Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar: Yurtta hüzün, cihanda hüzün

Türkiye’de tüm piyasaların boynunu mahzunca eğdiği bir günü geride bırakıyoruz. Dolar/TL yükselen Brent petrolün etkisiyle hafifce değer kaybederken, Borsa’da beklenen…

Piyasalar:  Yurtta hüzün, cihanda hüzün

Türkiye’de tüm piyasaların boynunu mahzunca eğdiği bir günü geride bırakıyoruz. Dolar/TL yükselen Brent petrolün etkisiyle hafifce değer kaybederken, Borsa’da beklenen oluyor. Tahvil faizleri ise Hazine ihaleleri ve ABD tahvil faizlerine paralel yükseldi.

Dünyada ise Brezilya’da süren ve  Hindistan’da başlayan korkunç Covid-19 fırtınasının kaygısıyla tüm önde gelen Borsalar değer yitirdi, ya daha halen kayıplarla seyrini sürdürüyor. Dolar’ın değer kaybı sürerken, Avrupa’nın aşılamada ABD’ye yetişme çabaları etkili oluyor.  Boğa pazarı ortasında bir soluklanma mı başladı?  Yoksa, Covid-19 bir kez daha piyasaları hasta mı edecek?

Brezilya’da günde 3.500 vefat rapor edilirken, Hindistan bugün 1.750’yle kendi rekorunu egale etti. Vaka sayısı 300 bin/güne yaklaştı. Bir çok ülke Hindistan’a seyahati yasakladı. Dev Asya ülkesinin bir çok eyaletinde katı sokağa çıkma yasakları var.  Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre geçen hafta 5 milyondan fazla vakayla salgının başından bu yana en kötü dönem yaşandı.

Pandeminin bu yaz sona ermesi çok zor, çünkü Gelişmekte Olan Ülkeler’in (GOÜ, Piyasalar  = GOP) yeterli aşı stoğu yok ve çok güçlü mRNA aşıları dahi Güney Afrika ve Brezilya türlerine karşı tam koruma sağlamıyor. Hindistan’dan yayılan varyant tüm aşıları yenecek dirence sahip olabilir.

Piyasalar açısından seyahat yasaklarının tekrarlanması yaz turizmine darbe vuracak. Lojistik ve sivil havacılık firmaları sarsılacak. Fakat, riskli varlıklarda yaşanan satışları Covid-19’la açıklamak mümkün değil.  Bu takdirde,  dolar daha güçlü, ABD 10-30 yıllık tahvillerinde faiz daha düşük olurdu.

Satış dalgası daha çok rallinin yorulmasına benziyor. Buna Biden yönetiminin sigaralarda nikotin oranını düşürecek önlemlere hazırlanması ve 1Ç2021 karlarında beklentilerin aşılamayacağı gibi kaygılar da eklenebilir. En son olarak da jeo-politik çekişmeler F/K’ların iyice coştuğu bu dönemde kısa kar satışları getirebilir.

Öte yanda, GOP için durum farklı. GOP yatırımcıları hala aşılamada geri kalmanın mütant virüslere daha öldürücü türlere evrilme için şans tanıdığını farketmediler.  GOP  yeniden gerileyen dolar ve tahvil faizleri ve emtia rallisi üzerinden fiyatlanıyor. Ancak, uzmanlar dolar ve ABD tahvil faizlerindeki duraksamanın geçici olduğu kanaatinde.

Özetle, kısa bir moladan sonra, Wall Street, Stoxx600  ve Asya borsalarının yeniden ralli moduna geçmesi en olası senaryo.

Türkiye’ye döndüğümüzde, Borsa’da ardı arkası kesilmeyen halk arz haberleri ikincil piyasanın keyfini kaçırdı. BİST-100 dünkü çöküşten sonra bugün de %0.87 değer yitirdi. Hazine ise TL9.1 milyar daha borçlanırken, TL6.8 milyar olan hedefi  aştı.  İç borç stoğu TL2 trilyona yaklaşıp, ikincil piyasa DİBS getirilerini hafif yukarı itti.

Borsa ve DİBS’de de Türkiye’ye özgü gelişmeler satışlarda etkili oldu.  Genelde Başkan Erdoğan’ın bir kaç gün içinde en az bir hafta sürecek tüm yurtta tam kapanma kararı alacağı beklentisi şirket karlarını olumsuz etkileyecek. Bütçede  ise harcama yükünü artıracak. Ayrıca, bugün coşan Rekabet Kurulu  30’dan fazla e-ticaret, perakende gıda ve çimento şirketine soruşturma başlattı.  Bir kaç gün önce DYO Boya’ya TL21 milyon ceza kesen RK’nin elinin ağır olması da yatırımcıyı kaygılandırıyor.

Dolar/TL’de Commerzbank ve UBS’den gelen TL’nin yeniden değer kaybedeceği öngörüleri etkili olmuş olabilir. UBS dolar/TL’de yeniden 9.00 hedefini telaffuz etti—haberi bu akşam sitede. Commerzbank raporunun twitter paylaşımını gördük, aslını arıyoruz.

Ek olarak, Hindistan’da piyasaların Covid-19 darbesi yemesi de Türkiye’ye bulaşma yaratmış olabilir.

Gelişmiş piyasaların aksine, Türkiye de diğer GOP gibi sancılı bir dönemin başında olabilir. TL cinsinden varlıklar için ilk sınav bu haberde hiç sözü geçmeyen bir konuda:  24 Nisan’da Biden sözde Ermeni soykırımını tanıyacak mı?

 

YORUM: Halka arzlar Borsa’yı öldürecek

 

Rekabet Kurumu’ndan dev şirketlere soruşturma

 

Piyasalarda bu sabah: Zayıf dolar, zayıf risk iştahı

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler