Sosyal Medya

Borsa

TL’na Delta ve ABD tahvil faizleri darbesi

    TCMB’nin faizleri sabit tutması ve tırmanan global risk iştahı ile Eylül’de dolara karşı değer kazanan TL, bugün Delta…

TL’na Delta ve ABD tahvil faizleri darbesi

 

 

TCMB’nin faizleri sabit tutması ve tırmanan global risk iştahı ile Eylül’de dolara karşı değer kazanan TL, bugün Delta varyantının global büyümeyi frenleyeceği endişeleri ve ABD 10 yıllık gösterge devlet tahvili faizinin %1.38’e yükselmesiyle yön değiştirdi. TSİ  6:30’da dolar/TL günlük %0.7 değer kaybıyla 8.34-35 bandında seyrediyor.

ABD’de Delta varyantı vakalarının tırmanması tüm riskli varlıkları olumsuz etkiliyor. Wall Street’te S&P500 ve DJ30 an itibarıyla sırasıyla %0.8 ve %0.4 geriliyor. Avrupa seansının son saati yaklaşırken, Stoxx600 Hisse Endeksi de %0.46 kayıp gösteriyor.

ABD’de tırmanışı önlenemeyen Delta varyantı vakaları ekonominin yavaşlayacağı kaygıları uyandırd.

Çin Gümrük İdaresi’nin açıkladığı verilere göre, ihracat Ağustos ayında yıllık yüzde 25,6 arttı. Piyasa beklentisi yüzde 17,0 artış olacağı yönündeydi.

Aynı dönemde ithalat artışı da piyasa beklentisi olan yüzde 25,7’nin üzerinde, yüzde 33,1 oldu. Çin ekonomisinin bir kez daha canlandığına işaret eden bu veriler, Asya borsalarında alım getirdi.

Ancak, Avrupa seansının açılması ile birlikte yatırımcı morali bozuldu. Dünyanın her yerinden tedarik zinciri aksamaları haberleri geliyor. Otomotif sektörü uzmanları çip darlığının 2023’ten önce bitmeyeceğini iddia ettiler.

BloombergHT haberine göre, Almanya’da yatırımcı güveni vakaların yeniden artışa geçmesi ve küresel arz sıkıntılarının devam etmesiyle 4. ayda da düşüşünü sürdürdü.

ZEW beklenti endeksi 40.4’ten 26.5’e geriledi. Bu, 1.5 yılın en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 30.3’tü.

 

Yine BloombergHT’ye göre, Morgan Stanley’in aralarında James Lord’un da bulunduğu stratejistleri yatırımcılara gelişen ülke (EM) varlıklarında yaşanan ralliyi pas geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Wall Street’in açılmasıyla birlikte, dünya için kıstas teşkil eden 10 yıl vadeli DİBS’in getirisi 4 baz puan artışla %1.37-38 seviyesine tırmandı. Dolar Endeksi de halen %0.44 primli seyrediyor.

 

MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Hisse Endeksi sabah kazançlarını geri vererek, yatay seyre döndü. Latin Amerika hisseleri ise ortalama %0.3 değer yitiriyor. Para birimleri dolara karşı yatay, Wall Street seansında gelişmeleri bekliyor.

 

Artunç Kocabalkan & FÖŞ:  Eylül “Ayı Pazarına” giriş ayı

 

FÖŞ yazdı:  Global stagflasyona tek istasyon kaldı

 

Türkiye Gelişen Ülkeler arasında faiz avantajını kaybediyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler