Sosyal Medya

Borsa

YORUM:  Borsa’da sonbahar erken başladı, pastırma yazı gelecek mi?

Temmuz ve Ağustos ayındaki yükselişiyle yıl içi kaybını silen BİST 100, geçen haftanın ardından bu hafta da değer kaybederek yeniden…

YORUM:  Borsa’da sonbahar erken başladı, pastırma yazı gelecek mi?

Temmuz ve Ağustos ayındaki yükselişiyle yıl içi kaybını silen BİST 100, geçen haftanın ardından bu hafta da değer kaybederek yeniden yıllık bazda negatif bölgeye geçti.    BİST-100’de  gerilemenin başlıca nedeni dış etkenler.  Ama, sürekli halka arzlarla birincil piyasadan çekilen likidite ve TCMB’nin 23 Eylül’de faiz indirimine giderek döviz şoku tetikleyeceği kaygıları da aşağı yönlü baskı yaratıyor. Borsa’da teknik analiz ne gösteriyor?  Temel analize göre hisseler ne zaman yükselişe geçebilir?

 

Investing.com yazarı Deniz Engin

Çin verilerinin zayıflamasıyla beraber küresel yavaşlamayı fiyatlayan piyasalarda endeksler, bu hafta da düştü. Gelişen ülke piyasalarında daha belirgin olan düşüşte MSCI Türkiye %7 ile en çok gerileyen endeks olurken borsa da bu hafta %2’ye yakın değer kaybetti.

 

Haftaya 1.438 puandan başlayan endeks, haftayı 1.419 puandan kapatarak 11 Ağustos sonrası en düşük seviyeye geriledi. Yılın ilk çeyreğindeki kaybının ardından ikinci çeyrekte yükselişe geçen BİST Bankalar bu ay %5,5 gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Bankacılık endeksindeki düşüşte küresel risk iştahındaki azalmaya ek olarak TCMB’nin zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmesi de etkili oldu. Banka nakit oranı döviz bazında azaldı.

 

Haftanın son işlem gününde öncü endekslerden en çok BİST Basit Metaller, BİST Kimyasal, Petrol & Plastik, BIST İnşaat ve BİST Bankalar geriledi, günün en iyi performansını ise BİST Ulaştırma gösterdi.

 

Hisse bazında bu haftanın en iyilerinin başında Yeo Teknoloji Enerji ve Endustri AS YEOTK, Penta Teknoloji Urunleri Dagitim Ticaret AS PENTA ve Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. OYLUM gelirken en çok düşenler ise Euro Yatırım Holding A.Ş. EUHOL, Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. DOGUB ve Selçuk Gıda Endustri İhracat İthalat A.Ş. SELGD oldu.

 

BIST 100 endeksinde önemli destek olarak izlenen 1.400 puan bu hafta korundu. Gelecek hafta küresel tarafta FOMC, yurt içinde ise PPK toplantısının TL varlıklardaki hareketlilikte etkili olması bekleniyor.

 

Alnus Capital: Çin’li Şirketin Artan Riski

Araştırma müdürü Yunus Kaya’ya göre, ABD’de Ağustos ayına ilişkin perakende satışlarda düşme beklenirken % 0.7 aylık artış açıklandı. Böylece yıllık artış % 15.1 oldu. Açıklama sonrasında dolar endeksinde artış yaşanırken gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybı da arttı. USDTRY sabah 8.43 iken 17.00 sonrasında 8.53’ü geçti. Borsa da bundan etkilendi. Gün içerisinde en düşük 1,412.78, en yüksek 1,434.74 puanı gören BIST 100 endeksi, dünü % 0.42 düşüşle 1,418.03 puandan kapattı.  En çok değer kaybeden endeks %3.94 kayıpla BIST MADENCİLİK endeksi oldu. Altın ve Gümüş’ün %2’yi aşan günlük kayıpları bunda etkili olabilir.

 

Çinli gayrimenkul devi China Evergrande Group’un iştiraki Evergrande Real Estate Group, onshore tahvillerinin işlemlerinin durdurulacağını açıklamıştı. Bugün işlemler başlayacaktı ancak asıl olan likidite krizinin yayılma ihtimali. Belki de bu nedenle Çin borsası 2 aylık ralliden sonra 4 gündür düşüyor.

 

 

Ufuk Korcan/DUNYA:  Borsada kritik seviye 1.396 puanda

Geçtiğimiz hafta yurtdışındaki zayıf görünüm Borsa İstanbul’da da etkili oldu. Hisse senedi piyasaları da önümüzdeki hafta Fed ve TCMB toplantılarını yakından takip edecek BIST 100 Endeksi’nin 1.430 puanın altına kalıcı olarak inmesi halinde 1.414 ve devamında 1.396’ya kadar yeni bir satış dalgası görülebilir. Orta vade için izlenecek en önemli destek 1.396 puanda. Buranın altına sarkılması teknik görünümün daha da bozulmasına neden olabilir. Endekste 1.450’nin aşılması halinde alımlar artabilir ve 1.463’e kadar yeni bir yükseliş yaşanabilir. Bu seviyenin üzerinde 1.480 puan hedeflenebilir.

 

 

YORUM:  Önce dış borsalar düzelecek

ParaAnaliz’de yatırım bankası raporlarından yaptığımız tercümelerle sık sık uyardık:  Deutsche, Citibank, BofA ve Morgan Stanley gibi önde gelen global yatırım bankaları, riskli varlıklarda S&P500 başta, yıl sonuna kadar %10-15 düzeltme öngörmüştü.

Son iki haftayı zararla kapatan Wall Street başta Fed FOMC kararı olmak üzere bir dizi belirsizlikle bocalıyor. ABD 10 ve 30 yıllık DİBS getirilerinde yükseliş ve Delta varyantının önlenemez kıyamı da yatırımcı moralini bozuyor.

Türkiye’nin dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar  (GOP, Ülkeler = GOÜ) MSCI Hisse Endeksi ise Cuma akşamı Latin Amerika’dan gelen sert satışlarla, haftayı %2 kayıpla kapattı. GOÜ’in büyüme performansının zayıflaması, bitmeyen tedarik zinciri sıkıntılarının üretime vurduğu darbe, yükselen enflasyon ve Çin ekonomisinin yavaşlaması, GOP’ın cazibesini azaltıyor. IIF’e göre Çin dışında GOP’a sıcak para girişi Ağustos’ta $5 milyara geriledi. GOÜ yerel para birimi cinsinden tahvillerin ortalama faizleri 1.5 yıllık zirve yaptı.

Bu şartlar altında Türkiye dahil GOÜ’e taze sıcak para girişi azalır.  Eğer Fed FOMC’den (Çarşamba) varlık alımını azaltmak için tarih çıkarsa, riskli varlıklarda çöküşün devam etmesi  beklenir. Aksine durumda, risk iştahı bir süreliğine yükselebilir.

 

Türkiye açısından TCMB kararı çok önemli.  Faiz anketleri indirim işareti vermiyor. Fakat, Başkan Erdoğan’ın ekonomiyi şahlandırmak için acelesi var. Eğer 25-50 baz puan indirim gelirse, şaşırmayalım. Bu senaryoda, dövizin yükselişi ancak Berat Albayrak döneminden miras kalan doğrudan veya kamu bankaları eliyle piyasaya müdahale yöntemi ile önlenebilir.

Eğer faiz indirimi  ertelenirse, Borsa’ya para girişi hızlanabilir. Velakin, yaz aylarında telaffuz edilen BİST-100’ün 1.600 puana erişmesi oldukça zor. Kaba hesapla 1.500 bu yılın zirvesi olarak göze çarpıyor.

 

Atilla Yeşilada: Eylül “Altınlanma Zamanı”mı?

 

Murat Sağman Yazdı: Merkez Bankası faiz fitilini ateşledi..!

 

Tuncay Turşucu sordu:  NE OLDU BORSAYA?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler