Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu: “Quartet: FED, TCMB, Evergrande, Almanya seçimleri

Dün küresel mali piyasalar, günü büyük bir satış baskısı ile  tamamladı. Dün de bültenimizde söz ettiğimiz üzere, bir yandan  tırmanan…

SABAH Raporu: “Quartet: FED, TCMB, Evergrande, Almanya seçimleri

Dün küresel mali piyasalar, günü büyük bir satış baskısı ile  tamamladı. Dün de bültenimizde söz ettiğimiz üzere, bir yandan  tırmanan küresel riskler, diğer yandan TCMB’nin Perşembe günü faiz  indirimine gidebileceği endişesi, TL’nin bağışıklık sistemini  zayıflatarak dün bir ara USDTRY kurunu 8,72 seviyesine kadar itti.

 

Geçen haftalarda, 8,30 seviyesinin altından kısa vadeli döviz  alım ihtiyaçlarının karşılanabileceğini lakin USD uzun pozisyon  açılması için acele edilmemesi gerektiğini söylemiştik. Cümlenin ilk  yarısında haklı çıkarken, ikinci yarısında ise yanıldık. Bu kadar kısa  bir sürede bu kadar sert bir satış baskısı olabileceğini öngöremedik.

Bundan sonrası için artık gözler Perşembe günü TCMB PPK’nın  alacağı karara endekslenmiş durumda. USDTRY kuru dün tarihi zirve olan 8,80’lerin eteğine kadar ilerlese de, günün ikinci yarısında 8,66  seviyelerine geri çekildi. Bu eğilimin arkasında, faiz indirim  söylentilerinin bile ne kadar TL’ye zarar verdiği görülmüş olmalı ki,  piyasa oyuncuları da, tıpkı bizim gibi, TCMB’nin aklı selim bir hamle  yaparak, Eylül toplantısını pas geçeceğini düşünmüş olmalı.

BloombergHT’nin anketine katılanların 19 kurumun 18’i TCMB’nin  faizleri sabit tutacağını öngörüyor.

Daha önce de dile getirdiğimiz üzere, fiyat artışının hız  keseceği ve baz etkisi ile de olsa, enflasyonun boynunu Ekim ayında  aşağıya bükeceğini bekliyoruz. Olumsuz bir piyasa tepkisi ile  karşılaşmamak adına, TCMB’nin Ekim ayında hamle yapmak üzere Eylül  toplantısını pas geçmesini bekliyoruz.

 

Kıbrıs İktisat Bankası analizi

 

Commerzbank:  Dolar/TL 8,8057 seviyesindeki rekoru hedefleyebilir

 

Global piyasalarda Evergrande ve Fed zelzelesi

 

Güldem Atabay:  Piyasadaki gerginlik faiz indirimini erteler mi yoksa TL’de Altın Vuruş mu?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler