Sosyal Medya

Döviz

Güçlü ABD ekonomisi TL’ye iyi gelmedi

Dolar/TL haftayı 8.29’da kapatırken, TL Nisan ayı içinde %3 değer kazanan Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX’ten de…

Güçlü ABD ekonomisi TL’ye iyi gelmedi

Dolar/TL haftayı 8.29’da kapatırken, TL Nisan ayı içinde %3 değer kazanan Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX’ten de olumsuz anlamda ayrıştı.  Prof Kavcıoğlu’nun Enflasyon Raporu sunumu ardından Morgan Stanley ve JP Morgan faiz indirim beklentilerini sonbahara ertelediler. Dün yayınlanan ilk TCMB PPK anketinde de faiz indirimi beklenmiyor.

TL’nin değer kaybı büyük ölçüde şahlanan ABD ekonomisinin Dolar Endeksi’ni de peşinden sürüklemesinin sonucu. Önümüzdeki haftalarda, Dolar Endeksi’nin güç kazanmasına ABD tahvil faizlerinin de katılması durumunda, dolar/TL’de yeni tarihi zirveler yaşanabilir.

 

ABD’de 1Ç2021 GSYH’nin yıllıklandırılmış olarak %6.4 büyümesi ardından Mart bireysel harcamalar ve tüketici güveni verileri de çok güçlü tempoda  yükselirken, ilk işsizlik başvuruları hızla geriliyor. Aşılamada halkın %30’na ilk doz uygulandı. ABD bu sene Çin ve Hindistan’la birlikte büyümede başa oynayacak.

Fakat, ne Başkan Biden, ne de Fed Başkanı Powell toparlanmaya sekte vuracak  riskler almak istemiyor. Biden kısa başkanlığının 3cü mali destek ve yapısal yenilenme paketini halka açıkladı. Biden bu seneden başlayarak $4 trilyon ek harcama istiyor ki, bunun büyük kısmı bütçe açıkları vasıtasıyla finanse edilecek. Fed ise yaz aylarında geçici bir enflasyon dalgasına göz yumacağını, ABD tam istihdama erişinceye kadar  faizleri artırmayacağını garanti ediyor.

Para, Covid-19’la sarsılan GOÜ ve çifti dipli resesyon yaşayan Avrupa’dan ABD’ye kaymaya bşladı. Dün Dolar Endeksi %0.71 primle 91.63’e yükseldi.  Akabinde gün boyunca tedirgin seyreden GOÜ FX pazarı Latin Amerika seansında çöktü. Latin Amerika para birimleri dolara karşı bir gecede %1.1 değer yitirdiler.

 

Fed’in 2023’e kadar faiz artırmayacağını inatla vaat etmesi ve Japonya-Almanya gibi AAA kredi notlu fakat negatif getiri sunan DİBS’den akan para sayesinde ABD 10 yıllık tahvili %1.625 getiri sunuyor. Fakat bu hafta açıklanacak yeni veriler ABD ekonomisinde yalnız ekonomik aktivite değil, enflasyonun da coştuğunu gösterebilir. 1Ç2021 GSYH eşlğinde açıklanan manşet ve çekirdek Tüektici Harcamaları Fiyat Endeksi yıllık %2.3 ve %1.8 artış gösterdi  (2018’den bu yana en hızlı çeyreklik artış).

 

Wells Fargo yıl sonunda 10 yıl vadeli DİBS getirisinin %2-2.40 arasında gerçekleşeceğini öngördü. Nordea Bank’a göre de 10 yıllık tahvilin getirisi yıl içinde %2’yi aşarken, Euro/dolar 1.15-1.16’ya gerileyecek.

 

Öte yanda, Türkiye’nin de dahil olduğu GOP’ta Hindistan’ın Covid-19 krizi insan trafiği yoluyla Bangladeş’ten Himalaya devletlerine kadar geniş bir coğrafyaya yayılıyor. GOP fonlarında Hindistan’ın tökezlemesinin tüm varlık sınıfının büyümesini olumsuz etkileyeceği kaygısı başladı.

Bu ortamda, Türkiye’ye sıcak para girmesi çok zor. Vatandaş ise Nisan ve Mayıs enflasyonu yükselirse yeniden dövize dönebilir.  Turizmde Haziran ayının kaybedilmesi, Mart’ta $4.7 milyar olarak gerçekleşen dış ticaret açığının büyük ölçüde cari açığa dönüşeceğinin göstergesi.  Cari açık en erken yaz ortalarına kadar genişleyebilir.

Son olarak da dünya basını yeniden Türk-ABD uzlaşmazlığı ve yolun sonunda görünen yeni CAATSA yaptırımlarını dillendirmeye başladı.  Bu konuda belirsizlik de CDS primlerini yüksek tutabilir.

TL için Mayıs ve Haziran çok zor geçecek. Dolar/TL’nin yeniden 8.50’yi sınaması sürpriz olmayacak.

 

Piyasalar:  Hazirana kadar olumsuzum | Atilla Yeşilada

 

Wells Fargo: ABD tahvil getirileri yükselişe hazırlanıyor

 

Gedik Yatırım Strateji Raporu: TL’de zayıf seyir devam edebilir!

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler