Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL zirveden döndü, TCMB PPK bekleniyor

Global borsalarda yatay trend ortasında bir bekleyiş var. Fed’in sıradaki toplantısında varlık alımlarında azaltmayı resmen açıklaması, başlangıç tarihi ve miktar…

Dolar/TL zirveden döndü, TCMB PPK bekleniyor

Global borsalarda yatay trend ortasında bir bekleyiş var. Fed’in sıradaki toplantısında varlık alımlarında azaltmayı resmen açıklaması, başlangıç tarihi ve miktar vermesi bekleniyor. Dünya ekonomisi de pandemi sonrası çok hızlı büyümeden normalleşmeye geçerken, global büyüme ve enflasyonun hangi noktalarda dengeleneceği sorusu yatırımcıları beklemeye itiyor.

 

Brent bu sabah $85/varil zirveden gerilerken, Çin ve ABD’de makro-ekonomik verilerin beklentileri karşılamaması   satıldı.  ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirisi %1.58-59 arasında seyrediyor. HSBC Türkiye ekonomisti İbrahim Aksoy  kurumun websitesinde yayınlanan raporunda şunları kaydetti:

“ABD’de dün açıklanan verilere göre sanayi üretimi Eylül’de bir önceki aya göre %1.3 daralırken Ağustos için daha önce açıklanan %0.4 artış oranı %0.1 daralmaya revize edildi. Zayıf ABD verisine rağmen 10-yıllık tahvil faizleri dün yükseldi (%1.57 –%1.60). Fakat dolar risk alma iştahının görece yüksek seyretmesiyle Euro karşısında sınırlı olarak değer kaybetti (EURUSD: 1.1601 —1.1610).

 

Investing’ten Necdet Erginsoy  “Dolar/TL kuru bu sabah 9,3745 ile yeni zirveyi gördü. Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz indirimi beklentileri kuvvetleniyor. Merkez’in Eylül’deki 100 bp faiz indiriminin ardından bu ay da 50 bp faiz indirimi yapması bekleniyor ve toplantıdan önce kurdaki yükseliş de hızlanıyor. Günlük bazda sekiz gün üst üste rekor yükseliş yaşayan kurda toplantı öncesi 9,45-9,50 aralığı yakından takip ediliyor.

Merkezin piyasa beklentilerine karşın faizlerde değişiklik yapmaması durumunda yükseliş ivmesi azalabilir. Fakat beklenti üzeri bir faiz indiriminin ise yükselişi daha da güçlendirmesi söz konusu olabilir.

 

Eylül ayında para politikasında manşet yerine çekirdek enflasyona geçilmesi, ardından faiz indirilmesi ve son açıklamaların faiz indiriminin devam edeceği beklentisi yaratmasıyla TL, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu ve hem kur rekor seviyelere yükseldi hem de liranın yıl içi kaybı %25’i aştı.

 

TSİ 10:30’da dolar/TL bir kez daha 9.30’un bir tık altın gerilerken, piyasa oyuncuları TCMB ve/ya kamu bankalarının kura müdahale edip etmeyeceğini gözlüyor.

 

Bloomberg HT’nin faiz anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 17,50’ye indirilmesi yönünde.

 

17 kurum arasında 3 kurum politika faizinin 1 puan düşürüleceğini tahmin ederken, 4 kurum ise faizin sabit tutulacağını öngördü.

 

Katılımcılar bir sonraki TCMB hamlesinin ne yönde ve ne zaman geleceğine ilişkin soruya Kasım ayında indirimlerin devam edeceği yönünde yanıt verdi.

 

Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentileri de derlendi. Buna göre yıl sonuna ilişkin genel beklenti faizin yüzde 16,50’ye indirileceği yönünde oldu.

 

Altın fiyatlarını yavaşlatan ne?

 

Bitcoin fiyatları 65 bin dolara gidiyor

 

YATIRIMCININ HUZUR KAÇIRAN RÜYASI

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler