Sosyal Medya

Döviz

ABD Tahvil piyasası sakinleşince TL’nin de ateşi düşmeye başladı

Sabah saatlerinde açıklanan ödemeler dengesi detaylarında cari açık beklenenin üzerinde geldiyse de, cari açıkta geçen sene yaşanan hızlı artışın sonuna…

ABD Tahvil piyasası sakinleşince TL’nin de ateşi düşmeye başladı

Sabah saatlerinde açıklanan ödemeler dengesi detaylarında cari açık beklenenin üzerinde geldiyse de, cari açıkta geçen sene yaşanan hızlı artışın sonuna gelindiğinin de habercisi oldu veriler.

Gözler bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) açıklamalarında.  Faizler ilgili bir değişim beklenmezken, tahvil alım programıyla ilgili olası bir genişleme haberine odaklanmış durumda pşyasalar.  Fakat, böyle bir “daha fazla” genişleme kakarı da beklenmiyor.

Günlerdir TL’nin ve diğer gelişmekte olan ülke kurlarının ateşini yükselten ABD tahvillerinde ise sakinlik tüm piyasalara yansımakta. TL’de haftabaşında yüzde 3’e kadar yükselen değer kaybı ABD tahvil getirilerindeki düşüşler birlikte salı ve çarşamba günü geri veriledi. Bugün de devam eden yükselişin ardından kurlar, son bir haftanın en düşük seviyelerine çok yakın seyrediyor.

Dün, günün son saatlerinde 7,50’nin altına gerileyen dolar/TL, bu sabah piyasaların açılışıyla birlikte 7,43’lere geriledi. Euro/TL de 8,90’ın altından işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisindeki yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle 6,90 seviyelerinde seyreden dolar/TL, 7,78’in üzerine kadar yükselmişti.

ABD’de Hazine ,halesinin beklenenden iyi geçmesi ile 10 yıllık Hazine tahvil getirisi bir yılın zirvesi olan yüzde 1,6250’den sgerilemeye devam ederek yüzde 1,5 etrafında denge buldu. Dolar ABD’de zayıf tüketici fiyatları verisi ve Hazine tahvil getirilerindeki gerilemenin, bazı yatırımcıların enflasyonda hızlı artış beklentilerini hafifletmesiyle yaklaşık bir haftanın dip seviyesinde seyretti.

Fakat, ana eğilimde değişiklik yok; yaz aylarına doğru ABD enflasyonunda yükseliş yaşanacak ve 10 yıllık ABD tahvil faizleri de yükselişine kaldığı yerden decavam edecek. Bu da TL üzerindeki baskının yeninden güçlenmesi anlamına gelecek önümüzdeki haftalarda.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler