Sosyal Medya

Döviz

QNB Finansbank Raporu: Yabancı portföylerden çıkış, yurtiçinde DTH düşüşü sürüyor

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 28 Ekim haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyünden 58 milyon dolarlık çıkış gerçekleşirken, hisse senetlerine…

QNB Finansbank Raporu: Yabancı portföylerden çıkış, yurtiçinde DTH düşüşü sürüyor

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 28 Ekim haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyünden 58 milyon dolarlık çıkış gerçekleşirken, hisse senetlerine 24 milyon dolarlık giriş vardır. TCMB’nin faiz indirimi ve enflasyonist endişelerle son dönemde ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ile 10 Eylül’den beri tahvil portföyünden 1.0 milyar dolarlık çıkış gözlenirken, hisse senedi portföyünde önemli bir değişiklik olmamıştır.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise 28 Ekim haftasında 0.9 milyar dolarlık çıkış gerçekleşmiştir. (Grafik 1) 10 Eylül’den beri bu kanaldan toplam çıkış 7.1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu dönemde dolar kuru da %15 civarında yükseliş göstermiştir.

 

TL cinsinden toplam fon hareketine (hisse, bono, carry trade) baktığımızda ise, geçen hafta 1.0 milyar dolarlık, 10 Eylül’den beri de 8.0 milyar dolarlık çıkış gözlenmiştir. Bunda önceki dönemde TL cinsi portföyün en düşük seviyesi Ekim 2020’deydi. Swap pozisyonunun o zamanki seviyelerin bile altına gerilediği izlenirken, bono portföyü halen  o zamanki değerlerinin 2.3 milyar dolar üzerindedir. Hisse senetleri portföyü ise o dönemdeki seviyelerine yakındır. Bu da bono portföyünde halen çıkış için alan olduğunu düşündürmektedir. Swap pozisyonunun tarihi dip seviyelere gelmesi ise yurtdışında TL’de kısa pozisyonlanma eğilimi olduğunu düşündürmektedir. Son dönemde kısa vadeli swap faizlerinin TCMB’nin politika faizine yakın seviyelere düşmüş olması ve yurtdışı TL likidite görünümünde sıkışma emaresi olmaması, kısa pozisyonlanma eğilimini destekliyor olabilir.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerin ve şirketlerin döviz mevduatında 28 Ekim haftasında 0.7’şer milyar dolarlık, toplamda 1.4 milyar dolarlık düşüş gözlenmiştir. (Grafik 2–Yukarda) Yabancı yatırımcıların belirgin çıkış yaptığı 10 Eylül’den beri DTH 3.7 milyar dolar gerilemiştir ki bu da tamamen bireylerden kaynaklanmıştır. Ayrıca Eylül-Ekim aylarındaki toplam cari fazlanın 4.5 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz ki bu da yabancıların bu dönemdeki toplam 8 milyar dolarlık portföy çıkışının finansmanında önemli rol oynamıştır.

Mevsimsel etkilerle Kasım ayından itibaren cari dengenin açığa döneceğini tahmin ediyoruz ve bu da finansman tarafında baskıyı arttırabilir.

 

 

TL Mevduat Faizleri Azaldı, TL Kredi Faizleri Arttı…

 

Dolar bu kafayla ilelebet yükselir! & AKP döneminde “Ponzi” ile büyüdük | Cüneyt Akman

 

Mehmet Gerz:  Model Portföyde Faizi Azaltıp Dövizli Varlık Ağırlığını Arttırıyoruz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler