Sosyal Medya

Döviz

Credit Suisse: Dolar/TL tarihi rekor kıracak

  İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse 7 Nisan tarihinde kaleme aldığı FX strateji raporunda G-7 para birimleri yanında, Brezilya, Rusya…

Credit Suisse:  Dolar/TL tarihi rekor kıracak

 

İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse 7 Nisan tarihinde kaleme aldığı FX strateji raporunda G-7 para birimleri yanında, Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi önde gelen Gelişmekten Olan Ülkeler’in para birimlerini de değerkendirdi. Credit Suisse’in TL hakkındaki öngörüleri hayli karamsar.

Dolar Endeksi’nin ikinci çeyrek boyunca yükselmeye devam edeceğini öne süren stratejistler, Euro/dolar’da hedef olarak 1.15’i veriyor.  Gelişmekte Olan Ülkeler evreninde ise sadece Çin yuna’ı dolara karşı favori görünüyor. Brezilya reali ve TL satılacak (shortlanacak) para birimleri arasında önde gidiyor.

Credit Suisse Naci Ağbal’ın görevden alınmasını dolar/TL’de yeni bir dönemin başlangıcı olarak niteliyor. O noktada geleneksel ekonomi politikalarına geri dönme umudu sona erdi. Mart-Nisan’ın Ağbal sonrası günlerinde ise FX cinsinden yüksek getiri ve belki de kamu bankalarının satışları ile dolar/TL 8.00-8.40 arasında kontrol altına alındı.

Ancak, yerleşeklerin DTH’ları tüm zamanların rekorunu kırarken, öngörüleribilir vadede TL mevduata dönmeleri de zor. Bu süre zarfında

yabancı fonlar $2.4  milyar mali kıymet satıp hızla piyasayı terkettiler.  Aşağıdaki İngilizce grafikte görüleceği üzere, finans-dışı kesimin vadesi gelen dış borçlarının %80’ni yenilemesi dahi yüksek miktarda döviz çıkışına neden olacak.

15 Nisan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısını yakın takibe alan Credit Suisse, her senaryoda, yılın ikinci çeyreğinde dolar/TL’in önceki tarihi rekoru olan 8.58’i yukarı kırmasını yüksek ihtimal olarak öne sürüyor.

 

Toronto Dominion Securities: Doların kaderi pandemiye bağlı

 

15 Nisan’dan öteye ekonomistlerin kafaları karışık

 

Mesele Ekonomi: IMF ve Fitch’in Türkiye tahminleri & IMF’den 6,5 milyar dolarlık piyango mu? | Evren Bolgün & Semih Sakallı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler