Sosyal Medya

Döviz

YENİLEME (23 Kasım akşamı basına yansıyanlar): TL’deki erimeyi yabancılar nasıl yorumluyor?

İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomik bağımsızlık savaşı” açıklamasının ardından TL’nin tarihi bir değer kaybı…

YENİLEME (23 Kasım akşamı basına yansıyanlar):  TL’deki erimeyi yabancılar nasıl yorumluyor?

İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomik bağımsızlık savaşı” açıklamasının ardından TL’nin tarihi bir değer kaybı yaşadığını yazdı.

 

Gazete, Erdoğan’ın Türkiye vizyonunu anlatırken “savaşçı” bir ekonomi söylemine geçtiğini belirtti.

 

FT’ye konuşan Terra Investment şirketinden Enver Erkan ekonomide yaşananlar için “Bir korku filmi gibi” dedi.

 

Legal & General yatırım danışmanlığı şirketinden Uday Patnaik ise “Erdoğan’ın faize karşı savaşının kaçınılmaz sonucu bu. Değer kaybının önüne geçebilecek tek şey Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dair bir emare gösterilmesi. Fakat bu da olacak gibi durmuyor. Erdoğan inatlaşmayı seviyor” ifadelerini kullandı.

 

FT, Erdoğan’ın Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada Türkiye’ye boyun eğdirmeyi hedefleyen karanlık küresel bir komplodan bahsettiğini de aktardı.

 

Gazeteye konuşan ve adını vermek istemeyen bir bankacı da Türkiye’nin “Yönetim tarafından yaratılmış bir kur şoku” yaşadığını söyledi.

 

WSJ: Erdoğan’ın sıra dışı ekonomi politikaları Türkiye’nin kur krizini derinleştirdi

 

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günkü konuşmasında düşük faizleri savunmasının Merkez Bankası üzerindeki baskıyı artırması olarak yorumlandığını yazdı.

 

Gazete, Erdoğan’ın “sıra dışı” ekonomi politikalarını savunmasının ardından Türkiye’nin kur krizinin derinleştiğini aktardı.

 

Bir Unicredit analistinin “Piyasalar bu açıklamayı Merkez Bankası’na daha fazla faiz indirimi yapılması mesajı olarak gördü” yorumuna da yer veren WSJ, yatırımcıların Aralık ayındaki Merkez Bankası toplantısında da bir faiz indirimi beklediğini ve bazılarının önümüzdeki yıl da faizlerin indirilmesine göre pozisyon aldığını yazdı.

 

Guardian: Erdoğan ekonomik savaşta zafer sözü verirken TL’den tarihi gerileme

 

İngiltere merkezli Guardian gazetesi ise “Erdoğan ‘ekonomik savaşta’ zafer sözü verirken TL tarihin en düşük değerine geriledi” başlığını kullandı.

 

Guardian, Erdoğan’ın ekonomi politikalarında değişiklik yapmasına yönelik çağrıları reddettiği konuşmasının ardından TL’nin “serbest düşüşe geçtiğini” yazdı.

 

Gazeteye konuşan Monex Europe’tan döviz analisti Ima Sammani, Erdoğan’ın Pazartesi günkü konuşmasının faiz indirimlerinden geri atılmayacağı mesajını verdiğini söyledi:

 

“Erdoğan ekonomik büyüme ve istihdam yaratmayı enflasyonla mücadeleden daha önemli görüyor.

 

“Bu, Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz kararını duyururken yaptığı açıklamaya tezat.

 

“Yatırımcılar için Erdoğan’ın açıklamasının tek bir anlamı var: Enflasyon yatırımlarını eritirken onları umursayan kimse olmayacak.”

 

 

23 Kasım Salı günü TL’de yaşanan deprem ve dolar karşısında %10’a varan değer kaybı, yabancı ekonomistlerin de gündeminde.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IFF) baş ekonomisti Robin Brooks, Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki gerçek değerinin 9.50 olduğunu savunuyor ve yaşanan mevcut yükselişi, yanlışta ısrar edilmemesi durumunda ‘geçici’ olarak görüyor.  Robin Brooks, kendi ölçümlerine göre, TL’nin gerçek değerinin 9.50 seviyesinde olması gerektiğini söylüyor. Bugün yaşanan sert değer kaybının 2018 yılı ile paralellik gösterdiğini belirten Brooks, Türkiye’nin sonuç itibariyle cari açık veren bir ülke olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye’yi yakından takip eden İngiliz ekonomist Timothy Ash, Merkez Bankası’nın faiz indirimine en sert tepki gösterenlerin başında geliyor. Mevcut durumda faiz indirimini ‘delilik’ olarak niteleyen Timothy Ash, bunun arkasında siyasi baskı olduğunu söylüyor. Türkiye’nin 2017-2019 yılları arasında yaşanan benzer durumda, Merkez Bankası rezervleriyle müdahalede bulunduğunu belirten Ash, şu an müdahale araçlarının kalmadığını dile getiriyor.

Renaissance Capital’in küresel baş ekonomisti Charlie Robertson ise, Pakistan’ın faiz artışı ve IMF ile yaptığı anlaşmayı hatırlatarak, “Erdoğan aslında, ekonomi politikaları konusunda Imran Khan’dan bazı dersler çıkarabilir” diyor. Robertson, Dolar/TL kurunun 12’nin üstünde kalması, kasımda ‘aylık’ enflasyonun da %7 civarı geleceği varsayılırsa, bunun Türk lirasının uzun yıllar sonra reel anlamda en büyük değer kaybı olabileceğini vurguladı.

 

Euronews

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler