Dünya Ekonomisi
Küresel gıda fiyatlarında sınırlı gerileme
FAO, Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin ağustosta sınırlı bir düşüş kaydettiğini duyurdu.
FAO, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin izlendiği Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre endeks, ağustosta önceki ayın revize edilmiş seviyesine göre 0,3 puan azalarak 120,7 puan değerine geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin, bitkisel yağ ve süt ürünlerine yönelik talep artışına rağmen şeker, et ve tahıl ürünlerine yönelik düşen talep nedeniyle ağustosta sınırlı bir düşüş kaydettiğini duyurdu.
Küresel gıda fiyatları yıllık bazda ise yüzde 1,1 düşerken, endeksin ağustosta sınırlı düşüş kaydetmesinde şeker, et ve tahıl ürünlerine yönelik düşen talebin, bitkisel yağ ve süt ürünlerine yönelik talep artışına ağır basması etkili oldu.
Tahıl Fiyat Endeksi, başta ABD ve Arjantin olmak üzere ana ihracatçı ülkelerdeki iyi hasat beklentileriyle ağustosta önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,8 arttı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, süt tozu, peynir fiyatlarındaki ve tereyağı talebindeki artışlarla ağustosta yüzde 2,2 artış gösterdi.
Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland’daki yüksek üretim ve uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde yüzde 4,7 geriledi. Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş ve domuz fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte yüzde 0,7 gerileme kaydetti.
www.cnbce.com
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 11 Ocak 2026Greenpeace: Türkiye pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke!
Gönüllü çevreci grubu Greenpeace’in derlemesine göre Türkiye pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke oldu. Birinci Hindistan...
Borsa
/ 11 Ocak 2026Üçay Mühendislik Halka Arz Oluyor! Talep toplama tarihleri 14-15-16 Ocak 2026…
Üçay Mühendislik Enerji ve İklimlendirme Teknolojileri A.Ş. halka arz oluyor. Halka arz 14-15-16 Ocak 2026 tarihlerinde UCAYM koduyla “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemi ile gerçekleşecek...
Dünya Ekonomisi
/ 10 Ocak 2026Financial Times’tan Kritik “Venezuela” Analizi: ABD’li Bankaların Maduro Sonrası Venezuela Hesapları Neler?
ABD’li bankalar, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik operasyonun ardından ülkede özellikle enerji ve altyapı alanlarında on milyarlarca dolarlık potansiyel yatırım fırsatını değerlendirmeye başladı. Financial Times, Wall Street’in Maduro sonrası dönemde Venezuela’daki yatırım olanaklarını yokladığını aktardı.
Dünya Ekonomisi
/ 10 Ocak 2026AB–Mercosur serbest ticaret anlaşması onaylandı: Dünyanın en büyük ticaret alanlarından biri kuruluyor
Avrupa Birliği (AB) ile Güney Amerika’nın Mercosur ticaret bloğu arasında yıllardır müzakere edilen serbest ticaret anlaşması, üye ülkelerin onayıyla kritik bir eşiği geçti. Anlaşma yürürlüğe girdiğinde dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından biri oluşacak. AB sanayisi için yeni ihracat fırsatları doğarken, Avrupa tarımı üzerindeki etkiler ve anlaşmanın siyasi-jeopolitik sonuçları tartışma yaratmaya devam ediyor.
Borsa
/ 10 Ocak 2026BIST 100’de Tarihi Haftanın Şifreleri: Hangi Hisseler Öne Çıktı?
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 2026 yılına güçlü bir başlangıç yaparak rekorlarla dolu bir haftayı geride bıraktı. Endeks, 5-9 Ocak haftasında önceki haftanın kapanışına göre yüzde 6,11 oranında yükselerek 12.200,95 puandan haftayı tamamladı. Haftanın son işlem gününde de yükselişini sürdüren BIST 100, günü yüzde 0,93 artışla kapatarak yeni zirvelerini test etti.
Ekonomi
/ 10 Ocak 2026Ünlü Bankadan 2026 İçin Platin ile Paladyum Tahminleri: Fiyat Artışı Devam Edecek mi?
Bank of America, küresel emtia piyasalarına ilişkin öngörülerini yukarı yönlü güncelledi. Banka, fiziksel piyasalarda yaşanan arz daralması, ticaret gerilimlerinin yarattığı aksaklıklar ve Çin’in artan talebinin platin ile paladyum fiyatlarını desteklediğini açıkladı.
Piyasa
/ 10 Ocak 2026İflas ve konkordatolar yeni yıla hızlı girdi
iflas ve konkordatolar geçen hafta da gündem oldu
Borsa
/ 10 Ocak 2026Önde gelen ekonomistler 2026 konusunda ikiye bölündü: Resesyon riski, tarifeler ve jeopolitik belirsizlik öne çıkıyor, ancak gelişen piyasalar umut veriyor
2026 yılına ilişkin küresel ekonomik görünüm, dünyanın önde gelen baş ekonomistleri ve piyasa stratejistleri arasında ciddi görüş ayrılıklarına sahne oluyor. Resesyon riski, ticaret tarifeleri, yapay zekâ kaynaklı büyümenin sürdürülebilirliği ve jeopolitik gerilimler belirsizliği artırırken; uzmanların üzerinde uzlaştığı nadir başlıklardan biri gelişen piyasaların (EM) görece güçlü bir performans sergileyebileceği yönünde.
Genel
/ 10 Ocak 2026İslam Coğrafyasında “Sessiz Kıyamet”: Su İflası Medeniyeti Haritadan Silme Tehdidiyle Karşı Karşıya
Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi, tarihin en büyük "varoluşsal" tehdidiyle karşı karşıya. Yapılan son analizler ve çarpıcı uydu verileri, İslam dünyasının kalbindeki su kaynaklarının tükenmek üzere olduğunu ve bunun sadece bir çevre sorunu değil, medeniyetin sonunu getirebilecek bir "sessiz kıyamet" olduğunu ortaya koyuyor.
Genel
/ 10 Ocak 2026ANALİZ: Tahran Rejimi Ayakta Kalacak Mı?
Ekonomik çöküş, askeri yenilgiler ve dinmeyen protestolar kıskacındaki Tahran yönetiminin hayatta kalma şansı üzerine kapsamlı analiz.
Dünya Ekonomisi
/ 10 Ocak 2026Chris Skinner: 2026’da dünya ekonomisi zorlu bir yıla hazırlanıyor
Finans teknolojileri ve küresel ekonomi üzerine yorumlarıyla tanınan Chris Skinner, 2026’ya girerken dünya ekonomisine ilişkin karamsar bir tablo çiziyor. Bankalar ve düşünce kuruluşları küresel büyümede belirgin bir yavaşlamaya işaret ederken, ABD’nin ticaret politikaları ve artan belirsizlikler küresel ekonomiyi dalgalı bir sürece sokmuş durumda. Yapay zekâ yatırımları ise bu olumsuz tabloya rağmen önemli bir denge unsuru olarak öne çıkıyor.
Ekonomi
/ 10 Ocak 2026Fitch Ratings’ten Kuveyt Türk Katılım Bankası’na Not Artışı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın kapasite notunu “b+” seviyesinden “bb-”ye yükseltti. Fitch, bankanın uzun vadeli yabancı para ve uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notlarını ise “BB-” olarak korurken, her iki not için de görünümü “durağan” olarak teyit etti.
Ekonomi
/ 10 Ocak 2026Trump’tan Kredi Kartı Faizlerine Müdahale Çağrısı: “Amerikan Halkının Soyulmasına İzin Vermeyeceğiz”
ABD Başkanı Donald Trump, kredi kartı faiz oranlarına ilişkin dikkat çekici bir çağrıda bulundu. Trump, kredi kartı faizlerine bir yıl…
Benzer Haberler
