Sosyal Medya

Döviz

Erdoğan’ın yeni planına twitter yorumları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılının son Kabine Toplantısı sonrasında ana gündem maddesi ekonomi olan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, TL mevduatları…

Erdoğan’ın yeni planına twitter yorumları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılının son Kabine Toplantısı sonrasında ana gündem maddesi ekonomi olan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, TL mevduatları için yeni bir düzenleme getirdiklerini belirterek, “İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek” ifadelerini kullandı.

 

Güzel, bu plan ekonomik olarak işlevsel mi?

 

Prof.Dr.Burak ARZOVA:  Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklama Örtülü Faiz artırımıdır. Başka bir adı yoktur.

 

Refet Gürkaynak: Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar.

 

A Erinc Yeldan: Döviz kuru ile mevduat arasındaki fark devlet tarafından ödenecek ise faiz getirisi piyasa koşullarına göre yükseltilecek demektir. O zaman TCMB ne diye kendi faizini düşürüyor?

 

Özlem Derici Şengül: Sorular sorular… Kur ile mevduat faizi arasındaki fark nasıl finanse edilecek? Kurda artış TL mevduat sahibine ekstra nominal getiri demek, faiz indirimleri ile mi dengelenecek? Kurda artış Hazine’nin sırtına ekstra yük demek olacak. Dövize müdahalelerine devam mı edilecek?

 

Ömer Rıfat Gencal: Yeni önlemler adete bedava bir opsiyon niteliğinde

Ne mi getirir ?

1) Dolarizasyonun iktidar tarafından tescili

2) Bankacılık sektörünün idam fermanı

3) Hazineye büyük bir risk üstlenimi

4) Gelir dağılımı adaletsizliği için kapıların ardına kadar açılması

 

Dr Artunç Kocabalkan:  Artık hiperenflasyon garantilendi. Dövizdeki getiriyle TL getiri arasındakini farkı ödeyecek parayı nereden bulacak bu ülke. Elbette para basacak , Ve parasal genişleme artarsa enflasyon artar iki kere 2…

 

Güldem Atabay: Mali denge kalan son kaleydi. O da gitti. Seçim öncesi Hazine’ye yüklenileceği az çok tahmin edilebilmekteydi. Fakat şapkadan çıkan bu son tavşan büyük bir riski Hazine’ye aktarmakla kalmıyor vergi adaletini de kalbinden vuruyor.

 

Atilla Yeşilada:  Delinin kuyuya attığı taş çıkartılamayınca, kuyu bombalandı…

 

FÖŞ uyardı:  DİKKAT: Bu hafta her şey olabilir!!!

 

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz: TEM’in tabutuna son çivi çakıldı

 

Ekonomistler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yeni finansal alternatifini’ nasıl yorumluyor?

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler