Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım’dan Ağustos stratejisi:  Bol likidite enflasyon ve salgın endişelerine karşı savaşacak

    Başlarken   3 Ağustos’ta açıklanacak enflasyon rakamı ve sonrasında piyasanın TCMB’nin bu yaklaşımına tepkisi önemli olacaktır. Temmuz ayı…

Gedik Yatırım’dan Ağustos stratejisi:  Bol likidite enflasyon ve salgın endişelerine karşı savaşacak

 

 

Başlarken

 

3 Ağustos’ta açıklanacak enflasyon rakamı ve sonrasında piyasanın TCMB’nin bu yaklaşımına tepkisi önemli olacaktır. Temmuz ayı enflasyonunun beklentileri aşması durumunda yıllık enflasyonun da %19 olan politika faizinin üzerine çıkması söz konusu olacak. Böyle bir senaryoda 12 Ağustos’ta gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına kadar olan süreç TL varlıklar için sıkıntılı geçebilir. Yakın dönemde TL varlıklar için en önemli risklerden birinin beklentileri aşacak enflasyon rakamı ile TCMB’nin ve siyasetin bu süreci nasıl yöneteceği olduğunu düşünüyoruz. Politika faizini aşan bir enflasyon faiz-enflasyon ilişkisi tartışmalarını yeniden gündeme taşıyacak olursa, Fed’den gelen son ılımlı açıklamalara rağmen, TL varlıklar yeniden negatif ayrışma tarafına geçebilir.

 

Piyasalarda Son Durum

 

Fed’e ilişkin endişelerin ön plana çıkmasıyla haziran ayında küresel piyasaların baskı altında kaldığı ve risk iştahının zayıfladığı görülürken, temmuz ayında ise piyasalarda toparlanma çabası etkili oldu. Fed Başkanı Powell’ın enflasyonu geçici olarak nitelendirmesi ve destekleyici duruşun korunacağına ilişkin mesajları Fed’e yönelik endişelerin belirli ölçüde yatışmasına katkı sağlarken, temmuz ayı içerisinde Delta varyantına bağlı olarak dünya çapında artan vaka sayıları ve bazı ülkelerde tedbirlerin sıkılaştırılması aşağı yönlü risk unsuru olarak takip edildi. BIST-100 Endeksi temmuz ayını %2,70’lik bir yükselişle 1.392,91 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru ise aşağı yönlü bir seyir izleyerek ayı %2,92 oranında düşüşle 8,4540 seviyesinden kapattı.

 

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

 

ABD cephesinde enflasyon yüksek seyretmeye devam ederken, önümüzdeki aylarda küresel çapta enflasyonun izleyeceği seyir ve Fed başta olmak üzere merkez bankalarının piyasalarla kuracağı iletişim önemli olacaktır. Enflasyon verisinin yanında elbette açıklanacak diğer ekonomik veriler de önemini korumaktadır. Küresel hisse piyasalarında gelişmelere bağlı olarak zaman zaman düzeltme hareketleri yaşanıyor olsa da yukarı yönlü eğilimin devam etmesini sağlayan temel katalizör bol likidite koşulları ile ekonomik toparlanmadır. Bu nedenle önümüzdeki süreçte ekonomik toparlanmanın devamlılığı ve ekonomik verilerin performansı risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Temmuz ayında riskli varlıklarda genel olarak toparlanma eğilimi etkili olurken, salgın kaynaklı endişeler zaman zaman satış baskısını artırdı. Normalleşme adımlarının ardından temmuz ayında Delta varyantına bağlı olarak dünya çapında vaka sayılarının artış kaydettiği görülüyor. Özetlemek gerekirse, bollaşan likidite, aşılama çalışmaları ve ekonomik toparlanma riski iştahı ve riskli varlıklar destekleyen temel katalizörler olurken, salgın ve enflasyon kaynaklı endişeler risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Ekonomik veri akışları, salgın kaynaklı gelişmeler ve merkez bankalarının kararları fiyatlamalar üzerinde temel belirleyiciler olacaktır.

 

Aylık Hisse Önerileri

 

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AEFES, AKSA, HEKTS, YATAS

 

FÖŞ-Artunç Kocabalkan Piyasa Yorumu:  Altın Seviye

 

Fikret Önder:  Hangi sektörler öne çıkacak?

 

Sermayenin adı yabancı, kendi yerli!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler