Sosyal Medya

Döviz

İş Yatırım TCMB’nin erken faiz indirimini değerlendirdi

    Para Politikası Kurulu Ağustos toplantısında politika faizinin 100 baz puan düşürülerek %18 düzeyine indirilmesine karar verdi. Toplantı öncesi…

İş Yatırım TCMB’nin erken faiz indirimini değerlendirdi

 

 

Para Politikası Kurulu Ağustos toplantısında politika faizinin 100 baz puan düşürülerek %18 düzeyine indirilmesine karar verdi. Toplantı öncesi ekonomistler arasında yapılan anketler faizlerin sabit tutulacağına işaret ediyordu. Ancak Başkan Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon vurguları akabinde bazı kurumlar faiz indirimine işaret etmiş, piyasalar 50 baz puanlık bir indirimi fiyatlamaya başlamıştı.

 

Merkez Bankası faiz indirimini enflasyondaki yükselişin geçici olmasına ve sıkı para politikasının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde bir yavaşlamaya yol açmasına bağlıyor.

 

Açıklama sonrası piyasaların sert negatif tepkisi yatırımcıların söz konusu gerekçelere katılmadığını ve Merkez Bankası’nın kredibilite açığının büyüdüğünü gösteriyor. Alınan kararı Türk lirası, uzun vadeli tahviller ve banka hisseleri için negatif görüyoruz.

 

Yapılan açıklamada Ağustos ayına göre üç önemli değişiklik var.

 

Küresel koşulların açıklandığı ilk paragrafa “gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin (…) geçici olacağını değerlendirmektedir” cümlesi ekleniyor.

Yurtiçi koşulların değerlendirildiği paragrafa “Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır” ifadesi eklenmiş.

Para Politikası patikasına yönelik ipuçlarının verildiği paragraftan “politika faizi enflasyonun üzerinde oluşturulmaya devam edilecektir” cümlesi çıkarılmış.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine gerekçe olarak sunduğu “enflasyondaki yükseliş geçici” argümanı bizi ikna etmiyor. Gıda fiyatlarındaki ve kurdaki yükseliş nedeniyle manşet enflasyondaki artışın önümüzdeki aylarda devam etmesini bekliyoruz. Asgari ücretin belirlenmesinde önemli rol oynayan gıda fiyatlarındaki artış sadece 2021 değil 2022 enflasyonunun da yüksek çıkmasına sebep olacak.

 

 

Kaynak: TCMB, TÜİK

“Ticari kredilerde öngörülenin üzerinde daralma” gerekçesiyle faizin düşürülmesini anlamakta zorlanıyoruz. Türkiye 2021 yılında %9,0 ile Hindistan’ın ardından en hızlı büyüyen G20 ülkesi konumunda. TCMB’nin enflasyonla mücadeleyi öncelemesi gerekiyor.

 

Merkez Bankası açıklaması faiz indiriminin nereye kadar devam edeceği konusunda bize ipucu vermiyor. Ancak faiz indirimine 100 baz puan gibi güçlü bir adımla başlanması ve metinden “politika faizi enflasyonun üzerinde oluşturulacaktır” ifadesinin çıkartılması döngü boyunca 400-500 baz puanlık bir indirim olabileceğine işaret ediyor.

 

Alınan karar sonrası sert piyasa tepkisi yıl sonuna yönelik Dolar/TL kuru (2021: 9,00) ve enflasyon (2021: %16,7, 2022: %12,0) beklentilerimiz üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırıyor. Enflasyon Raporu toplantısı sonrasında bu iki kalemde kayda değer yukarı yönlü güncellemeler yapacağız.

 

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 

MB faizleri 100 puan indirdi, dolar 8.78. Bundan sonra ne olacak? | Güldem Atabay

 

Merkez Bankası 100 baz puan faiz indirdi; çekirdek artık metinde

 

Fed daha sert ancak beklemede…2-3 Kasım şimdi daha önemli

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler