Sosyal Medya

Döviz

Gerçek kişiler döviz satışına devam ediyor

TCMB’nin haftalık olarak açıkladığı para ve banka istatistiklerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 9 Nisan haftasında 1,8 milyar…

Gerçek kişiler döviz satışına devam ediyor

TCMB’nin haftalık olarak açıkladığı para ve banka istatistiklerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 9 Nisan haftasında 1,8 milyar dolar artarak 223,001 milyar dolara yükseldi.

Toplam döviz mevduatları içinde gerçek kişi mevduatları 459 milyon dolar, tüzel kişi mevduatları ise 1,34 milyar dolar arttı. Hatırlanacağı üzere döviz mevduat hesapları TCMB Başkanı Ağbal’ın görevden alınmasıyla başlayan yabancı yatırımcı satışı sonrasında değer kaybeden TL ile son üç haftada 11,4 milyar dolar azalmıştı.

Merkez bankasının pariteden arındırılmış olarak da yayımladığı hesaplamada da benzer bir tablo var.

9 Nisan haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 396 milyon dolar arttı, hesaplar içinde gerçek kişilerde 509 milyon dolar azalış olurken tüzel kişilerde ise 1 milyar 341 milyon dolar artış oldu.

Tahvillerde sınırlı alım, hisse senedi satışı devam

Ağbal’ın görevden alınışını izleyen iki haftada 2,4 milyar dolar tutarında net finansal varlık satışı yapan yabancı yatırımcılar 9 Nisan haftasında sınırlı da olsa tahvilde alıma geçtiler.  Hisse senedi tarafındaysa satış devam ederken miktarın azalması dikkat çekiciydi.

Banka’nın verilerine göre yabancı yatırımcılar 9 Nisan haftasında 78 milyon dolarlık tahvil aldılar ve hisse tarafında nette 46 milyon dolarlık satış yaptılar.

Böylece yabancı yatırımcıların tahvil stoku 9 Nisan itibari ile 7,46 milyar dolar oldu. Yılbaşından bu yana tahvil piyasasına 691 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Hisse senedindeyse yılbaşından bu yana 1,98 milyar dolarlık çıkış izlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler