Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sağman Yazdı: Merkez Bankası faiz fitilini ateşledi..!

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) birkaç aydır enflasyonun üstünde faiz olacak söylemini ilk defa bu ay başında benim de katıldığım ekonomist/yatırımcı toplantısında değiştirdi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, manşet enflasyon yerine gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek enflasyona bakabileceklerini söyledi. Politika faizi 18 Mart'taki PPK toplantısında %19'a yükseltilmişti. O tarihten bu yana aynı düzeyde kaldı...

Murat Sağman Yazdı: Merkez Bankası faiz fitilini ateşledi..!

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) birkaç aydır enflasyonun üstünde faiz olacak söylemini ilk defa bu ay başında benim de katıldığım ekonomist/yatırımcı toplantısında değiştirdi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, manşet enflasyon yerine gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek enflasyona bakabileceklerini söyledi. Politika faizi 18 Mart’taki PPK toplantısında %19’a yükseltilmişti. O tarihten bu yana aynı düzeyde kaldı. Ancak enflasyonu %19,25 oldu ve politika faizin üstüne çıktı.

TCMB en son toplantı metninde “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” denilmişti. Normal koşullarda TCMB duyurularında verdiği sözü tutsa politika faizini 23 Eylül’deki PPK toplantısında artırmak durumunda kalacaktı. Çekirdek enflasyonu baz alınacağı ve bu enflasyon %16,76 olduğu için şimdi de bir faiz indirim konuşuluyor.

Deutsche Bank’ın yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığı belirtildi. Çekirdek enflasyonun Türkiye’de hane halkı için iyi bir gösterge olmadığını, tüketici enflasyonu sepetindeki ağırlığının sadece yüzde 56,2 olduğunu ve enflasyon beklentilerinin artmaya devam edeceğini belirtti.

Tüm bu gelişmeler ışığında ve faiz indirimi beklentisi ile TL dolar karşısında geçen hafta %2 değer kaybetti. Dolar/TL 8,30 dan 8,47 seviyesine yükseldi. 23 eylülde faiz indirimi olması durumunda Dolar TL muhtemelen yükselmeye devam edecektir. Normalde ilk faiz indirimi Kasım toplantısında olması gerekiyordu çünkü baz etkisinden enflasyon zaten düşecek (geçen yıl ekim enflasyonu %2,13 gelmişti). Ancak siyasi baskıdan ve tam bağımsız olmadığı için TCMB bu ay faizleri 50 baz puan indirebilir. Bu erken faiz indirimi piyasalarda bir dalgalanma yaratabilir. Ancak bu dalgalanma sınırlı kalabilir zira bu beklenti var artık ve yabancı yatırımcılar eskisi kadar yatırım yapmamış durumdalar bizim piyasalarda. Kurların yükselmesi durumunda gelecek aylarda bize ilave enflasyon olarak geri dönecektir. Böyle risklerin ortaya çıkmaması için  keşke biraz daha bekleyebilsek ve enflasyonun düştükten sonra adımlar atılsa çok daha iyi olur.

 

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler