Sosyal Medya

Döviz

Emre Balıca yazdı:  Neden ya?  Neden?

    Merhaba Sevgili Okurlar,   Uzun süredir sizlere aldığım diplomalı ekonomi eğitimi ve üzerine aldığım diplomalı ve sertifikalı finans…

Emre Balıca yazdı:  Neden ya?  Neden?

 

 

Merhaba Sevgili Okurlar,

 

Uzun süredir sizlere aldığım diplomalı ekonomi eğitimi ve üzerine aldığım diplomalı ve sertifikalı finans piyasaları eğitimlerinin bana öğrettikleri doğrultusunda bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Belki kendi bakış açımla anlatıyorum ama sayıların bana anlattıklarını düşününce olabildiğince tarafsız anlatmaya çalışıyorum.

Belki ben sizlere yeni ulaşıyorum ama ben bu işi gerek sosyal hayatımda gerek daha önce yazdıklarım ile pek çok kez yaptım.

Ama bu sefer direk sizlere soru sorarak devam etmek istiyorum. Ve bunları yazarken kişisel egolardan sıyrılıp sormaya çalışıyorum.

Ben anlamıyorum arkadaş. Birisi gerçekten bana açıklasın.

Derslerini can kulağıyla dinlediğim rahmetli İlker Parasız hocamdan aldığım derslerin öğrettiklerinden utanarak soruyorum. Severek saatlerce sohbet ettiğim değerli Ufuk Başoğlu hocamdan dinlediklerimden utanarak soruyorum. Ve daha ekonomi dağarcığımın oluşmasını sağlayan, para-finans hocalarımdan öğrendiklerimi bilmiyormuşçasına soruyorum.

Hatta gerek üniversite hayatım gerekse iş hayatım içinde ekonomi adına bir şeyler öğrendiğim tüm sivil platform ve kişilerden çekine çekine soruyorum.

Neden ya… Neden?

Bu ülke ekonomisine neden bu kısır döngü yaratılıyor. Neden bu kadar gözünün içine baka baka faiz-dolar sarmalına çomak sokmaya çalışıyor? Ekonomi literatürüne yeni bir bakış açısı yeni bir ülke başarısı mı kazandırılmak isteniyor?

Hani biz yaptık ve oldu gibi mi?

Ya olmuyor işte. Bu faiz ile uğraşınca ve eğer mikroekonomi de temelini ithalata yasladıysan sen bu faizi indirince olmuyor. O dolar fırlıyor işte. Senelerdir yapısal çözüm diye bağıran nice ekonomisttin dediklerini yapmayınca olmuyor işte. Sen o yapısal problemleri çözmeye dönük kilit taşlarını oturtamadığın sürece yerli de olmuyor milli de. Yaptığın yerli ve milli daha sonuca ulaşmadan kalıyor yerinde.

İhracatçı için işe yarayacak dolar kurunu bile yaratamıyorsun. İhracatçı için önünü açacak diğer çözümleri sunamadığın sürece.

Daha da kötüsü küresel ekonomiden bağımsızmış gibi düşündüğün ülke ekonomisini daha da kötü senaryoların içine atıyorsun ve fark etmiyorsun. Önünde FED gibi bir gerçek varken, önünde tahvil alım sürecinin sonuna yaklaşan bir ABD ekonomisi varken ve bu yolun sonunda FED’in faizleri düşürme senaryosu ışıl ışıl parlarken…

Neden ya… Neden?

Ben anlamıyorum kabul. Ya bütün her bildiğim teoreme ters kabul.

Benim ki saçma sapan kendi lokalinde bir sesleniş kabul.

Türkiye’nin sayılı ekonomistleri böyle bir hamlenin olası bütün sonuçlarını tek tek sıralarken de mi kimse umursamıyor?

Tek odak seçime giden patika yola itiliyor olmak mı?

Bu enflasyon faiz, sebep sonuç ilişkisi neden ama neden her şeye inat devam ediyor?

Değil işte. Değil.

Faiz sebep enflasyon sonuç değil.

Sırf bu yüzden TCMB, faiz ilişkisini şimdi çekirdek enflasyona göre mi deneyecek?

Değil ya.

Bu ülkedeki kişiler, ülke ekonomisinin gidişatına güven duymadığı için dövize rağbet ediyor gibi değil mi yani?

Enflasyon dediğin kavram zabıta kontrolünde baskılanabilecek bir kavram mı yani?

Yani o iktisattaki meşhur “ceteris paribus” kavramının kastettiği zabıta görevlileri miymiş?

Neden ya… Neden?

 

 

 

 

Yazar:  Emre Balıca

 

Mesele Ekonomi: Zor günler bizi bekliyor: TL eriyecek, yoksullaşma daha da artacak | Ömer Rıfat Gencal

 

Türk lirası için zor bir kış olacak

 

Dr Gürbüz:  Merkez Bankaları’nın hareketli haftası sonrasında…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler