Sosyal Medya

Döviz

Merkez sessiz, TL çaresiz

Merkez Bankası’nın alacağı karar öncesi piyasaların açılmasıyla birlikte dolar/TL 15’i aştı. Euro/TL ise güne 17’yi geçerek başladı. TSİ 11:30’da dolar/TL…

Merkez sessiz, TL çaresiz

Merkez Bankası’nın alacağı karar öncesi piyasaların açılmasıyla birlikte dolar/TL 15’i aştı. Euro/TL ise güne 17’yi geçerek başladı. TSİ 11:30’da dolar/TL 15.20 civarında  seyrederken, TCMB’den müdahale gelmemesi de dikkati çekiyor.

 

TCMB’nin bugün 14:00’de en az 100 baz puan daha faiz indirmesi bekleniyor. Bu senaryoda, TL’nin daha hızlı değer kaybetmesi bekleniyor.

Diken.com.tr dövizdeki hareket için şu yorumu yaptı:  MB, yükselen enflasyona ve liradaki sert değer kaybına rağmen, enflasyonda yükselişe yol açan unsurların geçici olduğu kanısıyla son üç ayda 400 baz puan faiz indirimi uygulamış, son PPK kararında bundan sonra para politikasında kalan sınırlı alanı aralık ayında kullanmayı değerlendirdiğini belirtmişti.

 

Ancak bu politika nedeniyle TL’deki değer kaybı sene başından beri yüzde 50’yi aştı. Bu kaybın büyük bölümü faiz indirimi politikasıyla geldi.

 

Investing’ten Necdet Enginsoy  dövizdeki hareketi  şöyle yorumladı:

 

Bugün yapılacak PPK toplantısı öncesi dolar kuru 15,28, euro kuru 17,25 ve sterlin kuru 20,24 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

 

14.00’te yapılacak PPK toplantısında TCMB’nin 100 bp faiz indirimi yapması bekleniyor. Son üç günlük yükselişe merkezden müdahale gelmemesi ve iş dünyasından gelen faiz indirimi yorumları da beklentileri kuvvetlendirdi.

 

Eylül itibarıyla faiz indirimine başlayan TCMB, bu yıl içinde 400 bp faiz indirimi yaptı ve dünyada bu yıl faiz indirimi yapan tek merkez bankası oldu. Dün yılın son toplantısını yapan Fed, varlık alımlarındaki kesintiyi 30 milyar dolara çıkardı ve 2022’de 3 faiz artışı öngördü. Oldukça şahin davranan Fed’in ardında ABD Dolar Endeksi yıl içi en yüksek seviyeyi test etti. Gelişen ülkelerin çoğunun faiz artışı ile sıkı para politikasına geçtiği bu süreçte TCMB’nin farklı bir yol izlemesi TL’de düşüşe neden oluyor.

 

SÖZCÜ, hükümetin dövizin yükselmesini teşvik ettiğini öne sürerken, şu ifadeleri kullandı:

 

Hükümet düşük faizle şirketlere ucuz kredi vermeyi, bununla da seçim öncesinde yüksek büyüme ve yüksek ihracat rakamları yakalamayı isterken, bu politikalar TL’yi ve vatandaşın alım gücünü dramatik şekilde aşağı çekiyor.

 

TL’den kaçan birikim sahiplerinin, dövize, gayrimenkule ve hisse senetlerine kaçması da bu kalemlerde fiyatları şişiriyor.

 

Ekonomistler artık TCMB’nin faiz indiriminde nerede duracağını tartışıyor. Politika faizinin kademli olarak önce %15’ten %12’ye, sonra da %9’a kadar indirilmesi söz konusu.

 

TCMB bugün faiz indirimlerine ara verse de, gelecek sene için niyetleri kesinleşmediğinden, TL’nin kayda değer  ölçüde değer kazanması kolay değil. EkoTürk’te konuşan bir uzman göre, TCMB bugün 200 baz puan faiz indirim yapar, fakat enflasyon görünümü düzelinceye kadar parasal gevşemeyi sonlandırdığını ifade edebilir.  Bu senaryoda, dövize talep bir miktar yavaşlayabilir.

Bazı uzmanlar faiz indirimlerinin bankalardan mevduat kaçışına neden olduğunu, ya da yakında olacağı görüşünü savunuyor.

 

Dövizdeki çalkantının temel nedeni faiz veya kur politikası değil, Erdoğan’ın yönetimi tamamen ele alması. Erdoğan’ın ise gerçekten bir oyun planı var mı, bilinmiyor. Bu oyun planı, resmi açıklamalarında sözünü ettiği gibi, “5-6 ay boyunca” sürekli faiz indirip, döviz kurunu başıboş bırakmaksa, ekonominin buhrana gireceğini söyleyebiliriz.

 

Çetin Ünsalan: FED diyor ki…

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  2022’nin pimini FED çekti

 

Eski ABD Hazine Bakanı: “Piyasalarda eş zamanlı çöküş yaşanabilir”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler