Sosyal Medya

Döviz

TL’ye Ermeni tehciri darbesi

Dün Başkan Erdoğan’ın kayıp $128 milyarı savunmak için “gerekirse yeniden FX rezervlerini kullanabiliriz” ifadeleri, dolar/TL’de  yeni tırmanışın ilk katalizörü oldu.…

TL’ye Ermeni  tehciri darbesi

Dün Başkan Erdoğan’ın kayıp $128 milyarı savunmak için “gerekirse yeniden FX rezervlerini kullanabiliriz” ifadeleri, dolar/TL’de  yeni tırmanışın ilk katalizörü oldu. Ardından dün akşam yayınlanan nüshasında Wall Street Journal Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde Biden’ın 24 Nisan’da 1915 Ermeni techirini resmen “soykırım” olarak tanıyacağını iddia etti. Biraz önce de T24.com.tr New York Times’da aynı mealde başlık atıldığını duyurdu. Dolar/TL güne 8.27-28’den başlayarak tüm Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinden negatif yönde ayrışıyor.

Wall Street Journal’ın “Biden Poised to Recognize Armenian Massacres as Genocide, Officials Say” başlıklı makalesinde malum Ermeni soykırım iddialarının tekrarından başka  haber niteliği taşıyan bir şey yok. Ancak, WSJ muhabiri kararın kesin olmadığını da vurgulamış.

 

T24’te yer alan haberde ise  şu ifadeler yer verildi:

 

New York Times’a konuşan konu hakkında bilgili bir kaynak, açıklamanın 1915 olaylarını anma günü olan 24 Nisan’da, yani bu cumartesi yapılmasını beklediğini söyledi. Kaynak Biden’ın açıklamayı yapma yönünde karar aldığını belirtirken, Biden yönetiminden birçok isim ve farklı ülkelerdeki konsolosluklarda görev yapanlar da cumartesi günü bu yönde bir açıklama beklediklerini söyledi.

 

Wall Street Journal’a konuşan bir kaynak ise konuyla ilgili son kararın henüz verilmediğini, Biden’ın geçmişte başkanların yaptığı gibi 1915 olaylarından “soykırım” kelimesini kullanmadan bahsedebileceğini ifade etti. New York Times da Biden’ın fikir değiştirme ihtimali olduğunu yazdı.

 

Daha önce ParaAnaliz’de paylaştığımız haber ve yorumlarda TL’nin fiyatlama odağının değişeceğini vurgulamıştık. Artık Covid-19 salgını ve jeo-politik riskler fiyatlanacak. Covid-19 salgını bahsinde, biraz önce BloombergHT’de 23-25 Nisan’da 3 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ardından Pazartesi yapılması beklenen Kabine toplantısı esnasında tam kapanmanın masaya yatırılacağı öne sürüldü.

Jeo-politik riskler açısından, eğer Biden techiri soykırım olarak  tanımlarsa, Halkbank davasında olumsuz gelişmeler de yatırımcıların radarına girecek. Türk-Rus ilişkileri cephesinde ise domates ihracat kotamızın henüz yenilenmemesi ve nakliyecilerimize sınırda zorluklar çıkartılması, Kremlin’in Kanal İstbanbul’a misillemesinin yeni örnekleri.

 

TL için yine ve yeni bir sancılı dönem başladı diyoruz.

 

Güncel Piyasa Haberleri: Pandemi ve rezerv tartışması TL üzerinde baskı kuruyor

 

UBS, dolar/TL tahminini yine yükseltti!

 

TL’yi bekleyen yeni tehlike: Covid-19 satışları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler