Sosyal Medya

Döviz

(YENİLEME:   Yabancı kurum görüşleri eklendi) TCMB’den daha hızlı faiz indirim bekleniyor, dolar/TL hedefleri yükseliyor

Dün yaptığı 100 baz puanlık faiz indirimi ile piyasalara sürpriz yapan TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.   Barclays, TCMB’nin…

(YENİLEME:   Yabancı kurum görüşleri eklendi) TCMB’den daha hızlı faiz indirim bekleniyor, dolar/TL hedefleri yükseliyor

Dün yaptığı 100 baz puanlık faiz indirimi ile piyasalara sürpriz yapan TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

 

Barclays, TCMB’nin faizi yıl sonuna kadar %15’e çekmesini bekliyor.

 

Kuruluş tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin dünkü toplantısında faizi sürpriz şekilde 100 baz puan indirdiği hatırlatıldı. Bankanın sonraki toplantılarında da faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiği vurgulandı.

 

Değerlendirmede, TCMB’nin sonraki 3 PPK toplantısında da 100’er baz puanlık faiz indirimlerine giderek yıl sonunda gösterge faizi %15 seviyesine çekeceği  öngörüsünde bulunuldu.

Faiz indirimi kararı sonrası kur tarihi zirvede…

 

 

Goldman Sachs da TCMB’nin Ekim ve Kasım aylarında da 50’şer baz puan faiz indirmesini bekliyor.

 

Kuruluşun TCMB’nin dünkü sürpriz faiz indirimi kararı sonrasında hazırladığı raporda TCMB’nin gösterge faiz oranını 2022 yılı ortasına kadar %15’e çekeceği tahmin edildi.

 

Goldman Sachs, dünkü karar öncesinde TCMB’nin faiz indirimlerine Aralık ayında başlamasını bekliyordu. 2022 yılı ortasına kadar beklenen faiz indirimi ise yine %15’ti.

 

Değerlendirmeye göre TCMB’nin Ekim ve Kasım aylarında 50’şer baz puan faiz indirmesinin ardından faizi %15’e gelene kadar aylık 25’şer baz puan düşürmesi öngörülüyor.

 

 

Kaynak:  Foreks Haber Merkezi

 

MB faizleri 100 puan indirdi, dolar 8.78. Bundan sonra ne olacak? | Güldem Atabay

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Vatandaşı çekirdek ettiler’

 

 

TCMB’nin erken ve çok hızlı faiz indirimine gitmesi, ekonomist ve yatırımcıların hesaplarını bozdu. Artık TCMB’nin piyasalar protesto edinceye kadar faiz indirimlerini sürdürmesi en olası senaryo. Bu durumda dolar/TL de yükselecek. Bir ekonomiste göre ise, TCMB döviz şokunu göğüsleyemeyebilir ve yeniden parasal sıkılaştırmaya geçer.

 

TCMB’nin gelecek yıl daha agresif gevşetme adımları atması bekleniyor

 

Oxford Economics, TCMB’nin gelecek yıl daha agresif gevşetme adımları atmasını bekliyor.

 

Kuruluş tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin bugünkü toplantısında faiz oranını sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirerek %18,0’e çektiği hatırlatıldı.

 

Oxford Economics kıdemli gelişen piyasalar analisti Jason Tuvey merkez bankasının gevşetme döngüsünü başlatmaya ikna olmasında ilk nedenin çekirdek enflasyonda geçen ay yaşanan düşüş olduğunu belirtti.

 

Analist, bir diğer nedenin politika yapıcıların sıkı politikanın ekonomik aktivite üzerindeki etkilerinden endişe etmeleri gibi göründüğünü belirtti.

 

Societe Generale: Döviz kuru ve enflasyonu yönetmek zorlaşacak

 

Societe Generale Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Phoenix Kalen, faiz indirim kararının piyasaların beklentileri dahilinde olmadığını ve merkez bankasının güvenilirliğinin asıl sorun olarak ön plana çıktığını söyledi.

 

“Merkez Bankası, karar metninde enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu belirtti fakat enflasyon beklentilerindeki kötüleşme, finansal istikrarı destekleyecek rezervlerin eksikliği, ters dolarizasyonda başarı sağlanamaması geçici olmayan şeyler arasında” diyen Kalen, TCMB’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi taleplerine Eylül ayında direnemediğini belirtti.

 

Türk lirasında muhtemelen daha fazla değer kaybının olacağını ve bunun da enflasyonu daha da yükseltebileceğini belirten Kalen, enflasyon beklentilerinin yönetmekte zorlanılacağını ve dolarizasyonun yeniden başlayacağını vurguladı.

 

Kalen son olarak, “Şu anki ortam spekülatif yatırım girişleri için çok uygun bu da yerel finansman koşulları üzerinde baskı yaratabilir” diye ekledi.

 

TD Securities, dolar/TL için yıl sonu beklentisini 9,15 olarak korudu

Kuruluş tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin bugünkü sürpriz faiz  indirimi kararının ani reaksiyonlara neden olmasının beklenmediğini  kaydetti.

 

Raporda TL’nin beklenenden bir miktar daha fazla ve hızlı değer  kaybı gösterebileceğini öngörürken, 3. çeyrek sonu beklentisini 8,85, yıl sonu beklentisini 9,15 olarak koruduğunu vurguladı.

 

Değerlendirmede TL’de 9 seviyesine doğru istikrarlı bir hareket  beklendiğinin altı çizildi. 2022 ilk çeyrek sonu için ise tahminin 9,75 olduğu ifade edildi.

 

Doç. Dr. Atılım Murat:   Umarım tekrar faiz artırmak zorunda kalınmaz

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi Yazarı Doç Dr Atılım Murat: Eğer dolar kuru bu toplantıdan önce 8.30 civarında olsaymış çok daha yüksek faiz indirimi yapılabilirdi. Çünkü Merkez Bankası metninde görüyoruz ki her şeyi dışlamış ve çekirdek enflasyona vurgu yapmış. Bu kadar şeyi dışladığınız zaman da geçici olarak değerlendiriyorsanız bu Merkez Bankası’na ciddi bir manevra alanı açıyor. Kuvvetle muhtemel faiz indirimleri devam eder. Buna karşın manşet enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor. Kur zaten hemen ilk tepkiyi verdi. Kurdaki artış sonraki dönemlerde çekirdek enflasyon üzerine de baskı yaratıyor. Şu an çekirdek enflasyonu gösterge alıyoruz ama umarım önümüzdeki dönemde tekrar faiz artırmak zorunda kalmayız.

 

HSBC Portföy Yönetimi: PPK politika faizini beklediğimizin de üzerinde düşürdü

 

Dolar/TL günlük bültenlerimizde belirttiğimiz gibi faiz indirim kararı sonrası 8.80 zirvesini test ederken bu dirençten döndü.

Merkez Bankası kararı sonrasında reel politika ve mevduat faizinin negatif bölgede daha da derinleşmesi yurtiçi yerleşiklerin güçlü döviz talebinin devam etmesine neden olabilir. Merkez Bankası bu açıklamada yılın kalanında cari fazla görüleceğine dair tahminini yinelerken HSBC Portföy Yönetimi olarak cari açık kaynaklı döviz ihtiyacının devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca, Hazine ve TCMB verilerine göre Kasım ve Aralık’ta dış borç ödemesinin artacak olması, bugünkü karar sonrasında yurtdışı finansal yatırımcıların son dönemde swap ve tahvil piyasasına yaptıkları girişleri tersine çevirebilecek olması ve Fed’in varlık alımlarını Kasım’da azaltmaya başlayabilecek olması TL için risklerin devamına işaret ediyor. 17:00 itibariyle 8.74 civarında seyreden dolar/TL’nin döviz talebine neden olacak yukarıdaki faktörlerden dolayı önümüzdeki günlerde 8.80 direncini kırmasını öngörüyoruz.

 

 

 

Kaynaklar:  Foreks, BloombergHT, Dunya

 

İş Yatırım TCMB’nin erken faiz indirimini değerlendirdi

 

MB faizleri 100 puan indirdi, dolar 8.78. Bundan sonra ne olacak? | Güldem Atabay

 

Piyasalarda Evergrande Depremi: 2021’in Lehman Brothers’ı mı yaşanıyor? | Emrah Lafçı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler