Sosyal Medya

Döviz

TL/dolar 10,25: Maharet KKTL mi gizli döviz satışları mı? Hedef 9,00 mu? 12,00-14,00 aralığı mı?

TL’nin değerindeki oynaklık devam ediyor.  Sene sonu yaklaştıkça piyasalar da sığlaşıyor.  2021 sonu kapanış kuru seviyesi bankalardan reel sektör firmalarına…

TL/dolar 10,25: Maharet KKTL mi gizli döviz satışları mı? Hedef 9,00 mu? 12,00-14,00 aralığı mı?

TL’nin değerindeki oynaklık devam ediyor.  Sene sonu yaklaştıkça piyasalar da sığlaşıyor.  2021 sonu kapanış kuru seviyesi bankalardan reel sektör firmalarına kadar ekonomide her birimin bilançosunu da etkileyecek.  KKTL ile TL’nin değer kazandığını savunan hükümet yetkililerin sözleriyse temkinle karşılanıyor. Keza haberlere yansıdığı şekliyle kamu bankalarının 20-21 Aralık tarihlerinde 7 milyar dolara varan arka kapı döviz satışları da merkez bankası bilançosundan izlenmekte. Bugün için de benzer gizli döviz satışının uygulamaya konması büyük olasılık.  Piyasalar da düşüşte kamunun bir payı olup olmadığını anlamaya çalışıyor.

Değer kazancının hızı kamu döviz satışlarının gizli şekilde devam ettiğini düşündürüyor.

TL değer kazanmaya devam ederken, muhtemel kamu kaynaklı bur hareket ortasında Reuters’e açıklama yapan “yetkililer” 9,00!a güçlenmesinin iyi olacağını ancak birkaç aya beklentinin 12,00-14,00 arası olduğunu söylüyorlar. Bu da akla hemen ocakta faiz indirimi beklentisi getiriyor. 

Döviz kurları, üst üste 4. gününde de düşüşünü sürdürmekte. Saat 14:30 itibarıyla TL’deki değer kazancı artmış görünüyor.  Dolar/TL 11,00’ın altına 10,25’ye geriledi. 13 liranın altına inen euro/TL için gün içi en düşük seviye 11,65 oldu.

Küresel piyasalarda dolar omicron varyantının hızla yayılmasına rağmen yatırımcıların küresel ekonomik görünüme dair daha iyimser kalmasıyla yaklaşık bir haftanın dip seviyesinde. Dolar endeksi 96,042 seviyesini görerek dün 96,020 ile 17 Aralık’tan bu yana ilk kez kaydedilen dip seviyeden çok uzaklaşmadı.

Türk yetkililerin iddiasına göre dolar 9 TL’ye kadar düşebilir

Reuters’a konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar doların 18 TL’yi geçmesi üzerine Hazine’nin “hırslı, fakat riskli” bir planı uygulamaya koyduğunu söyledi. Bir yetkili ‘Dolar 9 civarına düşebilirse, iyi bir seviye olur.’ dedi.

“Dövize endeksli mevduat (DEM)” diye bilinen kur korumalı TL mevduatının artçı şokları devam ediyor. Hazine Bakanlığı’na yakın bir kaynak, doların 18 TL’yi geçmesini “saçma” diye nitelendirdi. Aynı kaynak doların 9 TL’ye kadar düşeceğini iddia etti.

Üst düzey bir yetkili Reuters’e verdiği mülakatta, “Hazine bürokratlarından oluşan bir ekip, liranın bu seviyenin üzerindeki değer kaybının ekonomiye ‘tamir edilmesi zor’ şekillerde zarar vereceğine karar verdi. Bu yüzden gerekirse bundan kaçınmak için bir plana ihtiyaçları vardı.” dedi.

“2018 YILI AĞUSTOS AYINDAKİ KUR ŞOKUNDA DA MASAYA GELDİ”

Diğer iki yetkili, lira mevduatlardaki döviz kayıplarına karşı devlet garantisi sağlama fikrinin 2018’deki son döviz krizinin ortasında da gündeme geldiğini, ancak o sırada riskler sebebiyle rafa kaldırıldığını kaydetti.

İsmi belirtilmeyen kaynak, “Bu durum sürdürülebilir değildi – bunlar sorunlu ve gerçekten saçma seviyelerdi. Dolar 9 civarına düşebilirse, bu iyi bir seviye olur.” diye ekledi.

İkinci kaynak, hükümetin liranın 9 aralığına düşmesini umduğunu, ancak birkaç ay boyunca dolar karşısında 12 TL ila 14 TL arasında kalmasını beklediğini teyit etti.

Aynı kaynak, Hazine ekibinin çeşitli ihtimalleri değerlendirdiğini, ancak 2018’de incelenen mevduat planına karar verdiğini sözlerine ekledi. Kaynak, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın DEM planını kabul etmediğini söyledi.

GA.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler