Sosyal Medya

Borsa

Eski ABD Hazine Bakanı: “Piyasalarda eş zamanlı çöküş yaşanabilir”

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, perakendeciler ve yatırımcılar tarafından dile getirilen “finansal piyasaların deflasyonu” riski konusunda uyardı. Summers, Salı…

Eski ABD Hazine Bakanı: “Piyasalarda eş zamanlı çöküş yaşanabilir”

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, perakendeciler ve yatırımcılar tarafından dile getirilen “finansal piyasaların deflasyonu” riski konusunda uyardı.

Summers, Salı günü Amerikan Sermaye Oluşumu Konseyi web seminerinde kripto para birimleri, sosyal medyada ünlenip tavan yapan hisse senetleri (GameStop vb.) ve teknoloji hisselerine işaret edip “piyasanın fazla coşkulu” olduğunu söyleyerek bu durumun beraberinde problemleri getirdiğini öne sürdü. Bloomberg’e çalışan ve Harvard Üniversitesi’nde profesörlük yapan Summers, daha deneyimli yatırımcıların da eylemlerindeki potansiyel sorunlara dikkat çekti.

Summers , “Ekstra risk alarak verim peşinde koşan birçok kişi var. Son derece gelişmiş vakıflar ve emeklilik fonları da bu şekilde davranıyor. Riskle gerçekleştirilen davranışlar, sürdürülebilir olabilecek veya olmayabilecek şeyleri ortaya çıkarıyor” dedi.

Yatırımcılar Fed’in yılın son para politikası toplantısının sonuçlarını beklerken, salı günü hisse senedi fiyatları düştü. Bloomberg News’in anketine katılan ekonomistlere göre, merkez bankası yetkililerinin Fed’in tahvil alımını ayda 30 milyar dolar ile iki katına çıkarıp mart ayında tamamlaması bekleniyor.

Zorlu Düşüş

Aylardır devam eden yüksek enflasyonun tehlikeleri konusunda uyarıda bulunan Summers, Fed’in ekonomiye zarar vermeden aşırı fiyat artışlarını dizginlemesinin çok zor olacağını söyledi.

Summers, para politikası eylemleri ile bunların ekonomi üzerindeki etkisi arasındaki uzun ve değişken gecikmelere dikkat çekerek, “Fed’in ekonomi için yumuşak bir iniş organize etmesi çok zor olacak. Tarihte enflasyon çok yüksek iken Fed’in gerçekleştirdiği tüm dezenflasyon çabaları ekonomik durgunlukla sonuçlandı ” dedi. Fed’i ipoteğe dayalı menkul kıymetleri satın almayı derhal durdurmaya ve Hazine borç alımlarını 2022 şubat ayı sonuna kadar sona erdirmeye çağırdı.

Eski Hazine Bakanı, “Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapacağına ve bunun büyük olasılıkla gelecek yıl boyunca dört, sonrasında ise daha fazla faiz artırımı içerebileceğine dair bir varsayımda bulunuyorum” dedi.

 

finance.yahoo.com

Çeviri :Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler