Sosyal Medya

Genel

Wells Fargo: ABD tahvil getirileri yükselişe hazırlanıyor

Fed’in çok uzun süre fed funds politika faizini sıfıra yakın tutacağı vaadini yenilemesi  ve aylık 120 milyar dolar büyüklüğündeki varlık…

Wells Fargo:  ABD tahvil getirileri yükselişe hazırlanıyor

Fed’in çok uzun süre fed funds politika faizini sıfıra yakın tutacağı vaadini yenilemesi  ve aylık 120 milyar dolar büyüklüğündeki varlık alım programında değişiklik yapmamasına rağmen, tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin  (DİBS) getirisi Avrupa açılışında 4 baz puan yükselişle %1.649’a yükseldi.   ABD’nin önde gelen bireysel bankası Well Fargo yılın ilk çeyreğinde getirilerde patlama yaratan unsurların yeniden harekete geçtiği uyarısını yaptı.  ABD DİBS getirilerinde yükseliş Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini de yükseltir.

CNBC.com’da yayınlanan “10-year Treasury yields will break out of slump within weeks, Wells Fargo predicts” başlıklı haberde, Well Fargo Yatırım uzmanı  Michael Schumacher getirilerin bir kaç hafta içinde yükseleceğini beyan etti.  Wells Fargo 10 yıl vadeli DİBS getirisinin yılı %2.10-2.40 arasında kapatacağını öngördü.

Bu durumda bizim Hazine’nin dış borçlanma faizleri de 80-120 baz puan arasında yükselebilir. FX cinsinden borçlanmaya çıkan Pegasus Havayolları’nın tahvilinin %9.00-25 getiri sağlayacak şekilde fiyatlandığı bildiriliyor.

Schumacher’a göre, Fed’in yükselmesi beklenen enflasyon hususunda aşırı lakayt olması, getirilerin yükselmesinde en önemli unsur.

2020 baharında Covid-19’un zorunlu kıldığı acil kapanmalar yüzünden manşet enflasyonun aniden gerilediğini hatırlatan Schumacher’a göre, baz etkisi nedeniyle Mayıs’ta yıllık enflasyon iyice azacak. Haziran’da veri yayınlandığında, yatırımcılar bu enflasyon dalgasının Fed’in vurguladığı gibi geçici mi, yoksa kalıcı mı olduğunu sogulayacaklar. Bu kafa karışıklığı getirileri de yukarı itmeye başlayacak. Dün itibarıyla, ABD DİBS getirileriyle yüksek ilişkisi olan enflasyona karşı korumalı tahvillerden (TIPS, break-even yield) ölçülen uzun vadeli enflasyon beklentisi %2.3’e yükselmişti. Yani, piyasalar şimdiden kalıcı bir enflasyon dalgası fiyatlıyor olabilirler.

ABD tahvil faizlerinde yılın ikinci yükseliş dalgası yaşanırsa, Dolar Endeksi’nin de değer kazanmasına neden olur. Bu durumda, başta TL, Hint rupisi, Brezilya reali ve Filipinler pezosu olmak üzere Gelişmekte Olan Ülke FX ve yerel para cinsinden tahvillerine de satış gelmesi mümkün.

 

Reuters anketi: Altın fiyatı öngörüleri aşağı çekiliyor

 

Hindistan’a bak, Türkiye’yi göreceksin

 

Rusya merkez bankasından sürpriz faiz artışı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler