Sosyal Medya

Ekonomi

Foreks Haber’den enflasyon ve dolar/TL anketi

Foreks Haber enflasyon ve dolar/TL anketi sonuçlandı. Ekonomistlerin Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 3,38, ortalama…

Foreks Haber’den enflasyon ve dolar/TL anketi

Foreks Haber enflasyon ve dolar/TL anketi sonuçlandı.

Ekonomistlerin Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 3,38, ortalama tahmin ise yüzde 3,30 artış yönünde gerçekleşti. Ekonomistler elektrik zammı ile ÖTV ayarlaması kaynaklı akaryakıt ve sigaraya yapılan yüksek zamların Temmuz ayı TÜFE enflasyonuna ciddi anlamda katkı yapacağına işaret ediyorlar.

Foreks Haber’in 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Temmuz ayı yıllık TÜFE verisi için medyan ve ortalama tahmin yüzde 62,03 artışa işaret etti. TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 4,00 ve yüzde 2,00 şeklinde oluşurken, yıllık tahminler ise yüzde 63,00 ila yüzde 59,86 bandında oluştu.

 

Haziran ayı TÜFE verisi, aylık yüzde 2,20 artış beklenirken, yüzde 1,64 artış yönünde açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşmişti.

2024 yıl sonu enflasyonu için medyan tahmin yüzde 43,00, ortalama tahmin ise yüzde 43,30 seviyesinde oluştu. Ankette yıl sonu TÜFE için en yüksek beklentinin yüzde 46,00, en düşük tahminin ise yüzde 40,10 olduğu görüldü. Geçen ayki ankette tahmin yüzde 43,59 artışa işaret ederken, beklentiler yüzde 48,00 ila yüzde 40,00 bandı yıl sonu aralığındaydı.

Ankette, 12 ay sonrasına yönelik medyan TÜFE beklentisinin yüzde 31,00 artış yönünde gerçekleştiği görüldü. Maksimum tahmin yüzde 40,00, minimum tahmin ise yüzde 26,70 artış yönünde oluştu.

C Endeksinde aylık beklenti yüzde 2,30, yıllık beklenti ise yüzde 60,02 olarak gerçekleşti.

2024 sonu dolar/TL kuru anketine 10 ekonomist katılım sağladı. Medyan tahmin 37,1400 olurken, ortalama tahmin 37,0098 oldu. Kur için en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla 37,7200 ve 36,0000 olarak gerçekleşti. Önceki anket döneminde yıl sonu dolar/TL kur beklentisi 37,1400 seviyesindeydi.

 

Gedik Yatırım Baş Ekonomisti Serkan Gönençler, yüzde 38’lik elektrik zammı ile birlikte ÖTV ayarlaması kaynaklı olarak akaryakıt ve sigaraya yapılan yüksek oranlı zamların Temmuz ayı TÜFE enflasyonuna ciddi anlamda katkı yapacağının altını çizdi.

Serkan Gönençler, bunlara ek olarak, hizmet grubunda yarıyıl fiyat ayarlamalarının da etkisiyle katılığın korunmasını ve yüzde 3,5 civarında bir hizmet enflasyonu gerçekleşmesini beklediklerine işaret ederek, “Bununla beraber, TL’de devam eden yatay seyrin geçen ay olduğu gibi dayanıklı mal grubu üzerinden enflasyonu sınırlamasını bekliyoruz. Bunlara göre, aylık çekirdek enflasyon (C grubu) yüzde 2,0 civarında gerçekleşse de, TÜFE enflasyonunun aylık yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rakamlar, güçlü baz etkilerinin devreye girmesi nedeniyle yıllık enflasyonun TÜFE’de %71,6’dan %62,4’e, C grubunda ise %71,4’ten %59,5’e gerilemesi anlamına geliyor.”

Temmuz ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak.

NOT: Foreks Haber Merkezi tarafından düzenlenen enflasyon anketine katılmak isteyen ilgili banka/kurum yetkilileri [email protected] adresine mail gönderebilir.

UYARI: Anket verilerinin ‘Foreks Haber’ kaynak gösterilerek kullanılması gerekmektedir.

– Foreks Haber Enflasyon ve Dolar/TL Anket Sonucu Tablosu:

https://news-files.foreks.com/attachment/1722251905385_ENFLASYON.xls

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: 2025 Bütçe Yılı Analizi: Mali Disiplinde Beklentileri Aşan Performans 

    Türkiye ekonomisi için kritik bir dönemeç olan 2025 yılı, merkezi yönetim bütçesi açısından piyasalara "hoş bir sürpriz" yaparak kapandı. Aracı kurumların son raporları, bütçe disiplininin dezenflasyon sürecine beklenenden daha güçlü bir destek verdiğini ortaya koyuyor. Özellikle bütçe açığının GSYH’ye oranının %3 barajının altında kalması, makroekonomik istikrar açısından dönüm noktası olarak görülüyor. İşte Gedik Yatırım, İş Bankası ve Şeker Yatırım’ın verilerinden yola çıkarak hazırladığımız kapsamlı 2025 bütçe analizi.

  • En Düşük Emekli Aylığı 20 Bin TL’ye Yükseltiliyor: Düzenleme TBMM Komisyonu’ndan Geçti

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, en düşük emekli aylığının artırılmasını da kapsayan kanun teklifinin görüşmeleri tamamlandı. Görüşmelerin ardından, en düşük emekli aylığının 20 bin TL’ye yükseltilmesini öngören madde komisyonda kabul edildi.

  • Tüketici Güveni Aralık Ayında Artış Gösterdi

    Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi, Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,42 artış göstererek 75,85 seviyesine yükseldi. Endekste artış eğilimi sürerken, öncü endekse göre sınırlı bir gerileme dikkat çekti.

  • Goolsbee: “Merkez Bankası Bağımsızlığı Aşınırsa Enflasyon Patlar”

    Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, CNBC’ye verdiği röportajda, son dönemde Fed’e ve Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik siyasi ve hukuki baskıların enflasyon açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi.

  • Bakanlık Duyurdu: Bütçe Açığı 528,1 Milyar TL’ye Ulaştı

    2025 yılının Ocak–Aralık döneminde merkezi yönetim bütçesi, 14 trilyon 634,6 milyar TL harcama ve 12 trilyon 835,5 milyar TL gelir ile tamamlandı. Bu dönemde bütçe açığı 1 trilyon 799,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Aralık ayında ise bütçe açık verdi.

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyonda Ana Eğilim Güçleniyor

    Merkez Bankası Başkanı Karahan, Londra ve New York’ta uluslararası yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye’nin yeni yol haritasını paylaştı. Dezenflasyon sürecinde ana eğilimin güçlendiğini vurgulayan Karahan, kısa vadeli dalgalanma riskine karşı "ihtiyatlı ve veri odaklı" kalmaya devam edecekleri mesajını verdi. Küresel finans dünyasının kalbi olan Londra ve New York’ta gerçekleştirilen yatırımcı toplantılarında, Türkiye’nin para politikasına dair kararlılık bir kez daha teyit edildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından sunulan projeksiyonlarda, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağı ve herhangi bir sapma durumunda ek sıkılaşma adımlarının atılabileceği vurgulandı.

  • MetroPOLL’den “Toplumsal Tükenmişlik ve Güven” Raporu: Güvensizlik ve Yorgunluk, Türkiye’nin Duygusal Tablosunu Şekillendiriyor”

    MetroPOLL’ün 2025 sonu verileriyle hazırladığı rapor, Türkiye’de “toplumsal tükenmişlik” tablosunu ortaya koydu. Araştırmaya göre toplumun yüzde 61’i yüksek düzeyde tükenmişlik yaşarken, her iki kişiden biri son bir yılda psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti. MetroPOLL Araştırma’nın 2025 yılı sonu verileriyle hazırladığı "Toplumsal Tükenmişlik ve Güven" raporu, Türkiye’nin ağır bir duygusal yorgunluktan geçtiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre toplumun yüzde 61’i yüksek veya çok yüksek tükenmişlik yaşıyor. Seçmenlerin neredeyse yarısı "hiçbir yere güvenmeyenler" sınıfında yer alırken, özellikle gençler arasında ülkeden gitme isteği "ana akım" bir düşünceye dönüşmüş durumda.

  • TCMB Rezervleri Yükseldi: Swap Hariç Net Rezerv 70,1 Milyar Dolara Çıktı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri, 9 Ocak 2026 ile biten haftada 196,1 milyar dolara yükseldi. Önceki hafta bu rakam 189,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

  • WEF’in 2026 Küresel Riskler Raporu’ndan Kritik Analiz: Dünya Ekonomisini Zorlu Bir Dönem Bekliyor

    Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) Davos’ta gerçekleştireceği toplantılar öncesinde yayımlanan Küresel Riskler 2026 Raporu, dünya ekonomisini tehdit eden unsurları gözler önüne serdi. Rapora katkı sunan katılımcılar, önümüzdeki iki yıla ilişkin beklentilerini “Çalkantılı ve fırtınalı” olarak tanımlarken, küresel ölçekte en ciddi riskin jeopolitik gerilimler olduğuna dikkat çekti.

  • TÜİK: İnşaat Üretimi Kasım Ayında Yıllık Yüzde 22,3 Arttı

    Türkiye’de inşaat üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında gerilerken, yıllık bazda yüzde 22,3 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Kasım ayına ilişkin inşaat üretim endeksi verilerini yayımladı.

  • EspressoLab, CHP Mitinginde Kahve Dağıttı: Bardaklarda Özgür Özel’in İsmi Yer Aldı

    CHP’nin boykot listesinde bulunan ünlü kahve zinciri EspressoLab, CHP’nin Beşiktaş’ta gerçekleştirdiği mitinge yüzlerce kahve gönderdi. Gönderilen kahvelerin bardaklarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in isminin yazılı olduğu görüldü.

  • Artık Her Şirket Konkordato İlan Edemeyecek: Konkordato Suistimaline Sert Önlemler Geliyor

    Bazı şirketlerin konkordato sistemini kötüye kullandığının tespit edilmesinin ardından, ilgili firmalar ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Sistemin suistimal edilmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Adalet Bakanlığı ise, denetim süreçlerinde yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla yeni bir İcra ve İflas Kanunu düzenlemesi için harekete geçti.

  • Hizmet Sektöründe Büyüme Sürüyor: Kasım Ayında %4’lük Artış

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, hizmet üretim endeksi 2025 yılı Kasım ayında yıllık bazda %4,0 oranında yükseldi. Sektörel…

Benzer Haberler