Sosyal Medya

Döviz

Powell “enflasyondaki artış geçici” dedi ama tartışma bitmedi; Fed ne zaman, ne kadar enflasyona müdahele edecek?

Temsilciler Meclisi’nin Denetim ve Reform Komisyonu’nda düzenlenen “Çıkarılan Dersler: Merkez Bankası’nın Corona Virüsü Pandemisine Karşı Verdiği Yanıt” başlıklı oturumda konuşan…

Powell “enflasyondaki artış geçici” dedi ama tartışma bitmedi; Fed ne zaman, ne kadar enflasyona müdahele edecek?

Temsilciler Meclisi’nin Denetim ve Reform Komisyonu’nda düzenlenen “Çıkarılan Dersler: Merkez Bankası’nın Corona Virüsü Pandemisine Karşı Verdiği Yanıt” başlıklı oturumda konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. ABD’de pandeminin ardından ekonomi toparlanma sinyalleri verirken enflasyondaki artışa odaklanan yatırımcılar, Merkez Bankası Başkanı Powell’ın ne gibi mesajlar vereceğini merakla bekliyordu.

Powell beklenenden faklı açıklamalar yapmadı.  Halbuki bir hafta önceli FOMC toplantı çıkışında Fed’in beklenti patikasında yaptığı güncellemeler daha şahin bir bakışa işaret ederek piyasalarda tepki bulmuştu.  Fed faiz oranını beklenenden daha erken, 2023 yılında iki kez arttırabileceği sinyalini vermişti.

Powell dün yeniden ABD’de enflasyonda izlenen artışın geçici olduğu ve sürdürülebilir bir seviyeye gerileyeceği görüşünü yineledi. Fed Başkanı’na göre ABD ekonomisi pandemi sonrası için sağlıklı bir hızda büyümekte.  Enflasyondaki artış pandeminin başlangıcında görülen keskin fiyat düşüşü ve arzda yaşanan sıkıntılara bağlı.  Bu nedenlerle de, son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyondaki yükseliş geçici.  Tedarikte yaşanan geçici etkilerin azalmasıyla birlikte ABD’de enflasyon Fed’in uzun vadeli hedefi olan %2 civarına doğru gerileyecek.

Fakat Fed içinde enflasyonun geçiciliği konusunda üyeler hemfikir olsa da, gerileyeceği seviyenin Fed’in uzun vadeli hedefi %2 civarı olup olmayacağı tarafında görüşler değişiyor.

St. Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “ekonominin daha önce benzeri görülmemiş bir dönemden geçtiğini, bu sebeple de enflasyonun ilerde nereye kadar gidebileceğinin kestirilmesinin zor olduğunu” söyleyerek, “enflasyonda yukarı yönlü risklerin olduğu fikrine hazır olmamız gerek” demişti.

New York Merkez Bankası Başkanı John Williams ise fiyatlarda görülen artışların geçici olmasını beklediğini, önümüzdeki yıl enflasyonun %2’ye düşeceğini söylüyor.

Fed Başkanı Powell, son FOMC ile verilen mesajlara rağmen piyasalarda ani bir şok yaratmamak adına “yüksek enflasyon endişesi sebebiyle” faiz oranlarını hızla arttırmayacaklarını vurguluyor. Powell, bunun için gerçek enflasyona işaret eden verileri bekleyeceklerini söylüyor.

Bunun anlaşılması için ilk önce enflasyonu %5’lerin de üzerine taşıyacak baz etkisinin seriden çıkması, yani bu senenin son çeyreğinde enflasyonist baskılar açısından gidişatın ne yönde olacağının görülmesi gerekiyor. Yaz aylarında ABD TÜFE enflasyonunun mevcut %5 seviyesinin üzerine çıkması muhtemel.  Ardından küresel ölçekte imalat sanayi üretiminde zirveye ulaşılması ve aşılamaya bağlı hizmetler tarafına odağın kayması ile enflasyon baskılarının 2022 girişinde hafiflemesi gerekiyor.

Fakat, hem FOMC çıkışı yapılan açıklamalar, hem emtia fiyatlarındaki sıçrama sonrası başlayan normalleşmenin yavaşlığı, hem de hizmetler tarafında da biriken enflasyonist baskılar 2022 sonunda ABD TÜFE enflasyonunun hedef %2 civarı değil, %3-3,5 civarı olacağını anlatıyor.  Fed’in para politikasındaki değişimin kaçınılmaz oluşu da zaten hedef ve normalleşen enflasyonun arasındaki farktan kaynaklanıyor olacak.

Özetle, enflasyonda aşırı sıçrama sonrası bir gerileme, normalleşme bekleniyor.  Ancak yeniden %2 civarına dönüş bugünün penceresinden zor.  Bu seviyeye yöneltmek için Fed’in mutlaka, sınırlı ve kademeli olarak devreye girmesi gerekiyor.

Bugün henüz Fed Başkanı mesajları ve likidite ile piyasalara destek vermeye devam ettiğinden tepki sınırlı kalıyor olsa da, senenin son çeyreğinde işin rengi oldukça farklı olacak gibi görünüyor.

GA.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler