Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyon Raporu:  Aralık’ta faiz indirimi hala masada

Üç aracı kurumun araştırma notuna göre, faiz indirimleri bu yıl başlayabilir

Enflasyon Raporu:  Aralık’ta faiz indirimi hala masada

İş Yatırım, Akbank Ekonomik araştırmalar ekibi ve Gedik Yatırım yılın son enflasyon raporunu değerlendirirken, Aralık ayında faiz indiriminin  gündemde olduğu sonucuna vardılar.

İş Yatırım’ın yorumu şu şekilde

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü ve son enflasyon raporunda 2024 yılsonu enflasyon tahminini %38’den %44’e yükselterek piyasa ile uyumlu bir platoya taşıdı. TCMB 2025 yılsonu tahminini ise %14’den %21’e çekerek, piyasa beklentilerine göre iddialı bir seviyede tuttu. Başkan Fatih Karahan’ın açıklamalarından Aralık ayında faiz indirimine açık kapı bırakıldığını anlıyoruz.

TCMB enflasyon tahminlerini yukarı çekmesine rağmen dezenflasyon iddiasını savunuyor. Başkan Karahan talep ve arz koşullarındaki iyileşmenin enflasyonla mücadeleyi desteklediğini ve para politikasının yeterince sıkı olduğunu vurguladı. Genel eğilim göstergelerindeki kısmi iyileşmeye dikkat çekti. Üçüncü enflasyon raporundaki artık eskimiş olan %38’lik 2024 yılsonu öngörüsüne 3 ay gecikmeyle (2025 Mart) eski üst bant olan %42’ye 1 ay gecikmeyle (2025 Ocak) ulaşılacağını öne sürdü.

 

Hizmet enflasyonundaki yavaşlama devam eder, Kasım enflasyonu öngördüğümüz aralıkta gerçekleşir ve TCMB Aralık ayına ilişkin iyi sinyaller alırsa 26 Aralık PPK toplantısında faiz indirimi görebiliriz. Baz senaryomuzda Aralık ayında 200 baz puanlık bir adımla politika faizinin %48’e gerileyeceğini öngörüyoruz. Başkan Karahan’ın yıl bitmeden faiz indirimine açık kapı bırakan vurguları bu tahminimiz destekliyor. 2025 yılında 200 baz puanlık adımlarla devam edileceğini ve yılsonuna kadar politika faizinin %28’e düşürüleceğini öngörüyoruz.

 

Diğer yandan bozulan fiyatlama alışkanlıklarının düzeldiğinden emin olmak, kamu kontrolündeki fiyatlara yapılan zamları görmek ve asgari ücret zammının etkilerini değerlendirebilmek adına faiz indirimi başlangıcının Şubat ayına ötelenmesini daha doğru buluyoruz. Daha geç başlayan ve yavaş ilerleyen bir faiz indirim döngüsünün son kertede daha düşük bir enflasyon ve faiz dengesine ulaşılmasını sağlayacağına inanıyoruz.

 

Akbank araştırma ekibi ise şu yorumu yaptı:

Tahminler, parasal duruş açısından geçmişe göre daha güvercin ve Aralık’ta faiz indirme niyetini destekleyen bir çerçeve sunuyor.

 2024 sonu tahmini 6 puan yukarı güncellenirken 2025 sonu tahmininin 7 puan yukarı güncellenmesi, kısa vadedeki enflasyonist görünüme daha sıkı bir parasal duruşla tepki verilmeyeceği anlamına geliyor.

 Böylelikle TCMB, 2025 yılında enflasyonu %20’nin altına çekebilmek için gereken parasal sıkılık derecesini (çok yüksek reel faiz ve büyümeden fedakarlık) sağlayamayacağını kabul ediyor.

TCMB grafiğinden çıkardığımız aylık enflasyon patikası ile kendi tahminlerimizi kıyasladığımızda yılın ilk beş ayında tahminlerimizin birbirine oldukça yakın olduğu görülüyor.

 Tahminlerimiz yıl boyunca TCMB bandının içinde kalmakla birlikte, Haziran’dan itibaren resmi patikadan ayrışıyor. Bu ayrışmanın, raporda açıkça paylaşılmayan büyüme ve döviz kuru projeksiyonlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. TCMB, 2025 sonu enflasyonunu %21’e düşürecek büyüme oranını %1,5 civarında öngörüyor, ancak OVP’de yer alan büyüme tahmini %4,0 ile çok daha yüksek. Büyümenin daha kuvvetli olması durumunda enflasyon bizim tahminimize yaklaşacaktır.

 

Gedik Yatırım’ın öngörüleri ise şu şekilde

Yukarı yönlü revizyonlara rağmen, Fatih Karahan’ın verdiği yumuşak tonda mesajlar piyasada yakın vadeli faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan yüksek oranlı revizyonların Banka’nın politika rotasını etkilemeyeceğini vurgularken, aynı zamanda da son dönemde enflasyon tahminlerindeki sapmaların büyük ölçüde yüksek kira ve gıda enflasyonu gibi para politikası kontrolü dışında kalan faktörlere dayandığını belirtti. Ayrıca, kira enflasyonu hariç tutulduğunda, hizmet enflasyonunda bir miktar yumuşama gözlemlendiğini ifade etti (her ne kadar biz bu değerlendirmeye ihtiyatla yaklaşıyor olsak da).

TCMB Başkanı tarafından verilen bu yumuşak tondaki mesajların piyasayı bir faiz indirimine hazırlamak amaçlı olabileceğini değerlendiriyoruz. Borsa İstanbul’da bugünkü yükseliş, piyasanın da aynı çıkarımı yaptığını gösteriyor.

TCMB Nisan ayına kadar toplamda 750-1000 bazpuan arası faiz indirimi planlıyor olabilir. Başkan Karahan, TÜFE enflasyonunun Mart ayında %38’e gerilemesini beklediklerini söylerken, bu durumda 2024 sonu için önceki enflasyon hedefinin 3 aylık bir gecikmeyle gerçekleşmiş olacağını, bu gecikmenin de dezenflasyon sürecinde önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade etti. Karahan’ın bu açıklaması da başka bir güvercin sinyal olarak değerlendirilebilir.

Verilen bu güvercin mesajların yanında, TCMB’nin sıkı para politikası duruşunun korunacağı taahhüdünü sürdürdüğünü de görüyoruz.

TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu koruyabilmesi için de, en azından faiz indirim döngüsünün ilk aşamalarında mevcut enflasyona göre hesaplanan expost reel politika faizinin yaklaşık 300-500 bazpuana denk gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna göre, TCMB’nin Mart sonu için %38’lik tahmini baz alınırsa, Banka’nın Nisan ayına kadar toplamda yaklaşık 750-1.000 baz puan arası bir faiz indirim planladığı çıkarımını yapabiliriz. Bununla beraber, enflasyonun TCMB öngörülerine paralel bir düşüş gösterip göstermeyeceği yakından takip edilecek.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

  • 5 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması

    Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.

  • Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.

  • Arçelik’in fabrikaları 1.100 futbol sahasına ancak sığıyor

    Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Arçelik 70. yaşını özel bir toplantıyla kutladı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer toplantıda yaptığı konuşmada 70 yıllık yolculuğun sadece şirketin değil, Türkiye'nin de başarı hikayesi olduğunu belirtti.

  • Asgari ücrette yeni gelişme: Bakan Işıkhan’dan net mesaj!

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM’de yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam beklentilerine ilişkin konuştu. Işıkhan, “Asgari ücrete ara zammı konuşmak için çok erken” dedi.

Benzer Haberler