Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Fed defansta, piyasaların seyri değişti

ABD’de multi yılların zirvesine yükselen enflasyon verileri ardından küresel mali piyasaların adeta seyri değişti. Tahminlerin oldukça üzerinde sonuçlanan enflasyon raporu,…

Piyasa Bülteni: Fed defansta, piyasaların seyri değişti

ABD’de multi yılların zirvesine yükselen enflasyon verileri ardından küresel mali piyasaların adeta seyri değişti. Tahminlerin oldukça üzerinde sonuçlanan enflasyon raporu, kuşkusuz FED’in para politikası duruşunu sertleştirebileceği endişesini artırarak küresel risk iştahı üzerinde olumsuz etki doğurmaya başladı.

Takdir edersiniz ki, uzun bir süredir her enflasyon rakamları ardından bu tip söylemeler geliştirsek de, bu sefer iş biraz daha ciddi görünüyor. Piyasalar, FED’in beklenenden daha erken bir faiz artırım kararı alabileceği endişesi ile defansa geçerken, doların küresel çapta değer kazanmaya başladığını görüyoruz. Bu sabah, doların (sepet) piyasa kuru olan DXY 95,25 seviyesine yükseldiğine şahit olduk (bakınız grafik).

DXY sepetin içinde yer alan EUR/USD paritesi 1,1430 seviyesine gerileyerek 16 ayın, Sterlin ise dolar karşısında 1,335 ile neredeyse son 1 senenin dibine geriledi. Haftalık grafiklere göre her iki para birimi de uçurumun kenarında duruyor. Haftalık kapanışını 1,1430 ve 1,3350 seviyesinin altında olması durumunda, aşağı yönlü isteğin de önü açılacaktır. Aşağı yönlü bir trendde ise sadece short (kısa) pozisyon alındığını unutmayın! (bakınız grafik).

DXY her ne kadar 16 ayın zirvesine yükselse de, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller ise göreceli sakin seyrini ‘şimdilik’ koruyor. Herşeye rağmen (yüksek enflasyonun) FED’in ani bir karar ile faiz artırıma gideceği yönünde bir beklentinin tahvil cephesine henüz oluşmadığını da görüyoruz. Bu sabah ABD 10 yıllık tahviller %1,56 ile bilindik seviyelerde işlem görüyor. Ne zaman mı panik yapacağız? Güzel soru: %1,69 seviyesi geçince! (bakınız grafik).

Enflasyonun çok yüksek (%6,2), politika faizinin tarihi düşük (%0-0,25), piyasa faizinin (10 yıllık) %1,56 olduğu bir ortamda, reel ABD tahvil getiri iler ters korelasyona sahip altın ve gümüş ise hafif hafif vites artırmaya başladı. Hatırlanacağı üzere, geçen haftadan bu yana, altında 1,785 seviyesinin aşılması durumunda yukarıda sırası ile 1,830 ve 1,860 seviyelerinin hedef sahasına gireceğini, gümüşte ise bunun karşılığının 25,10 dolar seviyesi olduğunun altını çizmiştik. Tüm seviyelerin test edilmesi sonrası gelişmeleri takip etmek üzere kenarda bekliyoruz. Eğer devamı gelecekse, altında 1,920 gümüşte ise 25,50 hatta 26,40 seviyelerini konuşacağız. Gram altında ise 660 TL hedef seviyeli teknik formasyon yoluna devam ediyor (bakınız grafik).

İçerde ise, ABD enflasyon verisi ardından gözler haftaya Perşembe günü sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısına çevrilirken, piyasa, TCMB’nin bu nazik dönemde faiz indirmemesi gerektiği düşünse de, Foreks anketine göre 100 baz puanlık bir faiz indirimi de fiyat davranışına girmeye başladı. USDTRY kuru dün psikolojik 10 seviyesinin 1 metre uzağına kadar gelerek (9,98) ile yeni bir rekor daha kırdı. Gün sonlarına doğru ise kurun zirve seviyelerden gevşemesi, bizlere, talebin lokal taraftan geldiğini anlatıyor. Zaten, TCMB’nin haftalık verilerine göre, kur ve parite etkisinden arındırılmış rakamlar da DTH’ın arttığını bizlere anlatıyor.

Bir dipnot düşmek gerekirse, kuru yukarı iten yegane beklentinin TCMB’den faiz indirim ihtimali olduğuna göre, eğer faiz indirimi olmazsa da kurda sert bir düşüş ihtimali taşıdığını göz ardı etmeyelim. Bu ihtimali ise şu anda zayıf görüyoruz. Neden mi? Kısaca izah etmeye çalışalım: TCMB yeni bir yol haritası sunarak kısa vadede kur cephesinde yaşanacak yükselişin kendisini pek de rahatsız etmeyeceğini, bu ‘fedakarlıkla’ cari işlemler dengesinin fazla vereceğini, bunun da uzun vadede cari fazla ile kurun dengeleyebileceğini savunuyor. Bize göre tehlike bir argüman olsa da, TCMB’nin bu yolda ilerleyeceğini düşünüyoruz. Bu minvalde, ekonomik aktiviteyi canlandırmak adına faiz indiriminin de devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

TCMB dün Eylül ayı ödemeler dengesi rakamlarını açıkladı. Artık cari işlemler dengesi bizim için oldukça önemli bir veri seti! Cari işlemler dengesi Eylül ayında 1,7 milyar dolar fazla verdi (genelde Eylül ayları cari fazla verilen bir ay). Alt kalemlerde en büyük katkının yaklaşık 4 milyar dolar ile turizm ve buna bağlı sektörlerden geldiğini görüyoruz. Raporun alt kalemlerinin de olumlu olduğunu görüyoruz. TCMB’nin cari işlemler dengesi üzerine kurduğu yeni oyun planının başarılı olup olmayacağını görmek adına, önümüzdeki ayların verilerini de yakından inceleyeceğiz.

ABD borsaları dün geceyi yatay tamamladı. Bir önceki gece sert gerileyen teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi pozitif ayrıştı. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında, olumlu bir başlangıç görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 yukarıda işlem görüyor.

Brent cinsi petrolün varil fiyatının bu sabah 82 dolar seviyesinin altına gerilediğini görüyoruz. ABD’nin petrol fiyatlarındaki yükselişten son dönemde duyduğu rahatsızlık ve OPEC+ üzerinde kurduğu baskının sonuç vermemesi ardından alternatif söylemlerle (stratejik rezervlerin kullanımı vb..) fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturmaya çalışıyor. Petrolü 86 dolar civarından satarak Bitcoin ETF (Bito) almıştık. Bu nedenle Brent cephesinde yaşanan gelişmeler bizleri heyecanlandırıyor. Yukarı giderse 87 dolar üzerinde yeniden uzun; aşağıya giderse 76-77 dolar seviyelerinden uzun pozisyon denemek için pusudayız.

Mali piyasaların gündeminde bugün içeride sanayi üretimi ve TCMB katılımcı anketi; dışarıda ise ABD Michigan Üniversitesi tüketici anketi takip edilebilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler