Sosyal Medya

Döviz

Dolar Fed ve zayıf veri arasında sıkıştı

Borsa simsarları, Fed’in birçok piyasa üzerinde önemli bir etkisi olacak varlık alım programını ne zaman açıklayacağını tahmin etmeye çalışırken, ABD…

Dolar Fed ve zayıf veri arasında sıkıştı

Borsa simsarları, Fed’in birçok piyasa üzerinde önemli bir etkisi olacak varlık alım programını ne zaman açıklayacağını tahmin etmeye çalışırken, ABD dolarının dinamikleri önümüzdeki haftalarda odakta olacak.

Bu yılın başında, birçok analist ABD dolarının değer kaybedeceğini bekliyordu. ABD hükümetinin teşvikiyle birlikte Fed’den gelen büyük desteğin Amerikan dolarını en düşük seviyelere iteceğine inanıyorlardı. Ancak olaylar farklı gelişti ve ABD doları bu yıl geniş bir para birimi sepeti karşısında değer kazandı. Bu hareketin birkaç nedeni var.

İlk olarak, koronavirüs pandemisi durdurulmadı, bu da ABD doları gibi güvenli liman varlıklarına daha fazla destek sağladı.

İkincisi, diğer para birimleri de sorunlar yaşadı. Euro, Euro bölgesindeki düşük enflasyon ve düşük faiz oranlarından zarar gördü. İngiltere, başarılı bir toplu aşılama programına rağmen pandemiyi kontrol altına almakta sorun yaşadığı için Pound yukarı yönlü ivme kazanamadı. Avustralya doları ise sıkı karantinaların kurbanı oldu.

Son haftalarda odak, Fed’in varlık satın alma programında potansiyel indirime kaydı. Birkaç Fed yetkilisinin şahin yorumları ABD dolarını yılın en yüksek seviyelerine taşıdı, ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın güvercin sözleri ve hayal kırıklığı yaratan iş piyasası verileri dolar üzerinde baskı yarattı.

Önümüzdeki haftalarda, piyasa Fed’in politikasına odaklanmaya devam edecek. Son iş piyasası verileri, işgücü piyasasının dinamiklerine daha yakından bakmak için Fed’e azaltmayı birkaç ay erteleme fırsatı sunuyor. Ayrıca, koronavirüs hala önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, Fed’in enflasyonu da izlemesi gerekiyor. En son enflasyon raporu, Temmuz ayında enflasyon oranının Haziran rakamlarıyla uyumlu olarak yıllık %5,4 olduğunu gösterdi. Bazı analistler, enflasyonun zirveye ulaştığı konusunda spekülasyon yapmaya başlarken, Powell enflasyonun geçici olduğu görüşünü yineledi. Bununla birlikte, küresel tedarik zincirindeki çeşitli zorluklar (talaş kıtlığı gibi) ve bazı sektörlerdeki işgücü kıtlığı nedeniyle fiyatlar yükselmeye devam edebilir.

Döviz piyasası simsarları 14 Eylül’de Ağustos ayı enflasyon verilerini inceleme şansına sahip olurken, Fed Faiz Kararını 22 Eylül’de açıklayacak.

Fed’in varlık alım programında olası bir hızlı azalma, ABD dolarına destek sağlayabilir. Fed yetkilileri, Fed’in önümüzdeki aylarda tahvil alımı azaltımına başlayıp başlamaması konusunda farklı görüşlere sahip olsa da, herkesin tahvil alımı azaltımının hızlı bir şekilde yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğu görülüyor.

Son piyasa hareketlerine göre bazı simsarlar, Powell’ın güvercin yorumlarına ve hayal kırıklığı yaratan iş piyasası raporlarına rağmen Fed’in varlık alım programını yakında azaltmaya başlayacağına bahse giriyor.

 

Kaynak: finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler