Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: ABD & Japonya’dan petrol hamlesi. Avrupa’da vakalar artıyor. Risk iştahı zayıfladı

Covid-19 salgınının yol açtığı arz sıkıntısının petrol fiyatlarını yükseltmesi ve beraberinde ABD Merkez Bankasının yine virüsle mücadele kapsamında uyguladığı destek…

Piyasa Bülteni: ABD & Japonya’dan petrol hamlesi. Avrupa’da vakalar artıyor. Risk iştahı zayıfladı

Covid-19 salgınının yol açtığı arz sıkıntısının petrol fiyatlarını yükseltmesi ve beraberinde ABD Merkez Bankasının yine virüsle mücadele kapsamında uyguladığı destek ve canlandırma paketleriyle para arzının artması sonucu ABD’de enflasyon son 6 ayda %5 artarak Ekim ayında %6,2 ile son 31 senenin zirvesine yükselmişti.

ABD cephesi, enflasyona karşı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünden (OPEC) ham petrol üretimini arttırması talebine cevap alamayınca, küresel fiyatları aşağıya çekmek adına stratejik rezervlerini kullanacağını açıkladı.

Henüz Çin’den bu yönde bir karar gelmese de, ABD’nin iç tüketimini 90 gün karşılayacak 727 milyon varil (dünyanın en büyük) petrol rezervi bulunduğu biliniyor. Bu sabah, Reuters haberlerinde, Japonya Başbakanı Kishida, ABD’nin acil durum stoklarından petrolü serbest bırakma talebine yardım etmeye hazır olduğu sinyalini verdi.

Brent petrol, 86,7 dolar seviyesini test edip geçen ay son 3 yılın zirvesini görmesi ardından başını aşağıya çevirerek son 4 haftada %11 değer kaybederek bu sabah 78 dolar seviyesinin de altına geriledi. Rezerv kullanımına ilişkin kararlar ve beraberinde detaylar, fiyatların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Teknik bir bakış açısıyla, Brent petrolde destek seviyesi 75-76 dolar seviyelerine tekabül ediyor.

Covid-19 vaka sayılarının yeniden Avrupa genelinde artması da, petrol piyasasında görünümü negatif etkileyen ilave bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Almanya, Avusturya’nın artan vakalar ile ilgili mücadelesi için katı önlemleri yeniden uygulayacağını söylemesinin ardından kendilerinin de tam bir karantinaya geçmesi gerekebileceği konusunda uyardı. İrlanda ve Hollanda’da ise mümkün olduğunca evden çalışma talimatı verildiğini okuyoruz.

Bu gelişme kuşkusuz küresel risk iştahını olumsuz etkiliyor ve bazı sektörlerde sert satışlara neden oluyor. Örneğin Almanya’nın bayrak taşıyıcısı Lufthansa hisseleri son 8 günde %17 değer kaybetti. Ulaştırma endekslerinin de pek çok yerde ciddi kan kaybettiğini görüyoruz.

İçeride ise, TCMB’nin faiz indirim kararı ardından Türk Lirasından geçen hafta ciddi oranda bir erime yaşandı. USDTRY kuru sene başına göre %34; Kavcıoğlu’nun göreve gelmesinden sonra (kabaca son 6 ayda) %57; son bir haftada ise %14 yükseliş kaydetti.

TL’deki zayıf seyrin arkasında, uygulanan politika tercihinin yattığı düşünülürse, değer kaybının da terse dönmesi için uygulanan politikalardan geri adım atılması gerekiyor. Her ne kadar geminin bilinmeyen sularda olmasının sebebi Türkiye ekonomisinin temel gerçekleri ile birebir uyuşmasa da, uygulanan politikalardan geri adım atılmadığı sürece (değersiz TL ve cari fazla) kurun daha da yukarı gidebileceğine maalesef ihtimal veriyoruz.

Geçen hafta Cuma günü USDTRY kuru 11,30 seviyesini test ederek gün içinde yeni bir rekor kırarken, olumsuz havanın haftanın ilk gününe de sirayet ettiğini görüyoruz.

Kıymetli madenler cephesinde, henüz altın ve gümüşün arzu ettiğimiz teknik seviyeleri aşamayarak bir miktar da olsun geri çekildiğine şahit oluyoruz. Özellikle, gümüş cephesinde, yükseliş öncesinde, enerji biriktirmek için bir miktar daha geri çekilmeye imkan tanıyoruz. Oluşma eğiliminde olan kama formasyonunun, ilerleyen günlerde 24,25 dolar seviyelerine kadar gerileme ihtimali var (akabinde formasyon bozulmazsa, sert bir yükseliş bekliyoruz). Altın cephesinde ise, 1,865 dolar seviyesinin üzerinde haftalık bir kapamış görmeden elle tutulur bir analiz yapamayacağız.

Gram altında, 660 TL teknik hedef seviyemizin geçen hafta test edilmesi sonrası, TL’de devam etme potansiyeli taşıyan zayıflık nedeniyle, yükseliş isteğinin bittiğini iddia edecek noktada henüz değiliz.

ABD cephesinde ise, ivme kazanan enflasyon ve FED’in 8,7 trilyon dolar seviyesine yükselen bilançosu ardından varlık alımlarında başlayan azaltımın  hız kazanması konuşuluyor. FED Başkan Yardımcısı Clarida, güçlü bir ekonomi ve hızlanan enflasyon riski karşısında, konunun Aralık toplantısında tartışılabileceğini öne sürdü!

FED’in para politikası duruşunu sertleştirmesinden kaygı duyulduğu haftada, en önemli gündem maddesi yine ABD’de açıklanacak PCE enflasyonu ve FED’in toplantı tutanakları olacak. Şükran Günü nedeniyle haftanın kısa geçeceğini de not edelim. Siyah Cuma nedeniyle gözler bu hafta tüketim çılgınlığında olacak.

Haftanın ilk iş gününe merhaba diyen Asya piyasalarında hava bir nebze de olsa kararsız. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise bir miktar yükseliş isteği göze çarpıyor.

Risk iştahının artan vaka sayıları ve izolasyon endişeleri ile artması sonucu, ABD 10 yıllık tahvil faizleri güvenli liman edası ile bu sabah %1,56 seviyesinde göreceli olarak yatay seyrini koruduğunu görüyoruz (%1,69 seviyesinin üzeri küresel anlamda havayı bozabilir). Öte yandan, dolara olan talebin bir göstergesi olan (sepet kur) DXY bu sabah 96 seviyesinin üzerinde ve son 14 ayın zirvesinde işlem görmeye devam ediyor. EUR/USD paritesinde riskleri aşağı yönlü görüyoruz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler