %1.64) gerilemesinden destek buluyor. Geçen hafta da süren yabancı satışları ($500 milyon) verisi döviz kurunu etkilemedi. Piyasa bir yandan TCMB PPK toplantısını beklerken, öte yanda da dolar ve ABD tahvil faizlerinin daha fazla gerileyip gerilemeyeceğini seyrediyor. Kuzey Amerika’nın en büyük finansal kurumlarından biri olan Toronto Dominion Securities’e göre, doların değer kazanması için ABD’nin dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümesi gerekecek. Bu makas da büyük ölçüde Covid-19 pandemisinin seyrine bağlı. Öte yanda, Credit Suisse 7 Nisan’da yayınladığı FX global strateji raporunda 2Ç sonunda Euro/dolar için 1.15 hedefini verdi.

Toronto Dominion Securities’e göre, Dolar Endeksi’nde ivme kaybının başlıca sebebi, Avrupa ve Asya’nın aşılamada ABD’yi yakalamaya başlaması. Bu durumda, büyüme makası daralıp, ABD’nin bütçe ve cari açık problemleri fiyatlanacak.

Tarihsel olarak Nisan-Haziran dönemi de ABD dolarının yıl içinde en zayıf seyrettiği dönemler. Doların daha sonraki seyri ise ülkelerin salgın bastırmakta başarısı ve salgın sonrası büyüme performansına bağlı. Halen salgınla baş etmekte büyük güçlük çeken Hindistan, Türkiye, Brezilya gibi ülkelerin para birimleri dolara karşı değer kaybedebilir.

 

Credit Suisse raporu ise dolara ABD ekonomisinin uzun vadeli fırsatları açısından bakıyor. Biden’in sürekli Kongre’ye sunmayı planladığı harcama paketleri ABD’nin diğer ülkelerle arasındaki büyüme makasını uzun süre geniş tutabilir. ABD’de enflasyon Japonya ve AB’den daha hızlı yükselecek. Bu durumda, Fed piyasaları 2023 yılı sonuna kadar faiz artırmayacağına ikna etmekte zorlanacak.

CS’e göre halihazırda fed funds futures vadeli işlemler pazarı 2022 yılında 25 baz puan, 2023’te ise 25×3 faiz artırımı fiyatlıyor.

 

Hangi finans kurumu gerçeğe daha yakın? Cevabı petrol pazarı veriyor olabilir. Bugün WTI ve Brent sırasıyla %1 ve %0.73 gerilerken, Brezilya ve Hindistan’da yeni Covid-19 varyantlarının keşfi ve Japonya’nın yeni bir salgın kümesini bastırmakta zorlanması öne çıktı. Hindistan ve Japonya önemli miktarda enerji talebi olan ülkeler. Bunların pandemi yüzünde kapanmaya gitmeleri, petrol talebini etkilediği kadar, Amerikan dolarını da yeniden ralli fazına sokabilir.

 

FOMC tutanakları: Powell’ın teşvik planına tam destek; istihdam verisi en önemlisi

 

Erdoğan tek haneli faiz dedi, Dolar/TL kuru yükseldi

 

Mesele Ekonomi: CAATSA yaptırımları devrede. Peki Halkbank ve S400’de neler yaşanacak? | İpek Yezdani & Şebnem Arsu

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler