Bu Kaçıncı Söz! İstanbul Valisi: “Dere Yatağındaki Yerler Yıkılacak"
İstanbul Valisi Davut Gül İstanbul’daki yoğun yağış sonrasında yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Gül hasarlar hakkında bilgi verdi ve pazartesi günü okulların açılacağını bildirdi.
17 Ekim 2026

İstanbul Valisi Davut Gül, yaptığı açıklamada dere yatağındaki yerlerin yıkılacağını vurguladı.
Doğrusu biz de merak ettik ve Google’da bir arama yaptık, siz de sayın okuyucular kısaca aynı şeyi yapabilirsiniz. 2009 ile 2025 yılları arasında dere yataklarına yapılan binaların yıkılacağına dair kaç haber çıkmış. Niye 2009 derseniz; hatırlayın 2009’da İstanbul’da Ayamama Deresi taşmış 31 insanımız hayatını kaybetmişti. Son şiddetli yağışlarda da üstü kapatılan derelerden geçen yollar ve vadilerdeki lüks inşaatları, bazı alt geçitleri su basmış; felakette bu kez 3 can kaybının yanı sıra İstanbul’da 5, Kocaeli’de de 1 kişi kayıp.
Bütün bu yıllar boyunca ülkede birçok yerde bilhassa da Doğu Karadeniz’de büyük sel felaketleri oldu. Ve tabi internet de her seferinde Dere yataklarına yapılan yapıları yıkacağız sözü verildi. Buna karşılık göstermelik kimi yıkımlara karşılık vadilere dere yataklarına daha da fazla bina, hâttâ rezidanslar, gökdelenler yapıldı.
Bu kez de Sayın Vali yine aynı sözü veriyor; umarız ki bu kez söylenilen yapılır; söylenilenin tam tersi değil.
İlk Etapta Vatandaşa 10 Bin Lira Yatırılacak
Bakan Gül bugünkü açıklamasında başka neler söyledi derseniz; işte diğer söyledikleri:
"Dere yatağını işgal eden yerler yıkılacak. Bugün ve yarın yağış var. Ama çok büyük beklemiyoruz. Yağış olacak. Toprak yağışa doydu. Bazı yerlerde toprak kayması olabilir. Toprak kayması ve binaların çökme riski var. Binaların çökmesi ile ilgili kendi binasında risk görenleri misafir etmeye hazırız. Birkaç gün şüphesi olan herkesi bekliyoruz.
Hasar tespit çalışmalarını bugün bitirmeyi planlıyoruz. Pazartesi günü vatandaşlara yapılacak yardımlar hesaplara yatırılacak. İlk etapta mağdur vatandaşlarımızın hesaplarına 10 bin lira yatırılacak.
Su numunelerinde kötü bir durum çıkmadı. Elektrik verilmeyen yerler var. Tehlikeli olabileceği için bekliyoruz. Pazartesi okullar açık”
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




