Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım Hisse Stratejisi: Mayıs ayı dalgalı geçebilir

Dışarda Covid-19, tahvil faizleri, içerde halka arzlar   Mart’taki sert düşüşün ardından BIST-100 endeksi Nisan’da 1.320 – 1.400 bandında hareket…

Ak Yatırım Hisse Stratejisi:  Mayıs ayı dalgalı geçebilir

Dışarda Covid-19, tahvil faizleri, içerde halka arzlar

 

Mart’taki sert düşüşün ardından BIST-100 endeksi Nisan’da 1.320 – 1.400 bandında hareket etti. İşlem hacminde Kasım’dan bu yana gözlenen düşüş sürdü; ortalama günlük işlem hacmi önceki aya göre %30 geriledi. Endeks iki kez 1.320 seviyelerinden destek buldu. Nisan’da önceki aya kıyasla yabancı satışları hafiflese de, 5.5 milyar TL’yi aşan halka arz büyüklüğü ve 1,3 milyar TL’yi bulan bedelli artırımları piyasayı baskıladı.

 Küresel piyasalarda enflasyonist eğilim ve Covid-19 sonrası toparlanma izleniyor. Gelişmiş ülkelerde aşılamanın hız kazanmasıyla bir yandan toparlanma teması öne çıkarken, diğer taraftan ABD’nin olası parasal sıkılaştırmasına odaklanılıyor. Mart’taki sert çıkışın ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi Nisan’da %1,70’den %1,55-1,65 aralığına bir geri çekilme gösterdi. İvme kaybına rağmen S&P500, Eurostoxx ve MSCI-GOÜ endeksleri Nisan’da %5,3,%4,5 ve %2,9 arttı. BIST-100 ise geçen ay ki %15 kaybın ardından, daha sakin ve yatay bir seyir gösterdi.

 Yabancı satışı sakinleşti, halka arzlar devam ediyor. Mart ayındaki yaklaşık 1.2 milyar dolar hisse senedi satışı ardından, yurtdışı yerleşikler Nisan ayının ilk yarısında pozisyonlarını pek değiştirmediler, ayın ikinci yarısında çok cılız bir alım gözlendi. Yabancı hisse oranlarının %40’lara gelmesinin ardından Mayıs’ta nispeten daha sakin bir yabancı etkisi beklenebilir. Diğer taraftan sıradaki halka arzlar Nisan ayındaki kadar olmasa da kayda değer bir yoğunluk taşıyor.

 10 yıllık tahvil faizinin %18’in üzerinde kalması artışı değerlemeleri zorlaştırıyor. Nisan ayı itibarıyla yıllık TÜFE artışı %17,i geçerken özellikle ÜFE’deki eğilim kısa ve orta vadede enflasyon baskısından kurtulmanın zor olacağını ortaya koyuyor. Mart ayında 500 baz puanın üzerinde artarak %18 seviyesinin üzerine yerleşen 10 yıllık tahvil faizi de hisselerde yukarı potansiyeli sınırlıyor. 1Ç21 bilançolarının ardından artan risk primi ve enflasyon görünümü nedeniyle hisse senedi fiyat hedeflerinin aşağı yönlü güncellendiği bir süreç görebiliriz.

 Emtia rallisi sürüyor, yurt içinde de turizm de toparlanma bekleniyor. Nisan ayı endüstriyel emtia fiyatlarının toparlanma beklentisi ile arttığı, yurtdışı pazarlardaki canlanmanın ihracat rakamlarına yansıdığı ve önce esnek sonra da tam kapanma kararları ile turizm sezonu öncesi Covid-19 vaka sayılarının düşürülmeye çalışıldığı bir dönem oldu. Borsada en kuvvetli performans demir/çelik hisselerinden gelirken, tam kapanma kararı sonrası turizm ve havacılık hisselerindeki yükseliş te dikkat çekti.

 

Mayıs’ta aynı temalar güçlü kalmaya devam eder. İstatistiki çalışmalar Mayıs’ın satıcılı seyrine dair piyasa anomalisini destekliyor. Ancak gerek Mart’taki sert geri çekilme, gerek yabancı payının tarihsel dip seviyelerde olması bu yılın nispeten rahat atlatılmasını sağlayabilir. Diğer taraftan yurtdışı piyasalarda olası bir düzeltme, jeopolitik riskler ve enflasyon faktörü bu ihtimali gündemde tutacaktır. Biz makro verilerdek risklerin devam ettiği, yurtdışı tarafta da ivmenin zayıfladığı böyle bir dönemde küresel toparlanma temasının güçlü kalmaya devam edeceği, turizm sektörüne ilişkin beklentilerin satın alınmaya devam edileceği ve özellikle bilişim tarafında fırsatların korunduğu bir süreç bekliyoruz.

Hisse seçimlerimizi bu esaslara uygun olarak yaptık.

 

 

 

Hisselerde temkinliyiz

 

Temkinli hisse tercihlerimizi koruyoruz. Mayıs ayı istatistiki olarak hisse senedi performansları açısından zayıf bir dönem olarak değerlendirilir. Aya başlarken enflasyonist eğilim, kur oynaklığı gibi faktörler aşağı yönlü baskıları öne çıkarıyor. Diğer taraftan son dönemde olumlu seyreden ihracat performansı ve kısıtlamalar sonrası turizm sezonunun makul bir ivmeyle açılması ihtimali olumlu katkı sağlayabilir.

Yurtdışı tarafta ise borsalardaki ivmenin zayıfladığını görüyoruz. Özellikle enflasyon endişesinin  güçlenmesi ABD tahvil faizlerinde yeni bir sıçrama yaratırsa bunun bize de yansımaları olabilir. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi küresel toparlanmanın olumlu etkilediği demir çelik hisselerini turizmdeki toparlanma hikayesini yansıtacak hisseleri ve güçlü bir hikaye sunan hisseleri tercih ediyoruz. BIST’in de bir süre daha bant hareketi içerisinde kalacağını tahmin ediyoruz.

– Portföyümüze Petkim hissesini eklerken, portföyden Migros ve Turkcell hisselerini çıkarıyoruz.

– Global petrokimya göstergelerinde devam eden olumlu trendin Petkim hissesinde görülen momentumu koruyacağını düşünüyoruz.

– Portföyden çıkardığımız hisse senetlerini ise geçtiğimiz ay ilan ettiğimiz ilkeler çerçevesinde ‘portföye dahil edildikleri dönem içerisinde makul bir süre boyunca gösterge endeksin %15 ve üzerinde zayıf performans gösterdikleri için portföyden çıkarıyoruz.

 

 

Halka arzlarda ilk çeyrekte 20 yılın en yüksek performansı!

 

Gedik Yatırım’dan Mayıs piyasa stratejisi

 

Atilla Yeşilada: (Piyasalar için) Hazirana kadar olumsuzum

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler