Sosyal Medya

Döviz

Gelişmekte Olan Piyasalarda “carry trade” güçlenen dolarla ölüyor

Güçlenen bir dolar nedeniyle yatırımcılara gelişmekte olan piyasalarda kur işlemlerinden (carry trade) son 18 ayın en büyük aylık kaybına neden…

Gelişmekte Olan Piyasalarda “carry trade” güçlenen dolarla ölüyor

Güçlenen bir dolar nedeniyle yatırımcılara gelişmekte olan piyasalarda kur işlemlerinden (carry trade) son 18 ayın en büyük aylık kaybına neden oldu.

Dolar cinsinden borçlanma ve fonların Türk lirası, Brezilya reali ve Endonezya rupisi gibi sekiz yüksek getirili para birimine yatırılmasıyla elde edilen getirileri ölçen bir endeks Eylül ayında %3,3 düşüşle Mart 2020’den bu yana en fazla kaybetti. Bloomberg Kümülatif FX Carry Trade Endeksi bu yıl %1,2 düştü.

Bu yılın başlarındaki kazançlar, yatırımcıların Çin Evergrande Grubu’nun borç krizinin ortasında doların güvenliğini istemesi ve ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarındaki yaklaşan bir azalmanın ABD tahvil getirilerinin tırmanmaya devam etmesine neden olmasıyla buharlaştı. Bloomberg tarafından izlenen 24 gelişmekte olan ülke para biriminden 16’sı Cuma günü doların ikinci gün değer kaybetmesiyle yükseldi.

Kopenhag’daki Danske Bank kıdemli analisti Lars Merklin, “Dolara karşı tüm yüksek getirili gelişmekte olan piyasaları satın almak artık öldü,” dedi. “Doların gücü son derece kalıcı olacak.”Merklin Temmuz 2020’den bu yana ilk kez bu hafta dolar karşısında 1,16’yı geçen euro gibi alternatif bir fonlama para birimini tercih ediyor.

Union Bancaire Privee’nin Londra’daki döviz stratejisinin küresel başkanı Peter Kinsella, merkez bankalarının önleyici parasal sıkılaştırmasında ön uçtaki getirileri zaten yükselen Rus rublesi gibi gelişmekte olan piyasa para birimlerinin daha güçlü bir dolara karşı daha iyi sonuç verme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Kinsella, “Avro, negatif kur profili ve yavaşlayan küresel büyümeye yüksek betası göz önüne alındığında tercih edilen bir döngüsel fonlama para birimi olmalıdır.” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler