Sosyal Medya

Döviz

HSBC/Türkiye :  Faiz indirimleri  kalıcı olabilir mi?

ABD’de enflasyonun Fed’in beklediği kadar geçici olmayacağı görüşü küresel piyasalarda hakim görüş haline gelmiş durumda. Bununla birlikte, Fed FOMC üyelerinden…

HSBC/Türkiye :  Faiz indirimleri  kalıcı olabilir mi?

ABD’de enflasyonun Fed’in beklediği kadar geçici olmayacağı görüşü küresel piyasalarda hakim görüş haline gelmiş durumda. Bununla birlikte, Fed FOMC üyelerinden enflasyon konusunda daha temkinli görüşlerin geldiğini görüyoruz.

Yüksek enflasyon kaygıları ons altını destekleyecek bir faktör olarak görünürken Fed’in para politikasını kendi beklediğinden daha hızlı bir biçimde sıkılaştırma ihtimali ons altın fiyatını baskılıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasa beklentisi ve HSBC Portföy Yönetimi olarak tahminimize paralel olarak haftalık repo ihale faizini 1 baz puan düşürdü ve %15’e çekti.  Yapılan açıklama, faiz indirim döngüsünün Aralık ayında devam edeceğine ve bir ihtimal, gelecek faiz artışı sonrasında bitirilebileceğine işaret ediyor.

Mevcut durumda bankacılık hisseleri gelecek yıl ilk çeyrekteki olası bir faiz artışını fiyatlamıyor. Önümüzdeki aylarda gerçekleşebilecek ve bankaların faiz marjlarının düşmesine neden olabilecek olası bir faiz artışı bankacılık hisseleri konusunda riskler açısından önemli bir konu olmaya aday görünüyor.

 

ABD’de enflasyonun Fed’in beklediği kadar geçici olmayacağı görüşü küresel piyasalarda hakim görüş haline gelmiş durumda. Bununla birlikte, Fed FOMC üyelerinden enflasyon konusunda daha temkinli görüşlerin geldiğini görüyoruz. FOMC toplantılarında bu yıl oy hakkı bulunan ve para politikası konusunda şahin (para politikasının sıkı tutulmasını savunan) bir üye olarak tanınan Atlanta Fed Başkanı Bostic 2022 yaz aylarında Fed’in faiz artışı yapması gerekeceğini öngördü. Diğer yandan, Bloomberg haberine göre, “New York Fed Başkanı John Williams, uzun vadeli fiyat beklentilerinin bir parça yükseldiğini belirtirken bunun izlenmesi gereken bir trend olduğunu dile getirdi.“  Williams para politikasının seyri konusunda nötr görüşe sahip bir üye.

ABD’de gelecek 10 yıl için başabaş enflasyon beklentisi %2.70 civarında bulunurken Fed para politikasını sıkılaştırmak için enflasyonun ne kadar bir süre hedefin üzerinde kalması gerektiğine dair net bir formülasyon açıklamıyor. Bununla birlikte, Fed fonları vadeli kontratları gelecek yıl Temmuz ve Aralık toplantılarında faiz artışı olacağını fiyatlıyor.

ABD 10-yıllık tahvil faizi dün değişim göstermeden günü %1.59’da bitirirken tahvil faizi bu sabah Asya’da %1.60 seviyesinde işlem görüyor. Dün %0.5 yükselerek günü 1.1370 civarında bitiren Euro/dolar paritesi bu sabah 1.1350 civarına gerilemiş durumda. Son haftalarda yüksek küresel enflasyon kaygılarından destek bulan ons altın fiyatı ise 1861 dolar civarında yatay seyrediyor. Yüksek enflasyon kaygıları altını destekleyecek bir faktör olarak görünürken Fed’in para politikasını kendi beklediğinden daha hızlı bir biçimde sıkılaştırma ihtimali ons altın fiyatını baskılıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasa beklentisi ve HSBC Portföy Yönetimi olarak tahminimize paralel olarak haftalık repo ihale faizini 1 baz puan düşürdü ve %15’e çekti. Banka enflasyonda yükselişe neden olan ve para politikasını kullanarak kontrol edemediği etkilerin gelecek yılın ilk yarısında sürmesini beklediğini belirtti. TCMB, açıklamadaki en önemli ifade olarak, “Bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendireceğini” belirtti.  Yapılan açıklama, faiz indirim döngüsünün Aralık ayında devam edeceğine ve bir ihtimal, gelecek faiz artışı sonrasında bitirilebileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrasında Ekim enflasyonuyla (%19.9) hesaplanan reel faiz oranı %-4.9’a gerilemiş durumda. PPK’nın faiz oranını Aralık’ta 1 puan daha düşürerek %14’e çektiği ve 2022 ilk yarıda bu seviyede sabit tuttuğu durumda, enflasyonda görülecek yükselişle reel faizin Mayıs’ta %-8’e yaklaşması mümkün görünüyor. Önümüzdeki aylarda negatif reel faizin TL’den dövize geçişi hızlandıracağını ve TL’de değer kaybının devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı %55 civarında. Diğer bir ifadeyle yeni mevduatların %55’lik bir bölümünün normal koşullarda dövize dönmesi beklenebilir.

Bununla birlikte, bu projeksiyonun gerçekleşme ihtimali zayıf görünüyor. Merkez Bankası’nın Aralık’ta faiz indirimi yapsa da bu indirimlerin kalıcı olmayacağını değerlendiriyoruz. TL’de devam eden değer kaybının bankanın önümüzdeki aylarda ilk önce faiz koridorunu kullanarak ortalama fonlama maliyetini yükseltmesine ve daha sonra bu yeterli olmayınca klasik faiz artırımına gitmesine neden olabileceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL kuru karar öncesinde bulunduğu 10.53 seviyesinden Merkez Bankası’nın Aralık toplantısında faiz artışlarına devam edeceği beklentisiyle gün içinde 11.31 seviyesine kadar yükseldi. Dün günü %4.1 artışla 11.06 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 10.98 civarına gerilemiş durumda. TL’nin sunduğu negatif reel mevduat getirisi döviz talebini artırarak TL’de değer kaybının devam etmesine neden olabilir görünüyor. Bireyler ve şirketlerin döviz mevduatlarının geçen hafta sırasıyla 0.6 ve 1.3 milyar dolar artış gösterdiğini belirtelim.

TL’de değer kaybıyla birlikte Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 22 baz puan artışla 450 baz puana çıktı. Diğer yandan, 10-yıllık TL devlet tahvili faizi 45 baz puan artışla %20.32’ye yükseldi. TCMB verilerine göre geçen hafta TL devlet tahvili ve hisse senedi piyasasına sırasıyla 110 ve 480 milyon dolar yabancı yatırımcı girişi oldu.

Borsa İstanbul’daki ralli ise TL’nin yeni rekor düşük seviyelere gerilemesine rağmen devam etti. Bankacılık ve sanayi endeksleri sırasıyla %3 ve %1.4 arttı. BİST 100 endeksi ise günü %1.7 yükselerek 1737 puanda tamamladı. Mevcut durumda bankacılık hisselerinin gelecek yıl ilk çeyrekte olası bir faiz artışını fiyatlamadığını belirtelim. Önümüzdeki aylarda gerçekleşebilecek ve bankaların faiz marjlarının düşmesine neden olabilecek olası bir faiz artışı bankacılık hisseleri konusunda riskler açısından önemli bir konu olmaya aday görünüyor.

 

Yazar:  Ekonomist İbrahim Aksoy

 

TCMB kararına uzman tepkileri

 

MB faizi 100 puan azalttı! 10,90’ı gören dolar/TL nasıl tepki verecek? | Güldem Atabay & Arda Tunca

 

Morgan Stanley: Gelişmekte olan piyasalar 2022’de zorlanacak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler