Sosyal Medya

Borsa

Borsa haftayı hüzünlü kapattı

Yabancı yatrımcılar ve Gelişmekte Olan Piyasalar’dan destek alamayan BİST-100 Endeksi günü %1,65 kayıpla 1.393 puandan kapattı. Endeks haftalık bazda ise…

Borsa haftayı hüzünlü kapattı

Yabancı yatrımcılar ve Gelişmekte Olan Piyasalar’dan destek alamayan BİST-100 Endeksi günü %1,65 kayıpla 1.393 puandan kapattı. Endeks haftalık bazda ise %2,5 kayıp verdi.  ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar Endeksi’nin bir-iki tık yukarı oynaması bile tüm Gelişmekte Olan Piyasalarda kalp çarpıntısı ve hazımsızlık yapıyor.

Borsa’da arz fazlası, jeo-politik gerginlik ve gelecek hafta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı da fiyatlanıyor olabilir.

 

Investing’ten Deniz Engin’e göre:

“Haftaya yükselişle başlayan BİST 100, bu hafta içinde en yüksek 1.445 puanı görmesinin ardından yönünü aşağı çevirdi. Endeks bugün gün içinde %2,5 kayıpla 1.373 puana geriledi ve günü %1,65 kayıpla 1.393 puandan kapattı. Endeks haftalık bazda ise %2,5 kayıp verdi.

Günlük bazda en çok düşen endekslerin başında BİST Turizm, BİST Sigorta, BİST Ulaştırma, BİST Elektrik ve BİST Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları gelirken BİST Spor ve BİST Basit Metaller Basit ise bugünü yükselişle tamamlayarak pozitif ayrıştı

BİST Bankalar gün içinde 1.062 puana gerileyerek yıl içi en düşük seviyeyi gördü ve endeks günü %1,60 düşüşle 1.073 puandan kapattı. Endeksin haftalık kaybı %3,90 oldu”.

 

Borsa’yı turizm haberleri mi vurdu?

BloombergHT’ye göre Almanya, günlük vaka sayısı 55 binin üzerine çıkan Türkiye’yi özellikle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ülkeler listesine dahil etti. Türkiye’nin daha önce “risk bölgesi” olan statüsü böylece “yüksek insidans bölgesi” olarak değiştirildi.

 

Deutsche Welle’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı, son yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 200’den fazla hale gelmesi nedeniyle bu değişikliğin gerçekleştiğini açıkladı.

 

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) sayfasında yer alan bilgilere göre Türkiye’nin yanı sıra bugün Hırvatistan, Ermenistan ve Ukrayna’nın da enfeksiyon riskinin yüksek olduğu bölgeler listesine alındı.

 

VTimes’ın haberine göre de Rus hükümeti yetkilileri koronavirüs salgını önlemi olarak Türkiye’ye Rus turist göndermemeyi tartışacak.

 

Halka arzlardan arz fazlası geliyor

Borsa’da toplam yatırımcı sayısı 2.2 milyona erişirken, coşan ilgiden yararlanan şirketler de halka arz kuyruğuna girdi. Bu sene 300 civarında firmanın hisselerini halka arz etmesi bekleniyor.  Covid-19 krizine yüksek borçla yakalanan ve bir çok sektörde bir yıldır nakit akımı kuruyan şirketlerin son çaresi Borsa’dan sermaye katkısı sağlamak.

Velakin, firmalar için akılcı olan bu strateji, alıcılar için sıkıntı yaratıyor, çünkü ikincil piyasaya gidecek taze para halka arzlara gidiyor.

 

TCMB ve yaptırımlar gündemde

Anketler 15 Nisan’da yapılacak TCMB PPK toplantısında faiz indirilmeyeceğini ortaya koyuyor. Ancak, Başkan Erdoğan’ın Çarşamba günü bir kez daha düşük faiz hedefini vurgulaması Naci Ağbal krizinde çok canı yanan yatırımcıyı temkinli olmaya itiyor.  Borsa, 15 Nisan saat 14:00’e kadar beklemede kalabilir, ya da satıcılı seyredebilir.

Normal zamanlarda faiz indirimi parayı Borsa’ya yönlendirir, ama bu kez akabinde döviz kurunda yükseliş getiriceği için, çok tatsız bir aksiyon olur.

Diplomasi cephesinde ise Rus-Ukrayna gerginliğinin ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e intikalini tetiklemesi yabancı yatırımcıları ürkütmüş olabilir. Daha genelde, gelecek hafta Halkbank’ın Güney New York Federal Mahkemesi’nde süregelen davasının reddi için istinaf mahkemesine yaptığı itiraz görüşülecek.  İstifan mahkemesinin itirazı geri çevirip, davanın yeniden başlamasına hükmetmesi bekleniyor. 24 Nisan ise Ermeni techirinin yıl dönümü. Batı kaynaklarına göre Joe Biden’ın Ermeni soykırımı cümlesini kullanması için yoğun baskı var. Bu durumda, Türkiye ve ABD arasında S-400’ler ve Kuzey Doğu Suriye gibi ihtilaflara çözüm bulmak güçleşecek.

 

Cüneyt Akman: Kırk katır mı, kırk satır mı? Kur – Faiz ikilemine farklı bir bakış!

 

AK Yatırım: Model Portföy ve Borsa’da strateji

 

Bloomberg’den borsa analizi: Superonline gösterge olacak

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler