Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Borsa İstanbul

SPK'dan Borsa Dışı Pay Satışlarına Yeni Sınırlama: Limitler ve Şartlar Değişti!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada işlem gören şirketlerin pay ve oy haklarının borsa dışında devredilmesine yönelik Kritik bir ilke kararı aldı. Yayınlanan yeni kararla birlikte, fiili dolaşımdaki pay oranına bağlı olarak borsa dışı satışlara sınır getirildi ve onay süreçleri sıkılaştırıldı.

1 Eylül 2026

SPK'dan Borsa Dışı Pay Satışlarına Yeni Sınırlama: Limitler ve Şartlar Değişti!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada işlem gören şirketlerin pay ve oy haklarının borsa dışında devredilmesine yönelik Kritik bir ilke kararı aldı. Yayınlanan yeni kararla birlikte, fiili dolaşımdaki pay oranına bağlı olarak borsa dışı satışlara sınır getirildi ve onay süreçleri sıkılaştırıldı.

Borsa Dışı Pay Satışlarında Yeni Limitler

SPK Kurul Karar Organı'nın duyurusuna göre, Pay Tebliği kapsamındaki kişiler tarafından herhangi bir 12 aylık dönemde borsa dışında gerçekleştirilebilecek satış sınırları şu şekilde belirlendi:

  • Dolaşım Oranı %50'nin Üzerinde Olan Şirketler: Şirket sermayesini temsil eden payların veya oy haklarının en fazla %2'si borsa dışında satılabilecek.

  • Dolaşım Oranı %50 ve Altında Olan Şirketler: Şirket sermayesini temsil eden payların veya oy haklarının en fazla %4'ü borsa dışında devredilebilecek.

Hesaplamalarda, satışın yapıldığı tarihteki geçerli fiili dolaşım oranı baz alınacak. Söz konusu limitler; özel emir, BİAŞ Toptan Satışlar Pazarı (TSP) veya virman/devir yöntemleriyle yapılan tüm borsa dışı işlemleri kapsayacak.

Onay Şartı ve Pay Satış Bilgi Formu Zorunluluğu

Belirlenen %2 ve %4'lük oranları aşan tutarlarda pay devri yapılmak istenmesi durumunda yeni bir prosedür işleyecek:

  • Devir öncesinde Pay Satış Bilgi Formu düzenlenerek SPK onayına sunulacak.

  • SPK onayı alınmadan, söz konusu paylar borsada işlem gören niteliğe dönüştürülemeyecek.

  • Onaylı form olmadan özel emir, TSP işlemleri, devir veya virman süreçleri kesinlikle gerçekleştirilemeyecek.

Sorumluluk Uyarısı: Düzenlemeye uyum sağlanmasından doğrudan payını devreden ortak ile devre aracılık eden yatırım kuruluşları sorumlu tutulacak.

Geçiş Hükümleri ve Muaf Tutulan Şirketler

Düzenlemenin detaylarında milat tarihi ve muafiyet kapsamındaki kurumlar da netleştirildi:

  • 29 Ağustos 2026 Öncesi İşlemler: Bu tarihten önce borsa dışında yapılan satışlar, 12 aylık limit hesaplamalarına dahil edilmeyecek.

  • BIST 30 Muafiyeti: BIST 30 Endeksi'nde yer alan şirketler bu sınırlamalardan muaf tutulacak.

  • Kamu Ortaklıkları Muafiyeti: Yönetim hakimiyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu veya diğer kamu kurumlarında bulunan şirketler yeni kurallara tabi olmayacak.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Borsa İstanbul’da Geçen Haftanın Şampiyonu Vestel Elektronik: İşte Kazandıran 5 Hisse
Borsa İstanbul

Borsa İstanbul’da Geçen Haftanın Şampiyonu Vestel Elektronik: İşte Kazandıran 5 Hisse

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı tamamlamasıyla birlikte hisse bazlı hareketler netleşti. Sektörel gelişmelere ve piyasa koşullarına bağlı olarak hisse senetlerinde belirgin ayrışmalar görüldü. Haftalık bazda en yüksek primi Vestel Elektronik (VESTL) elde ederken, en sert geri çekilme Pasifik Eurasia Lojistik (PASEU) tarafında kaydedildi.

5 Eylül 2026
Borsa İstanbul'da Flaş Karar: BIST 100’deki Düşüş Sonrası "Yukarı Adım" Kuralı Devreye Alındı
Borsa İstanbul

Borsa İstanbul'da Flaş Karar: BIST 100’deki Düşüş Sonrası "Yukarı Adım" Kuralı Devreye Alındı

Borsa İstanbul A.Ş., BIST 100 endeksinde yaşanan sert geri çekilmenin ardından yatırımcıları ve piyasa dengesini korumak amacıyla kritik bir tedbir kararı duyurdu. Gün içerisinde endekste gerçekleşen düşüşün %2 eşik değerini aşması üzerine, seans sonuna kadar açığa satış işlemlerinde "yukarı adım kuralı" (up-tick rule) uygulanacağı açıklandı.

31 Ağustos 2026
BIST'te 3 Hissede VBTS Depremi: AKFIS, TKNKA ve PRZMA'ya Yeni Yasaklar Geldi
Borsa İstanbul

BIST'te 3 Hissede VBTS Depremi: AKFIS, TKNKA ve PRZMA'ya Yeni Yasaklar Geldi

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararları doğrultusunda devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında üç hisse senedi için yeni kısıtlama kararlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirilen habere göre; Akfen İnşaat, Teknosa ve Prizma Pres Matbaacılık paylarına 1 ay süreyle geçici tedbirler uygulanacak.

29 Ağustos 2026