Sosyal Medya

Döviz

Dolara Fed darbesi

Geçen haftayı 9.5 aylık zirvede kapatan Dolar Endeksi, ABD’de açıklanan zayıf veriler ve tırmanan Covid-19 vakaları yüzünden geriliyor. Dolar Endeksi…

Dolara Fed darbesi

Geçen haftayı 9.5 aylık zirvede kapatan Dolar Endeksi, ABD’de açıklanan zayıf veriler ve tırmanan Covid-19 vakaları yüzünden geriliyor. Dolar Endeksi (DE) Pazartesi-Salı arasında %0.57 gerilemeyle bir kez daha 93’ün altına düştü. Dolar/TL Asya’da günü 8.43’ten karşılıyor.

 

Pazartesi açıklanan IHS Markit Ağustos bileşik PMI anketi 4 aylık dip yaptı. IHS Markit ekonomistlerine göre, kapasite darlığı, tedarikte aksamalar ve Delta varyantının özel tüketime  olumsuz etkisi  ekonomiyi aşağı yönde baskılıyor.

 

DE’de geçen hafta gözlenen soluksuz yükselişin ardında, Fed Temmuz  FOMC tutanaklarında üyelerin birkaç ay içinde varlık alımlarının azaltma konusunda görüş birliğine yakın olduğu paragrafı vardı.

Pazartesi, FOMC’nin şahin üyelerinden Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan eğer Delta vakaları ekonomiye zarar verirse  varlık alım programının eksiltmesiz sürebileceğini  beyan etti.

Uzman çoğunluğun görüşleri aksine, 27-28 Ağustos Jackson Hole Merkez Bankaları toplantısına katılacak Fed Başkanı Powell varlık alım miktarında azaltma ve takvim konusunda somut konuşmaktan kaçınabilir. Fed’in varlık alımlarında hareket planını Eylül ayında yenilecek Fed uzmanları 2022-2023 ekonomik öngörüleri yönlendirecek.

Fed’in varlık alımını eksiltmeden 2022’ye uzatması Wall Street’te balonu iyice şişirecek. Fakat Kongre’de Biden’ın $1.5 trilyonluk altyapı bütçesini hala onaylamadığı için ekonomik toparlanmanın sürmesi için de gerekli olabilir.

DE’nin gerilemesi Türkiye gibi Gelişmekte Olan Piyasalar için avantaj kabul ediliyor.

FÖŞ ABD’de gelişmeleri şöyle yorumladı:

“Fed itiraf etmese de, global ekonomi yavaşladığı zaman parasal gevşemenin temposunu yavaşlatmakta zorlanır. Çok çeşitli sebepleri var. İlkin, dolar hızla değer kazanıp parasal sıkılaşmanın ABD ekonomisi üzerinde olumsuz etkisini katlayabilir. İkincisi, Gelişmekte Olan Ülkeler dolar borçlarını ödemekte zorlanır”.

 

“Eğer Fed tahvil alımlarını ayda $120 milyar temposunda 2022 ortalarına kadar sürdürecekse de, Türkiye gibi Gelişmekte Olan Piyasaların yüzü güler. TCMB’ye faiz indirim penceresi açılır”.

 

FÖŞ kükredi:  TCMB Ne Zaman Faiz İndirecek? Döviz Kuru Ne Yöne Gidecek?

 

FÖŞ yazdı:  Çin Fed’i şapşallatabilir

 

Fed konuştu, Gelişen Piyasalar çöktü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler