Sosyal Medya

Döviz

Gelişen Ülke para birimleri değer kazanırken, TL yerlerde sürünüyor

TSİ 19:00’a  doğru dolar/TL bugün ikinci kez 9.30 direncini aşarak 9.31-32 arasında denge bulmaya çalışıyor. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar…

Gelişen Ülke para birimleri değer kazanırken, TL yerlerde sürünüyor

TSİ 19:00’a  doğru dolar/TL bugün ikinci kez 9.30 direncini aşarak 9.31-32 arasında denge bulmaya çalışıyor. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) para birimlerinin dolara karşı değer kazandığı bir günde TL’nin negatif ayrışması, CDS-Eurobond yatırımcılarının moralini bozarken, TCMB’den gelecek 100 baz puan faiz indirimi dolar/TL’de yeni rekorların kapısını açacak.

Reuters’e göre, Latin Amerika seansları açılırken, GOÜ FX dolara karşı %0.5 değer kazanıyor.  MSCI GOP Hisse Endeksi de halihazırda %1.1 primli.

 

Tera Yatırım dövizin bugün seyri hakkında şu teknik analizi yayınladı:

 

“Güne 9,3342 seviyesinden başlayan USDTRY’nin şu saatlerde 9,3136 seviyelerinde fiyatlandığı görülüyor. Gün içerisinde en yüksek 9,3765 en düşük 9,2660 seviyelerini test eden USDTRY’nin güniçi düşüş yüzde -0,23 seviyesinde.

 

Kur için yukarı yönlü hareketlerde 9,3714 – 9,4292 – 9,4819 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise ilk destek 9,2609 iken, aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 9,2082 ve 9,1505 destek seviyeleri olarak çalışabilir.

Günü yüzde 0,19 kazançla 10,8582 seviyesinden kapatmaya hazırlanan EURTRY gün içerisinde en yüksek 10,9222 seviyesini görürken, en düşük 10,7979 seviyesini gördü. Kur için olası yukarı yönlü hareketlerde ilk direnç 10,9210 seviyesinde, ilk destek ise 10,7967 seviyesi”.

 

TCMB faiz kararı kurda belirleyici

TL’nin diğer GOÜ FX’den olumsuz yönde ayrışmasının başlıca nedeni TCMB’den beklenen faiz indirim. Faiz öngörü anketlerine katılan ekonomistlerin çoğunluğu indirim bekliyor. Fakat, indirimin boyutu döviz hareketlerine ivme kazandırabilir. AA Finans ve Foreks haber Merkezi kotasyon anketleri şu şekilde:

 

AA Finans’ın 21 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 26 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, 6 ekonomist politika faizinin yüzde 18’de sabit bırakılmasını beklerken, 8 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan ve 11 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 50 baz puan indirim yönünde gerçekleşti.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bu ayki toplantısında Foreks anketine katılan 17 ekonomistin 7’si faizin sabit bırakılacağı tahmininde bulunurken, 10 ekonomist faiz indirimi kararı alınacağını öngördü. Ekonomistlerden 7’si 50 baz puan, 2’si 100 baz puan, 1’i ise 75 baz puanlık indirim öngördü.

 

Bu ay faizlerin sabit bırakılacağı görüşünü savunan 5 ekonomist ilk faiz kararının Kasım ayında alınacağı tahmininde bulunurken, 2’si 100 baz puan, 3’ü 50 baz puanlık faiz indirimi beklediğini ifade etti.

 

Özet olarak, TCMB’nin 100 baz puan faiz indirmesi dolar/TL’nin 9.50 barajını yukarı kırması anlamına gelebilir. TCMB’nin bu ay pas geçmesi ise dolar/TL’de 9.00’a doğru geçici bir gerileme yaratabilir.

 

BloombergHT’ye göre, 2021’de yatırımcısına yüzde 4,4 getiri sağlayan Türkiye özel sektör tahvilleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) görevden almaların yaşandığı geçen hafta ikinci en kötü performansı gösterdi.

Türk lirasının Ekim ayındaki düşüşü, bu yıl gelişmekte olan ülke piyasalarında yatırımcılara en yüksek getirilerden birini sağlayan Türk özel sektör tahvil rallisi için de olumsuz bir ortam oluşturuyor.

 

Bloomberg’in haberine göre 2021’de yatırımcısına yüzde 4,4 getiri sağlayan Türkiye özel sektör tahvilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç TCMB Para Politikası Kurulu üyesinin görevine son verdiği geçtiğimiz hafta ikinci en kötü performansı gösterdi.

 

Türk lirası değer kaybederken Türk özel sektör tahvil faizi ortalaması yüzde 4,82 ile beş aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

 

 

TCMB’yi atlatırsak, Brent petrol ve jeo-politik riskler fiyatlanacak

TL’nin kamu müdahale etmezse dolar ve Euro’ya karşı değer kazanması nerdeyse imkansız olarak yorumlanıyor. Brent petrol halen $85/varile yakın seyrederken, doğal gaz fiyatları tutulamıyor. Enerji şoku Türkiye’ye önümüzdeki 6 ayda $5 milyar ekstra cari açığa malolurken, enflasyonu da 1.5-2 puan yukarı itebilir.

Tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvillerinde getiri Salı akşamı %1.62’ye yükseldi.   Dolar Endeksi’nde ise önümüzdeki altı ayda %2-3 civarında ek değer kazanımı bekleniyor. Güçlü dolar-yüksek ABD DİBS faizi ikilisi Türkiye gibi döviz rezervi düşük, dış borç/GSYH oranı yüksek ülkeler için dış finansman darboğazı anlamına geliyor.

Yatırımcılar, ayrıca Türkiye AB ve ABD ilişkilerini de takip edecek. Euronews’a göre AB Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulamayı görüşmeye başladı. ABD Kongresi ise 2ci S-400 siparişi kesinleştiğinde varolan CAATSA yaptırımlarını ağırlaştırabilir.

 

Dolar/TL zirveden döndü, TCMB PPK bekleniyor

 

Dr. Tuğberk Çitilci / 18 – 22 Ekim Haftası Genel Değerlendirme ve Strateji

 

Çeyreksel Strateji Raporu: Dünya ve Türkiye’nin Pandemi Sonrası Değişken Makroekonomik Koşullar ile İmtihanı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler